Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία που χαρακτηρίζει την πόλη της Άρτας, άρρηκτα συνδεδεμένο με την φυσιογνωμία του χώρου και με ιστορία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, είναι το Μεσαιωνικό Κάστρο της Άρτας.

Ένα επιβλητικό κατασκεύασμα που κρατούσε καλά κρυμμένα μέσα του τα σημάδια του παρελθόντος, απομακρυσμένο και αποκομμένο από τη ζωή της πόλης, έως το 1960 που με γενναία απόφαση από τον ΕΟΤ, κατασκευάσθηκε στον εσωτερικό χώρο του Κάστρου το ΞΕΝΙΑ της Άρτας, στη θέση των φυλακών. Αφού λειτούργησε έως το 1994, αγκαλιάστηκε απ’ όλα τα κοινωνικά στρώματα και στέγασε το σύνολο σχεδόν της κοινωνικής δραστηριότητας της πόλης για πάρα πολλά χρόνια, παραμένει κλειστό έως σήμερα.

 Η σημερινή Δημοτική Αρχή αποφάσισε την επαναλειτουργία του ΞΕΝΙΑ και ζήτησε από τη Νομαρχιακή Επιτροπή ΤΕΕ/ΤΗ Ν. Άρτας την άποψη της για τη χρήση του χώρου.  Δεν δόθηκε όμως το ανάλογο χρονικό περιθώριο ώστε να ενεργοποιηθούν τα όργανα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, για να καταθέσουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση, στη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου .

Για το παραπάνω θέμα, χωρίς να διαφωνούμε με τη πρόθεση της Δημοτικής Αρχής για αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ, ζητήσαμε χρόνο και ξεκινήσαμε άμεσα τη διαδικασία με πρόσκληση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΗ και των άμεσα εμπλεκόμενων φορέων σε ανοιχτή προς τους συναδέλφους συνεδρίαση λόγω της σπουδαιότητας του θέματος που εμπεριέχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και άπτεται της τουριστικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της πόλης της Άρτας αλλά και της ποιότητας ζωής των Αρτινών.

Συνεδριάσαμε και καταλήξαμε ότι πρέπει να διερευνηθούν όλα τα σενάρια αξιοποίησης του μνημείου του Κάστρου και του κτιρίου του ΞΕΝΙΑ, με οικονομοτεχνικά κριτήρια και επιστημονική προσέγγιση, ώστε να διασφαλιστεί η επαναφορά του κτιρίου στην αρχική του μορφή, η επισκεψιμότητα του χώρου, η ενότητα του Μεσαιωνικού Κάστρου και η βιώσιμη λειτουργία σε βάθος χρόνου. Αυτό που προέχει είναι η αξιοποίηση να καλύπτει τις ανάγκες της πόλης και το κομμάτι του φρουρίου να είναι κομμάτι της ζωής των Αρτινών. 

Εμείς ως τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας θα είμαστε δίπλα σε οποιαδήποτε πρόταση προκριθεί, διασφαλίζοντας ξεκάθαρους όρους και κανόνες για την αξιοποίηση του μνημείου - ΞΕΝΙΑ, ώστε να σέβεται το παρελθόν και να μην υπονομεύει το μέλλον.

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top