Toυ ΑΝΤΩΝΗ ΚΟΛΙΑΤΣΟΥ

Από την ώρα που γράφονται αυτές  γραμμές, μεσολαβούν λιγότερες από έξη μέρες μέχρι τις εκλογές της  Κυριακής 25ης Ιανουαρίου και  οι πολίτες αυτής τη χώρας  προσέρχονται στις κάλπες  με λιγότερη γνώση  και περισσότερη αβεβαιότητα, για την επόμενη μέρα.

Φρόντισαν για αυτό οι δύο… μικρομέγαλοι μονομάχοι, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ο καθένας από τους οποίους επέλεξε να απευθυνθεί στο εκλογικό σώμα, υποκαθιστώντας το κυβερνητικό του προγράμματα με  επάρκεια συνθημάτων  και έλλειψη  επιχειρημάτων. Ωστόσο με την ασύστολη κινδυνολογία του πρώτου και την αθεράπευτη  «βαβυλώνια»  ασυνεννοησία  πρωτοκλασάτων στελεχών του δεύτερου, αμφότεροι κατάφεραν να πολώσουν το προεκλογικό κλίμα σε βαθμό…εκλογικού κακουργήματος. 

Και αυτό γιατί, κυρίως τα δύο… μικρομέγαλα κόμματα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, επέλεξαν να απευθύνονται στο εκλογικό σώμα, υποκαθιστώντας την απουσία ουσιαστικών κυβερνητικών  προγραμμάτων με  την επάρκεια συνθημάτων  και την έλλειψη επιχειρημάτων. Βέβαια στη συντέλεση  αυτής της ιδιότυπης  κομματικής αλληλοεξόντωσης, εγκαλούνται ως  ηθικοί αυτουργοί, τόσο η καθημερινή τρομολαγνική παραμυθία των εν πολλοίς επιστρατευμένων ΜΜΕ, που με την επιλεκτική  προβολή, τη συνειδητή διόγκωση και την δόλια παρερμηνεία των όσων προεκλογικά λέγονται, γίνονται και  πρόκειται να γίνουν  αποπροσανατολίζουν  τον πολίτη από τα καυτά προβλήματα της καθημερινότητας και συστηματικά τον παραπλανούν, όσο και οι πράξεις και παραλείψεις της πλειονότητας των κομματικών υποψηφίων, που κατά τα άλλα αντικατοπτρίζουν  την τελευταία, ποιοτικά    χειρότερη Βουλή στην νεώτερη ιστορία του τόπου. Οι οποίοι υποψήφιοι, όντας δογματικά πιστοί στην κομματική γραμμή, θρασείς περί την συμπεριφορά,  πραγματικά παπαγαλάκια στην αναπαραγωγή του ξύλινου κομματικού λόγου,  άσχετοι περί την οικονομία, απελπιστικά  λίγοι κατά την πολιτική σκέψη και κρίση, κατάφεραν να εξοργίσουν και αγανακτήσουν έναν ολόκληρο κόσμο με τις κατά συρροή «κοτσάνες» που εκφέρουν από τα τηλεοπτικά παράθυρα, και να τον καταδικάσουν να προσέλθει  στις κάλπες ουσιαστικά ανενημέρωτο και σε πλήρη σύγχυση τελούντα. Βλέπετε όλοι τους, μηδέ των περισσότερων πολιτικών αρχηγών εξαιρουμένων, επέλεξαν ως πεδίο αντιπαράθεσης τον λαβύρινθο της οικονομίας για να σερβίρουν στον,  βαθιά αγνοούντα τα τερτίπια της, ελληνικό λαό, ό, τι πιο  «ασόβαρο», «ασαφές», υποθετικό, «παραπλανητικό» και επομένως  «αποπροσαναλιστικό» μπορεί να φανταστεί ο νους του μέσης αντίληψης πολίτη .. Έτσι το πολιτικό σύστημα, προκειμένου να κερδίσει τις υπέρ αυτού εντυπώσεις και εντεύθεν να επιτύχει την παραπλάνηση ενός μεγάλου τμήματος του λαού, ποντάρει στο «ακατάληπτο» από τον μέσης αντίληψης ψηφοφόρο, των όσων προεκλογικά λέει και κάνει. Και πως το πετυχαίνει αυτό; 

 

Η «Βαβέλ» των δηλώσεων στελεχών ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Αλλά η  «Βαβέλ» των εκτός κομματικής γραμμής προεκλογικών δηλώσεων ορισμένων στελεχών, είτε της ΝΔ είτε του ΣΥΡΙΖΑ  είναι η αιτία  δημιουργίας ανούσιων αντιπαραθέσεων, που δεν προσφέρουν κανενός είδους  ενημέρωση, αντίθετα προκαλούν σύγχυση .Όλως ενδεικτικά καταγράφουμε:, τις ακόλουθες δηλώσεις στελεχών των δύο κομμάτων

Ντόρα Μπακογιάννη:  «Η ΝΔ είναι ένα μικρό κόμμα...Η επίσπευση της εκλογής του ΠτΔ ήταν λάθος...δεν θα φθάναμε εδώ εάν το 93 δεν ανατρέπονταν η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη». Νικήτας Κακλαμάνης: «Η ΝΔ παραβίασε τις καταστατικές της αρχές[..].Οι νεοφιλελεύθεροι στο κόμμα μας είναι επιζήμιοι ..». Απ.Τζιτζικώστας: «Να παραιτηθεί ο Σαμαράς[…].Η κομματική μου ταυτότητα , έχει διεύθυνση ΝΔ, Ρηγίλλης 17-Αθήνα»» .Προκόπης Παυλόπουλος: «Οι ευρωπαίοι κσταστρέφουν την Ελλάδα....». Γιώργος Κύρτσος: « και η νέα κυβέρνηση  της ΝΔ, θα αναγκαστεί να πάρει σκληρά μέτρα[…]. Θα μειωθούν οι συντάξεις…».   Αλλά και οι «Συριζαίοι.»  δεν…πάνε πίσω. Έφη Καλαμαρά(υπεύθυνη τομέα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ): «Δεν θα κάνουμε κανέναν ΑΣΕΠ εμείς, εμείς θα τον καταργήσουμε…».Γιώργος Χιωτίδης(υποψήφιος βουλευτής Κοζάνης με τον ΣΥΡΙΖΑ): «Aν χρειαστεί να πάμε για δημοψήφισμα, θα πάμε για δημοψήφισμα, αν χρειαστεί να κάνουμε παύση πληρωμών θα κάνουμε παύση πληρωμών. Κι αν χρειαστεί προκειμένου να σκοτώσουμε το μισό πληθυσμό της χώρας, θα πάμε και στη δραχμή. Τελεία και παύλα». Απόστολος Αλεξόπουλος(υποψήφιος βουλευτής και συντονιστής της Επιτροπής Ελέγχου κοινοβουλευτικού έργου του ΥΠΕΚΑ, του ΣΥΡΙΖΑ): «ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να ακυρώσει και να επαναπροκηρύξει, υπό νέο θεσμικό καθεστώς, τους εν εξελίξει διαγωνισμούς για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων…».Γιάννης Μηλιός: «το όριο του φόρου ακίνητης περιουσίας για φυσικά πρόσωπα, θα είναι 200.000€, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ το πήρε πίσω για να το αναπροσαρμόσει στη συνέχεια σε 300.000 ή 350.000(υπό την προϋποθεση βέβαια ότι εν τω μεταξύ θα έχουν επαναπροσδιοριστεί οι κλίμακες αντικειμενικών αξιών)».

Αλλά με τα παραπάνω ο άτυχος ελληνικός λαός με έκδηλη  ανησυχία και έντονη δυσφορία γίνεται θεατής μιας στείρας αντιπαράθεσης, την οποία σε σκηνικό  Βυζαντινού Ιππόδρομου τη βλέπουμε καθημερινά να εξελίσσεται μεταξύ των κομματικών «βένετων» από τη μια μεριά και των «πράσινων» αντιπάλων τους από την άλλη. Και το αποτέλεσμα, εύλογα θα ρωτήσει κανείς; Τίποτε περισσότερο από τη δημιουργία: τεχνητού φόβου, πολιτικής ασάφειας, όξυνσης του αναγκαίου ήπιου πολιτικού κλίματος και φυσικά  συνθηκών απομάκρυνσης του ενδεχομένου  μετεκλογικής εθνικής συνεννόησης., είναι η απάντηση. Συνακόλουθα εμφανίζεται και μια μεγάλη απώλεια για τη δημοκρατία, που στην κορυφαία στιγμή της, τις εκλογές, ο ψηφοφόρος  οδηγείται στην κάλπη ανενημέρωτος, τρομαγμένος, παραπλανημένος, οργισμένος, χωρίς εν τέλει να γνωρίζει τι, ποιόν, και γιατί ψηφίζει. Ακούει για παράδειγμα, τον Σαμαρά να τον προειδοποιεί για τον επερχόμενο οικονομικό και κοινωνικό Αρμαγεδδώνα(σ.σ, μη πληρωμή ομολόγων, πιστωτικό γεγονός, Grexit, πτώχευση των τραπεζών κ.ά) εάν ο Τσίπρας κερδίσει την παρτίδα και τον τελευταίο να  ανταπαντά ότι  στις 26 Ιανουαρίου θα καταργήσει τα μνημόνια, θα διαπραγματευτεί  μια νέα  δανειακή σύμβαση με τους δανειστές , θα εφαρμόσει οπωσδήποτε  το πρόγραμμα της Θεσ/κης, αλλά  αποφεύγει να δώσει πειστικές απαντήσεις για το που θα βρει τα λεφτά, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα όσα υπόσχεται να πράξει. Ακόμη σε αυτόν τον ανίερο από κάθε πλευρά προεκλογικό πόλεμο εντυπώσεων, τα κομματικά επιτελεία κυρίως  της ΝΔ  και του ΣΥΡΙΖΑ, σε αγαστή συνεργασία με  επιστρατευμένα  συστημικά κανάλια, blogs και  αργυρώνητες  γραφίδες, έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα δημιουργίας εντυπώσεων και όχι προβολής της αλήθειας και της παράθεσης επιχειρημάτων. Μάλιστα, προκειμένου η πρώτη να σπεκουλάρει πάνω στα τυχόν εκλογικά «σαρδάμ»,  «άστοχα», και  «επουσιώδη», όλα εκλογικές γκάφες στελεχών  της δεύτερης και τανάπαλιν, στις περισσότερες των περιπτώσεων, χάριν εντυπώσεων, κάνουν την τρίχα τριχιά κατά το κοινώς λεγόμενο. Ή, αποκόπτοντας τμήμα  δήλωσης της μίας πλευράς, σκόπιμα  το παρερμηνεύει και το προβάλλει κατά κόρον, θεωρώντας ότι πλήττει την άλλη. Και αυτό όταν ο πολίτης, περιμένει να πληροφορηθεί από τον κάθε μονομάχο-και φυσικά από τους υπόλοιπους εκλογικά εκτιθέμενους- ποιες τελικά είναι οι ενστάσεις του ενός, έναντι αυτών που  υποστηρίζει ο άλλος. Αντί όλων αυτών τους βλέπουμε  να αντιπαρατίθενται κατά τρόπο πολιτικά μη κόσμιο, μη δεοντολογικό κα φυσικά μη υπεύθυνο, χωρίς  επιχειρήματα και  με πολύ αναλήθεια..

 

Η καραμέλα της σύγκρουσης με τους δανειστές είναι…λειωμένη

Από την άλλη, με δεδομένο ότι η αποβολή ενός κράτους από την ευρωζώνη ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς τη θέλησή του, «βρίσκεται νομικά δίπλα στο αδύνατο»,  η διεθνής νομισματική ιστορία διδάσκει ότι, αν μία στις χίλιες αυτό συμβεί, τότε κατά 100%, θα αποτελέσει την αρχή του τέλους της ευρωζώνης. Επομένως,  αντί ο πολίτης να πέφτει θύμα μιας εξέλιξης που είναι  «κοντά στο αδύνατο» και πρακτικά είναι αδύνατο να επισυμβεί, μήπως η κατωτέρω έντιμη, και οικονομολογικά πλήρως τεκμηριωμένη άποψη, ότι δηλαδή(ο πολίτης) είναι καλύτερα να προετοιμάζεται για την πιο πιθανή εξέλιξη της ελληνικής κρίσης αντί να τρομοκρατείται μήπως έρθει η άλλη, η απίθανη;

. Και ποια είναι η  εξέλιξη; Η κοινή λογική λέει: 

- αν σχηματιστεί κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ, τότε, με βάση τα μέχρι τώρα κυβερνητικά δεδομένα(σ.σ, βλέπε προγραμματισμό για πρωτογενή πλεονάσματα μαμούθ μέχρι το 2030), εκ των πραγμάτων θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η πολιτική που έχει προγραμματίσει λιτότητα για μία με δύο δεκαετίες.

- αν συγκροτηθεί κυβέρνηση με βάση τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει μία σκληρή διαπραγμάτευση(σ.σ, με βάση την παραπάνω μείζονα σκέψη οι εταίροι υποχρεωτικά θα συμμετάσχουν), υπάρχουν δύο ενδεχόμενα. Είτε συμφωνία και παραμονή στο ευρώ με βάση το ηπιότερο πρόγραμμα που θα προκύψει από την εν λόγω διαπραγμάτευση, είτε το μη κλείσιμο συμφωνίας και νέες εκλογές. Εκεί ενδεχομένως θα τεθεί το ερώτημα, όχι το «ναι ή όχι στο ευρώ», αλλά το «παραμονή ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση», όπου είναι βέβαιο ότι η  απάντηση θα είναι συντριπτικά «παραμονή στην ΕΕ».

Όμως όπως και να έχει το όλο ζήτημα όλοι οι δρόμοι καταλήγουν στο ευρώ. Για αυτό το πολιτικό σύστημα με εθνική συνεννόηση και συνεργασία θα πρέπει να δει ρεαλιστικά τους πραγματικούς κινδύνους που μας απειλούν, εγχώριους και εξωτερικούς και να σταματήσει να παλεύει με φαντάσματα.

Ωστόσο οι πολιτικοί αρχηγοί και τα επιτελεία τους θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ο πολίτης ύστερα από την 5-χρονη οικονομική και κοινωνική δοκιμασία  που υπέστη από τις συνέπιες των μνημονίων και των σκληρών μέτρων που τα συνόδευσαν, σήμερα είναι πολιτικά πιο ώριμος,  περισσότερο υποψιασμένος, αλλά οργισμένος, απέναντι κάθε εγχώριο ή ξένο υπεύθυνο που με  τον έναν ή άλλο τρόπο συνέργησε στην επιβολή τους. Δυστυχώς, αλλά είναι η μεγάλη  αλήθεια! Ότι ο Έλληνας πολίτης, ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές πεποιθήσεις και την πολιτικό-κομματική του τοποθέτηση και αδιάφορα αν είναι περισσότερο ή λιγότερο παθών από την τραγική κατάσταση που του έχουν φέρει τα μνημόνια, διάκειται εχθρικά απέναντι στους ευρωπαίους αξιωματούχους, σιχτιρίζει μέσα του κάθε δήλωση που υπενθυμίζει «την υποχρέωση της Ελλάδας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της» και βλέπει με καχυποψία τα γραφόμενα στον ξένο τύπο. Τα οποία αναπαράγουν  τα εγχώρια συστηματικά ΜΜΕ. επαναλαμβάνοντας εκείνο το ανόητο Grexit, είτε τη διακοπή της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ, ή το αδύνατο του κουρέματος του χρέους. Από την άλλη είναι δικαιολογημένη η εχθρική διάθεση των ελλήνων πολιτών, ειδικότερα απέναντι στο δίδυμο «Μέρκελ  Σόϊμπλε», στο Ιερατείο των Βρυξελλών και σε αξιωματούχους της Φρανκφούρτης(σ.σ, Γιούνκερ, Μοσκοβισί, Ντράγκι κ.ά), γιατί θεωρούν ότι, εξ’ αιτίας της σκληρής στάσης τους  στο ελληνικό πρόβλημα, η χώρα τους(η Ελλάδα), αποτέλεσε  το πειραματόζωο της Ευρώπης. Ακόμη ο εν λόγω αρνητισμός αυξάνεται ακόμη περισσότερο, όταν οι πολίτες συνειδητοποιούν ότι η από τη Γερμανία επιβληθείσα πολιτική σκληρής λιτότητας, υπηρετεί τα συμφέροντά της(της Γερμανίας), χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη ότι σε ένα μεγάλο τμήμα του λαού, αυτή προκαλεί δυστυχία, δάκρυα και αίμα. Και το χειρότερο! Ότι η τυχόν συνέχιση αυτής της πολιτικής, σύντομα θα  διαρρήξει τον κοινωνικό ιστό της χώρας, δημιουργώντας πραγματική ανθρωπιστική κρίση. Όμως πέρα από τη δυσπιστία, που μεταφέρεται πολλαπλασιαστικά και στην εσωτερική πολιτική ζωή της χώρας, οι καταστροφικές συνέπειες των μνημονίων, έχουν σαν αποτέλεσμα η δικομματική κυβέρνηση και εντεύθεν τα κόμματα που τη στήριξαν, να δέχονται  τα πυρά της οργής και αγανάκτησης από ένα, πολύ μεγαλύτερο του «γαλάζιο-πράσινου»,  τμήμα του εκλογικού σώματος(σ.σ, πέραν της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ).Για αυτό μάλλον έχουν δίκαιο όλοι όσοι προβλέπουν ότι η ψήφος της Κυριακής, κυρίως στα περισσότερο «πάσχοντα» στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, ίσως είναι  περισσότερο τιμωρητική και λιγότερο ορθολογική.

Για όλους αυτούς τους λόγους οι παραπάνω προβληματισμοί, όσο πλησιάζουν οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, όλο και περισσότερο διευρύνονται , ζυμώνονται και βαθαίνουν, στο εκλογικό σώμα Για αυτό είναι βέβαιο ότι, τουλάχιστον οι βαθύτερα σκεπτόμενοι πολίτες, που αυτή τη φορά αναμένεται να είναι συγκριτικά περισσότεροι από όσο στις προηγούμενες, θα κάνουν  παρόμοιες  σκέψεις, θα σταθμίσουν με νηφαλιότητα, λογική και ευθύνη την όλη κατάσταση και αναλόγως θα πράξουν το καλύτερο για αυτούς και τη χώρα..

 

(*)e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top