Την άμεση απόσυρση του άρθρου της Υπουργικής Απόφασης που ορίζει όριο στις συσκευασίες για την εμπορία των ακτινιδίων, καθώς και οποιαδήποτε εφαρμογή της νομοθεσίας να μην αντίκειται στους κανόνες της Ε.Ε.  ζητά με επιστολή του στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.

Με αφορμή «Προτάσεις επί του Σχεδίου Απόφασης για την εμπορία και διακίνηση των ακτινιδίων» και με δεδομένο ότι  η Άρτα αποτελεί έναν κατ’ εξοχήν τόπο παραγωγής ακτινιδίων, η καλλιέργεια των οποίων τα τελευταία χρόνια γνωρίζει ιδιαίτερα άνθηση, ο Δήμαρχος επισημαίνει τον πολύ σημαντικό κίνδυνο που ελλοχεύει για το εισόδημα των παραγωγών και κατ’ επέκταση για όλο τον κλάδο της καλλιέργειας της ακτινιδιάς στην περιοχής μας, από τα όσα προβλέπονται στο σχέδιο απόφασης.
«Σε ο, τι αφορά τη διάταξη του άρθρου 4, ότι δηλαδή οι συσκευασίες των εξαγωγών στα ακτινίδια δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 20 κιλά, θέλουμε να σας επισημάνουμε ότι κάτι τέτοιο θα έχει ολέθριες συνέπειες στις πωλήσεις των ακτινιδίων στο εξωτερικό. θεωρούμε ότι η διάταξη αυτή δεν μπορεί να εφαρμοστεί και αυτό με δεδομένο ότι:  Κάτι ανάλογο είναι πρωτοφανές για τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μιας και δεν εφαρμόζεται σε κάποια άλλη χώρα., σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση τα φρούτα μεταφέρονται σε συσκευασίες μεγαλύτερες των 20 κιλών. Σε περίπτωση που εφαρμοστεί η διάταξη που προτείνεται στο σχέδιο Υπουργικής Απόφασης, τότε το κόστος θα ανέβει σημαντικά για τους παραγωγούς, θα μειωθούν σημαντικά οι εξαγωγές, οι τιμές για τους αγρότες θα μειωθούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και πολύ μεγάλο μέρος της παραγωγής θα καταστραφεί, μιας και δεν μπορεί να παραμείνει σε ψυκτικούς θαλάμους (οι υποδομές στη χώρα επαρκούν για το 60% περίπου της ετήσιας παραγωγής), ενώ δεν υπάρχουν και επαρκείς ψυκτικοί θάλαμοι.  Επιπλέον, η διάταξη εφαρμόζεται μόνο στα ακτινίδια και όχι σε κάποιο άλλο φρούτο» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή ο κ. Τσιρογιάννης.
Η εμπορία του ακτινιδίου αποτελεί μια πολύ σημαντική πηγή εσόδων για όλους τους παραγωγούς και ενισχύει σημαντικά την τοπική οικονομία. Αποτελεί, δε, ένα από τα ισχυρότερα brand names της Ελλάδας στο εξωτερικό και αυτό χάρη και στις πολύ καλές επιχειρήσεις που υπάρχουν και στην Άρτα, αλλά και στη χώρα ειδικότερα, καταλήγει στην επιστολή του ο Δήμαρχος.  

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top