«Μοχλός και πυλώνας ανάπτυξης του Δήμου Αρταίων και κατ’ επέκταση της περιφέρειας της  Άρτας, είναι η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑΑ)»!

Τα παραπάνω τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος και νέος πρόεδρος της εν λόγω δημοτικής επιχείρησης ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ, σε συνέντευξή του στον «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ», με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του, αλλά και κάποιων σχετικών ενστάσεων που κατατέθηκαν από τον πρώην δήμαρχο Αρταίων ΧΡΗΣΤΟ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ.

Η συζήτηση που είχαμε μαζί του δεν ήταν εφ’ όλης της ύλης, όπως συνηθίζουμε να λέμε. Ήταν μια συζήτηση γνωριμίας, αλλά και «αποκάλυψης» σκέψεων, προθέσεων και στόχων του κ. Καραγεώργου, ο οποίος, καλείται να χειριστεί τις τύχες της πιο μεγάλης οικονομικής επιχείρησης της περιοχής μας, του πρώτου και μοναδικού δημοτικού φορέα που πραγματοποιεί έργα υποδομής στον τόπο μας.
Το περιεχόμενο αυτής της συζήτησης έχει ως ακολούθως:

Κύριε Καραγεώργο, η επιλογή σας για τη θέση του Προέδρου της ΔΕΥΑΑ, κατά κάποιο τρόπο ήταν και έκπληξη, καθ’ όσον αυτό το ρόλο τον κρατούσαν για λογαριασμό τους οι εκάστοτε δήμαρχοι Αρταίων. Κατά τη γνώμη σας ποιοι λόγοι οδήγησαν τον δήμαρχο στην επιλογή του προσώπου σας;

«Είμαι βέβαιος ότι οι λόγος της επιλογής μου ήταν προϊόν δημιουργικής σκέψης που διακρίνει τον νέο δήμαρχο Αρταίων Χριστόφορο Σιαφάκα. Ανέκαθεν πίστευε και συνεχίζει να πιστεύει ότι η ΔΕΥΑΑ είναι μοχλός και πυλώνας ανάπτυξης της περιοχής μας και ο πρόεδρός της δεν μπορεί να είναι διακοσμητικός, αλλά αποφασιστικός., δημιουργικός και αποτελεσματικός. Πρέπει να έχει σφαιρική αντίληψη της λειτουργίας της επιχείρησης, πρέπει να παρακολουθεί τις εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα, πρέπει να βρίσκεται συνεχώς «στο τιμόνι» και σε όλα τα επίπεδα.
Μεταξύ ίσων, επιλέχτηκα εγώ για αυτό το αξίωμα και θα κάνω τα πάντα για να μη διαψεύσω τις προσδοκίες του δημάρχου μας στο πρόσωπό μου».

Αντίθετος στην τοποθέτησή σας στη θέση του Προέδρου της ΔΕΥΑΑ εμφανίστηκε ο πρώην δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης, με το επιχείρημα ότι θα κοστίσει στους δημότες 100.000 € για τα πέντε χρόνια της θητείας σας. Για αυτή την ένσταση τι έχετε να πείτε;

«Ο πρώην δήμαρχος έχει δίκιο, βέβαια με τα δικά του σκεπτικά. Ο νυν δήμαρχος δεν διεκδίκησε το αξίωμά του, για να είναι ένας απλός και συνηθισμένος διαχειριστής του Δήμου Αρταίων. Να εισπράττει τέλη και φόρους, να πληρώνει δαπάνες, να εισπράττει ταφεία και να εκδίδει πιστοποιητικά. Ο νέος δήμαρχος έχει αναπτυξιακούς σχεδιασμούς και στόχους και δεν περιχαρακώνεται και δεν περιορίζεται σε καθιερωμένα και τετριμμένα. Και σε αυτούς τους στόχους απαιτούνται δράσεις και υπεράνθρωπες προσπάθειες και ενέργειες. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο δεν ανέλαβε την προεδρία της ΔΕΥΑΑ».

Για τη δαπάνη της επιβάρυνσης τι έχετε να πείτε;

«Όπως προείπα η δημοτική μας παράταξη πιστεύει στην ανάπτυξη. Πιστεύει ότι η ΔΕΥΑΑ, ο μεγάλος αυτός οικονομικός φορέας, έχει δυνατότητες και προοπτικές για αναπτυξιακά έργα κι όχι μόνο. Και επαναλαμβάνω, στόχος μας είναι η εν λόγω δημοτική επιχείρηση να γίνει και μοχλός και πυλώνας ανάπτυξης του Δήμου μας. Που σημαίνει ο πρόεδρός της δεν μπορεί να είναι απών από τις καθημερινές της δραστηριότητες. Δεν μπορεί ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ, της επιχείρησης που διαχειρίζεται πολλές δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, να βρίσκεται στα γραφεία της όταν «τον φέρνει ο δρόμος» και σε αραιά διαστήματα. Όσον αφορά τώρα τη δαπάνη αυτής της ιστορίας, σε λίγες ημέρες και με απλές κινήσεις θα πληροφορηθούν οι δημότες μας πως θα υπερκαλυφθεί, χωρίς κανένα απολύτως κόστος για τους δημότες».

Οι στόχοι σας είναι μόνο αναπτυξιακοί;

«Η ανάπτυξη είναι πρώτος στόχος γιατί έτσι επιτυγχάνεται κοινωνική και οικονομική ευημερία. Όμως αυτός ο στόχος δεν είναι αρκετός, αν δεν συνοδεύεται και από άλλες επιδιώξεις».

Όπως;

«Η προστασία του περιβάλλοντος, ο σεβασμός στο περιβάλλον μας, είναι αυτοσκοπός μας. Μόνο έτσι θα έχουμε ποιότητα ζωής, μόνο έτσι ομορφαίνει η ζωή μας. Με κίνητρα στους πολίτες και με δικές μας πρωτοβουλίες και δράσεις. Θα δώσω τα πάντα προς αυτή την κατεύθυνση».

Δεν σας ρωτήσαμε για τις προτεραιότητές σας, ούτε για τις σχεδιαζόμενες δραστηριότητές σας. Τα αντικείμενα της επιχείρησης είναι πάρα πολλά και δεν είναι της στιγμής. Η σημερινή μας κουβέντα είναι περισσότερο μιας πρώτης γνωριμίας, παρά ουσίας και θα θέλαμε να την κλείσουμε με κάτι που έχει σχέση με τις προσωπικές σας ανθρώπινες ευαισθησίες. Θέλετε κάτι να μας πείτε;

«Θα πω κάτι το αυτονόητο. Η ΔΕΥΑΑ οφείλει να λειτουργεί και με κανόνες ανθρώπινης ευαισθησίας. Πρέπει να λειτουργεί και με ανθρώπινο πρόσωπο, πρέπει να επιτελεί και κοινωνικό έργο και σε όλους τους τομείς. Στις τέχνες, τα γράμματα, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τον εθελοντισμό, τις παραδόσεις και κυρίως στην ιστορία μας. Όσο κι αν αυτά ακούγονται χιλιοειπωμένα, αξίζουν να τα παλεύουμε. Ευχαριστώ».

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top