«Πληγή για την Άρτα είναι τα εγκαταλελειμμένα οικόπεδα και τα ερειπωμένα κτίρια», τονίζει, σε ερώτησή της προς το Δήμαρχο Αρταίων ΧΡΗΣΤΟ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ, η δημοτική σύμβουλος ΒΙΚΥ ΒΑΣΙΛΑΚΗ και ρωτά ποιες είναι οι προθέσεις της Δημοτικής Αρχής για αυτό το πρόβλημα, το οποίο απασχολεί το σύνολο των κατοίκων της πόλης.

Την εν λόγω ερώτηση την κατάθεσε στο Δ.Σ. της περασμένης Δευτέρας.
Πιο συγκεκριμένα ρωτά:

«Κύριε Δήμαρχε,
Αρχές του περασμένου καλοκαιριού είχατε ανακοινώσει και είχατε υποσχεθεί , ότι άμεσα θα αντιμετωπίσετε τα προβλήματα που προκύπτουν, από τα εγκαταλελειμμένα οικόπεδα στο κέντρο της πόλης και στις γειτονιές της.
Προβλήματα που έχουν άμεση σχέση με την προστασία της Δημόσιας Υγείας και του Περιβάλλοντος, προβλήματα που «παραμορφώνουν» και την εικόνα της Άρτας.
Τους καλοκαιρινούς μήνες οι αρτινοί υποφέρουν από δυσοσμίες, εξαιτίας των σκουπιδιών που πετάγονται σε αυτά τα οικόπεδα, από φίδια και τρωκτικά βρίσκουν καταφύγιο στη βλάστηση που αναπτύσσεται σε αυτούς του χώρους και κυκλοφορούν στις αυλές των σπιτιών κι όχι μόνον.«Κύριε Δήμαρχε,
Γνωρίζουμε όλοι, ότι σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, οι ιδιοκτήτες ή νομείς οικοπέδων, οφείλουν να προβαίνουν κατά περιόδους στην αποκομιδή των σκουπιδιών και στην αποψίλωση, από χόρτα και θάμνους.
Αν οι υπεύθυνοι εξακολουθούν να αδιαφορούν και μετά τις σχετικές συστάσεις, ο Δήμος μπορεί να παρέμβει, καθαρίζοντας το οικόπεδο και να καταλογίσει τα έξοδα αυτής της δαπάνης, στους ιδιοκτήτες, επιβάλοντάς τους και σχετικό πρόστιμο.
Γιατί δεν έγιναν αυτές οι κινήσεις κι ενώ τις είχατε προαναγγείλει κ. Δήμαρχε;
Θεωρώ ότι οφείλετε στο Σώμα, μια πειστική απάντηση.
Με την ευκαιρία κύριε Δήμαρχε και κύριοι συνάδελφοι, μήπως ήρθε ο καιρός, να αντιμετωπίσουμε αυτό το χρονίζον πρόβλημα, με τον ανάλογο σχεδιασμό και με στόχο, όχι μόνον την συμμόρφωση των ιδιοκτητών, αλλά και την αξιοποίηση και εκμετάλλευση από πλευράς Δήμου, αυτών των εγκαταλελειμμένων οικοπέδων.Π.χ., να αναλάβει ο Δήμος, τις υποχρεώσεις που έχουν οι ιδιοκτήτες σε αυτόν τον τομέα και ως αντάλλαγμα, να παραχωρηθεί από αυτούς η δυνατότητα αξιοποίησης και εκμετάλλευσης τους, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
Σε μια τέτοια περίπτωση, θα δημιουργηθούν εκατοντάδες θέσεις στάθμευσης οχημάτων και ενδεχομένως θα μπορούσε να ανατεθούν οι εργασίες συντήρησης αυτών, σε συνανθρώπους μας που υποφέρουν από την ανεργία που μαστίζει της περιοχή μας.
Μια άλλη «πληγή» που πρέπει και οφείλει να κλείσει η Δημοτική Αρχή, είναι τα δεκάδες εγκαταλελειμμένα και ερειπωμένα κτίρια που υπάρχουν στην πόλη.
Μέσα από παράθυρα, τοίχους, ακόμη και στέγες που χάσκουν, αυτών των κτιρίων, αναπτύσσονται εστίες μόλυνσης και αισθητικά, προκαλούν και προσβάλουν τον καθένα μας.
Μήπως πρέπει να αναζητηθεί κάποιος νόμιμος τρόπος κατεδάφισής τους;
Μήπως αυτά τα κτίρια είναι «αδέσποτα» ή ανήκουν σε πολίτες που δεν νοιάζονται για την τύχη τους;
Ας το ψάξουν οι υπηρεσίες του Δήμου, μπορεί κάτι καλό να βγει από αυτή την ιστορία.
Οι δικές σας προθέσεις ποιες είναι κύριε Δήμαρχε;»







 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top