Του Χρήστου Μέγα
Μελέτη, Διάλογος, Χωροταξικός Σχεδιασμός και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης, διαχείρισης και ανάδειξης της τεχνητής λίμνης Πουρναρίου με σεβασμό στην παράδοση και το περιβάλλον.
Αυτό είναι το όραμα των πολιτών με επίκεντρο την μεγάλη τεχνική λίμνη της Άρτας, όπως αναπτύχτηκε και συζητήθηκε με την Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών για την αξιοποίηση της λίμνης Πουρναρίου, αλλά και της Παραλίμνιας Ζώνης. Μια πρωτοβουλία που απλώνει τις ιδέες της και στην ευρύτερη ορεινή και ημιορεινή περιοχή
Το… λιμνάζον θέμα της αξιοποίησης του Πουρναρίου, που αποτελεί ένα αρνητικό στίγμα για τον Νομό μας εδώ και τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες, το συζητήσαμε σε ενημερωτική συνάντηση με την Ομάδα Πρωτοβουλίας. Και όπως αποδείχτηκε, το όραμα της Ομάδας θα μπορούσε να αποτελέσει αναπτυξιακό πρότυπο για την ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων και της Άρτας.
Η Ομάδα Πρωτοβουλίας ανέδειξε την ανάγκη διαμόρφωσης ενός «ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης, διαχείρισης και ανάδειξης της τεχνητής λίμνης Πουρναρίου και της παραλίμνιας ζώνης, το οποίο, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει έργα υποδομής για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας στην παραλίμνια περιοχή (σχεδιασμός παραλίμνιου δρόμου, όπου αυτό είναι εφικτό, βελτιώσεις των υφιστάμενων οδών, χάραξη νέων και κάθετων οδών για σύνδεση με το υπάρχον δίκτυο), κίνητρα για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό με σκοπό την τόνωση της τοπικής οικονομίας και την ανάδειξη της περιοχής σε έναν νέο φυσιολατρικό- τουριστικό προορισμό».
Στη συνάντηση επίσης επισημάνθηκε η απουσία των θεσμικών εκπροσώπων του Νομού όταν, προ τριετίας, διαμορφωνόταν ο Χωροταξικός Σχεδιασμός της Περιφέρειας Ηπείρου, με αποτέλεσμα να παραχωρηθούν ολόκληρες περιοχές για ενεργειακή εκμετάλλευση χωρίς αντίλογο, ούτε καν διάλογο με τις Τοπικές Κοινωνίες. Με υπαρκτό τον κίνδυνο για φαραωνικά ηλεκτρικά έργα. Γι΄αυτό τώρα προέχει μελέτη και ο χωροταξικός σχεδιασμός της Λίμνης.
Παράλληλα, αναπτύχτηκε πλούσιος διάλογος και για άλλα καυτά ζητήματα που απασχολούν την περιοχή μας και τα οποία περνούν κάτω από τα… επίσημα ραντάρ. Όπως:
1. Η αξιοποίηση, επιτέλους, της γεωθερμίας των Συκιών στο πλαίσιο της Πράσινης-Εναλλακτικής ενέργειας και της αειφόρου ανάπτυξης. Το έργο θα μπορούσε να συμβάλει καθοριστικά στην αγροτική ανάπτυξη του Νομού (θερμοκήπια κ.α.), αλλά και την τηλεθέρμανση των χωριών και της πόλης της Άρτας.
2. Ευρεία συζήτηση έγινε και για το Πρόγραμμα «Από το Χωράφι στο Πιρούνι» και τον κίνδυνο να εξοστρακισθούν από το ευρωπαϊκό πιάτο τα (δικά μας) μεσογειακά και ηπειρώτικα προϊόντα (ως δήθεν έχοντα πολλά λιπαρά, αλάτι κ.λπ.).
3. Επίσης ετέθη το ζήτημα της κατανομής των πόρων (32 δις ευρώ) του Ταμείου Αλληλεγγύης καθώς, μόνο με βάσει τον πληθυσμό -και όχι ευρύτερα το επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης, την ανεργία ή την ανάγκη περιφερειακής σύγκλισης-, θα έπρεπε να διατεθούν στο Νομό μας πάνω από 350 εκ. ευρώ. Αυτή η κατανομή πρέπει να γίνει ύστερα από ένα ευρύ και τεκμηριωμένο διάλογο για την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη της Περιφέρειας και της περιοχής μας.
Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας των Πολιτών συμμετείχαν οι: Σοφία Αναγνωστάκη, Αγγελική Καρανάτση, Ευτυχία Τζαμάκου, Αποστόλης Κόκκινος, Γιώργος Ντάλλας και Γιάννης Σπύρου.