Τα επικίνδυνα λαγόψαρα, που προέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα, αλλά και από τον Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό και ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους, την τελευταία δεκαετία, στο Λιβυκό Πέλαγος και ειδικότερα στην περιοχή της Ιεράπετρας και της Σητείας, αλλά και σε περιοχές της Πελοποννήσου και νήσων του Αιγαίου, εντοπίστηκαν και αλιεύτηκαν από ερασιτέχνες ψαράδες και στα νερά του Μονολιθίου της Πρέβεζας.

Πρόκειται για ένα είδος ψαριού, που περιέχει τοξίνες σε διάφορα μέρη του σώματός του (π.χ. εντόσθια, δέρμα κ.ά.), οι οποίες είναι επικίνδυνες σε περίπτωση που καταναλωθούν από άνθρωπο, (σε μερικές περιπτώσεις ως και θανατηφόρες) και απαγορεύεται η διάθεση του συγκεκριμένου ψαριού στην αγορά.
Το εν λόγω ψάρι έχει σχήμα τορπίλης, έχει δύο ασημένιες λωρίδες στις πλευρές του σώματός του, δεν έχει λέπια και διαθέτει τέσσερα δυνατά δόντια.
Όλα δε τα είδη της συγκεκριμένης οικογένειας (περίπου 185), έχουν σχεδόν τα ίδια μορφολογικά χαρακτηριστικά και είναι τοξικά.

Τέλος σε περίπτωση που το λαγόψαρο δεν γίνει αντιληπτό από το μάγειρα και δεν καθαριστεί σωστά πριν μαγειρευτεί, μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικές διαταραχές, ανεπάρκεια του κυκλοφοριακού συστήματος, μυϊκή παράλυση, μέχρι και θάνατο.

Go to top