Με Δελτίο Τύπου ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγής, Εμπορίας, Διακίνησης & Εξαγωγής Ακτινιδίων Δ. Αρταίων "ΠΥΡΡΟΣ" αναφέρει τα εξής:

«Συνάδελφοι παραγωγοί έχει αναρτηθεί από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας στη σελίδα διαβουλεύσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπυξης Υπουργική Απόφαση σχετικά με τη ρύθμιση θεμάτων εμπορίας και διακίνησης των ακτινιδίων. Η ανάρτηση για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου γίνεται ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η περίοδος συγκομιδής ακτινιδίων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τις ποικιλίες Green light, Soreli, Summer και με ήδη κλεισμένεw συμβάσεις για τη ποικιλία Hayward, με μοναδικό σκοπό τη δημιουργία προβλημάτων στην εμπορία και την εξαγωγή των ακτινιδίων από τη χώρα μας.
Συγκεκριμένα στο άρθρο 4 αναφέρει την απαγόρευση της εξαγωγής ακτινιδίων σε συσκευασία μεγαλύτερη των 20 κιλών ενώ στο ίδιο άρθρο επιτρέπει την εισαγωγή χωρίς περιορισμούς στη συσκευασία. Είναι κατανοητό ότι μοναδικό σκοπό έχει να αποτρέψει τους Ιταλούς Εμπόρους να αγοράσουν ακτινίδια από την Άρτα και όχι μόνο ώστε να μείνει ελεύθερο το πεδίο στο εγχώριο καρτέλ να αγοράσει τα ακτινίδια σε εξευτελιστικές για τον παραγωγό τιμές. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για κανένα φρούτο. Τέτοιου είδους περιορισμοί είναι κατευθυνόμενοι με μοναδικό στόχο την πτώση των τιμών. Τα προηγούμενα χρόνια προσπαθούσαν να μας αποτρέψουν με το πρόσχημα του βακτηρίου κάτι που τους αποδείξαμε ότι δεν ισχύει, φέτος βρίσκουν κάτι καινούργιο.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός ΠΥΡΡΟΣ κατάφερε τα τρία τελευταία χρόνια που δραστηριοποιείται να εξασφαλίσει τιμές για τον παραγωγό 0,55 - 0,65 € /κιλό και να συνδράμει στην αύξηση των εξαγωγών ακτινιδίων.
Μένουμε άναυδοι που το Υπουργείο αντί να σκύψει το κεφάλι στα πραγματικά προβλήματα των παραγωγών, αφού ουσιαστικά αυτοί αγωνίζονται καθημερινά για την αξία του προϊόντος που παράγουν, στέκεται σύμμαχος στο καρτέλ των εμπόρων (που ήδη έχει αποφασίσει χαμηλές τιμές αγοράς για το 2018) με μοναδικό σκοπό την απαξίωση του ακτινιδίου, την πτώση των τιμών και την επιστροφή σε καταστάσεις που έχουμε ζήσει τα προηγούμενα χρόνια με ακάλυπτες επιταγές , φέσια κλπ.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να στέκεται δίπλα στον παραγωγό με ενημέρωση για τους σύγχρονους τρόπους καλλιέργειας, για τις πιστοποιήσεις που απαιτεί η Διεθνής αγορά ακτινιδίων, για τις νέες ποικιλίες και να διευκολύνει με προγράμματα την δημιουργία ευέλικτων ομάδων παραγωγών.
Επίσης θα πρέπει να δημιουργηθεί αναπτυξιακό πλαίσιο για την κατασκευή σύγχρονων εγκαταστάσεων συσκευαστηρίων και ψυκτικών θαλάμων, με προτεραιότητα στις ομάδες παραγωγών, ώστε η Ελλάδα να έχει τη δυνατότητα αποθήκευσης και διάθεσης της παραγωγής ακτινιδίων που παράγει. Σήμερα οι αποθηκευτικοί ψυκτικοί χώροι για ακτινίδια φτάνουν τους 120.000 τόνους ενώ η παραγωγή θα αγγίξει φέτος τους 200.000 τόνους. Είναι  κατανοητό το πρόβλημα που υπάρχει και το παιχνίδι που θέλει να παίξει το καρτέλ των εμπόρων.
Αναρωτιόμαστε λοιπόν γιατί πριν δύο χρόνια δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με την ισχύουσα νομοθεσία και ξαφνικά ενώ έχουν ανέβει ραγδαία οι εξαγωγές ακτινιδίου, το Ελληνικό ακτινίδιο κερδίζει τη θέση που του αξίζει στη παγκόσμια αγορά και ο παραγωγός απολαμβάνει τους κόπους του, έρχονται να κάνουν αλλαγές που δεν ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός ΠΥΡΡΟΣ καλεί τους παραγωγούς ακτινιδίων να βρίσκονται σε επαγρύπνηση ώστε να αποτραπούν τα σχέδια που προσπαθεί εδώ και δύο χρόνια να προωθήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μαζί με το καρτέλ των εμπόρων και να κλιμακώνουμε καθημερινά τον αγώνα μας.
Προς τη κατεύθυνση αυτή σας ενημερώνουμε ότι έχουμε αποστείλει την παρακάτω Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, τον Υπουργό ΥπΑΑΤ κ. Σταύρο Αραχωβίτη, την Υπουργό Προστασίας του πολίτη κα. Όλγα Γεροβασίλη και τον κυβερνητικό βουλευτή κ. Βασίλειο Τσίρκα ώστε να εκφράσουμε τις απόψεις μας και να επιληφθούν του θέματος.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Χωρίς να είμαστε αντίθετοι στον ορθολογισμό της νομοθεσίας, θέλουμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με τις απόψεις μας για την εν λόγω υπό διαβούλευση Υ.Α.
1. Θεωρούμε άκαιρη τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο διαβούλευσης, ψήφισης και έναρξης εφαρμογής της Υ.Α. σχετικά με τη Ρύθμιση Θεμάτων Εμπορίας και Διακίνησης των ακτινιδίων, διότι ήδη έχει ξεκινήσει η περίοδος συγκομιδής πρόωρων ποικιλιών και έχουν συμφωνηθεί ήδη οι εμπορικές συμφωνίες ποσοτήτων για τις άλλες ποικιλίες (Soreli, Hayward) σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία για την εμπορία και εξαγωγή ακτινιδίων Υ.Α. 72/109346 (ΦΕΚ Β’ 3710/20/10/2017), για την εμπορία του 2018.
2. Διαφωνούμε με το άρθρο 4 περί συσκευασιών που να μην υπερβαίνουν τα 20 κιλά διότι:
α. Δεν εφαρμόζεται σε καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
β. Εφαρμόζεται αποκλειστικά για το ακτινίδιο χωρίς να προβλέπεται για κανένα άλλο φρούτο που παράγεται στην Ελληνική Επικράτεια, το μέσο συσκευασίας του.
γ. Σε καμία χώρα της Ε.Ε. τα αγροτικά προϊόντα δεν διακινούνται, δεν μεταφέρονται και δεν εξάγονται σε συσκευασίες μικρότερες των 20 κιλών, παρά μόνο πριν τοποθετηθούν στα ράφια του λιανικού εμπορίου, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος εισαγωγής φρούτων από την Ελλάδα προς τη χώρα τους, κόστος που μετακυλύεται στον Έλληνα παραγωγό και ουσιαστικά μειώνει τις ποσότητες Εξαγωγής.
δ. Τη περσινή εξαγωγική περίοδο 2017, σημείωσε σημαντική αύξηση η εξαγωγή ακτινιδίων σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΥπΑΑΤ και υπήρξε η υψηλότερη τιμή ανά κιλό για τον Έλληνα παραγωγό της τελευταίας δεκαετίας. Με αυτόν τον τρόπο και τους περιορισμούς στραγγαλίζεται η εξαγωγική δραστηριότητα και δημιουργούνται καταστάσεις που δεν εφαρμόζονται σε καμία άλλη χώρα της Ε.Ε., με απόρροια τη μείωση των ποσοτήτων εξαγωγής, την πτώση των τιμών για τον παραγωγό και αδιάθετα προϊόντα που θα μείνουν στα κτήματα αφού οι υποδομές ψυκτικών θαλάμων αποθήκευσης στη χώρα μας επαρκούν μόνο για το 60% της ετήσιας παραγωγής.
ε. Καθώς ο περιορισμός της συσκευασίας για εξαγωγή στα 20 κιλά δεν τεκμηριώνεται από πουθενά, δεν αναφέρεται σε καμία νομοθεσία από τις υπόψη διατάξεις και δεν εφαρμόζεται στην Ε.Ε., για κανένα φρούτο, γίνεται ανασταλτικός παράγοντας για τον προγραμματισμό μακροχρόνιων επενδύσεων σε συγκεκριμένες υποδομές και τη σύναψη σοβαρών εμπορικών συμφωνιών.
στ. Η παρ. 3 του άρθρου 4 έρχεται σε αντίθεση με την παρ. 1 και τη παρ. 2 του ίδιου άρθρου αφού αναφέρει ότι δεν υπάρχει περιορισμός για τα υλικά συσκευασίας στα ακτινίδια που εισάγονται στην Ελλάδα από άλλες χώρες. Είναι σαφές ότι το ΥπΑΑΤ έχει αποκλειστικό πρόβλημα με τις ποσότητες ακτινιδίων που εξάγονται και μόνο, κατάσταση που θα δημιουργήσει αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των Ελλήνων παραγωγών και των παραγωγών άλλων χωρών.
Επίσης θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός ΠΥΡΡΟΣ ήδη έχει συνάψει συμφωνίες για την φετινή περίοδο με εταιρίες του εξωτερικού, με καθορισμένο τρόπο διακίνησης και εξαγωγής για τουλάχιστον 12.000 τόνους ακτινιδίων από το Νομό της Άρτας με στόχο την υψηλή τιμή στον παραγωγό κάτι που έχει αποδειχθεί την τελευταία τριετία, που ξεκίνησε η δραστηριοποίηση του Συνεταιρισμού στην Άρτα. Αντιλαμβάνεστε ότι ένα τέτοιο μέτρο, σε αυτή τη χρονική στιγμή δημιουργεί ανεπανόρθωτες οικονομικές ζημιές τόσο για τους παραγωγούς όσο και για την Εθνική οικονομία αλλά και προβλήματα αξιοπιστίας στους συνεργάτες.

Ζητάμε:
• την άμεση απόσυρση του άρθρου 4 από το προσχέδιο της Υ.Α. που βρίσκεται σε διαβούλευση.
• την επανεξέταση της Υ.Α. διότι υπάρχουν και άλλα σημαντικά ζητήματα στη διακίνηση, εμπορία και εξαγωγή ακτινιδίων που δεν συμπεριλαμβάνοντα στο προσχέδιο.
• Οποιαδήποτε εφαρμογή νομοθεσίας να μην αντίκειται στους κανόνες της Ε.Ε. και να εφαρμόζεται από την επόμενη περίοδο συγκομιδής μετά τη σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκόμενων φορέων και όχι μια μερίδας αυτών.
Παρακαλώ να επελήφθητε του θέματος και να επανεξεταστεί η θέση του ΥπΑΑΤ, αφού ο στόχος όλων μας είναι η εξωστρέφεια και το κέρδος των πολλών, αφήνοντας στο παρελθόν κατευθυνόμενες καταστάσεις και παθογένειες».

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top