Το στρατόπεδο ΒΕΡΣΗ στην Άρτα αποτελεί για την τοπική κοινωνία και τις Ένοπλες Δυνάμεις ένα από τα σημαντικότερα σημεία στρατηγικής σημασίας για την περιοχή της Ηπείρου. 

Με την επικείμενη αναδιοργάνωση και την κατάργηση στρατοπέδων στο πλαίσιο της νέας δομής δυνάμεων, η τύχη του στρατοπέδου έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία, τόσο για την εθνική ασφάλεια όσο και για την τοπική κοινωνία και οικονομία. 

Στη βάση αυτών των προβληματισμών, η Βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη, μαζί με τους βουλευτές Συμεών Κεδίκογλου και Κώστα Μπάρκα, υπέβαλαν Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας για να ζητήσουν διευκρινίσεις σχετικά με τον μελλοντικό σχεδιασμό του Υπουργείου για το στρατόπεδο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: «Κλείνει το στρατόπεδο «ΒΕΡΣΗ» στην Άρτα;»

Ανησυχία έχουν προκαλέσει στην τοπική κοινωνία καθώς και στο προσωπικό του στρατοπέδου Άρτας και στις οικογένειές τους οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Άμυνας περί επικείμενης κατάργησης του στρατοπέδου «ΒΕΡΣΗ» στην Άρτα.

Σύμφωνα και με το υπ’ αριθμ. Πρωτ. 2/2025 Δελτίο Τύπου της Ένωσης Στρατιωτικών Άρτας, έντονος είναι ο προβληματισμός των στελεχών, ιδίως και ενόψει του γεγονότος ότι τίθεται μείζον ζήτημα εθνικής ασφάλειας σε περίπτωση κατάργησης του στρατοπέδου «ΒΕΡΣΗ», καθώς αποψιλώνεται η μεθοριακή γραμμή της Ηπείρου.

Τα ερωτήματα της Ένωσης είναι ιδιαιτέρως σοβαρά καθώς φαίνεται να καταργούνται μονάδες στην μεθόριο και στρατόπεδα που εκπαιδεύουν οπλίτες, ώστε να κάνουν λόγο για «ολοκληρωτική αποδιοργάνωση του στρατιωτικού στοιχείου στην Ήπειρο, μειώνοντας κατά τόσο πολύ τον αριθμό των στρατιωτικών, προκαλώντας σοβαρότατες επιπτώσεις υλοποίησης των επιχειρησιακών σχεδίων στην ευρύτερη περιοχή, εγείροντας ζητήματα εθνικής ασφάλειας».

Κι όλα αυτά ενώ οι εγκαταστάσεις και η δυναμικότητα του στρατοπέδου «ΒΕΡΣΗ» είναι αντίστοιχες αυτών της Σχολής Πεζικού Χαλκίδας και θα μπορούσε να λειτουργήσει ως Κέντρο Εκπαίδευσης Ηπείρου, καθώς οι εγκαταστάσεις του είναι οι μοναδικές στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου που πληρούν τις σχετικές προδιαγραφές.

Στο στρατόπεδο «ΒΕΡΣΗ» δεν σταμάτησε ποτέ να πραγματοποιείται εκπαίδευση νεοσυλλέκτων και λοιπών ειδικοτήτων με ύπαρξη κατάλληλων υποδομών κατάταξης – εκπαίδευσης, οι οποίες δύναται να καλύψουν συνολικό αριθμό πλέον των 600 οπλιτών (σε κάθε κατάταξη). Ταυτόχρονα, έχει εγκριθεί δαπάνη 70.000 Ευρώ ανακαίνισης της σκεπής του κτιρίου του παλιού αμυντικού στρατώνα και ο αριθμός στρατιωτών που μπορεί να δεχτεί σε κάθε κατάταξη το στρατόπεδο να ανέρχεται δυνητικά ακόμη και σε 800 οπλίτες.

Μάλιστα, είναι αναγκαιότητα να χαρακτηριστεί ΣΥΠΟ το στρατόπεδο «ΒΕΡΣΗ», αφού συστηματικά σε αυτό διοχετεύονται νεοσύλλεκτοι από έτερα στρατόπεδα στα οποία δεν επαρκούν οι υποδομές. Ετησίως το στρατόπεδο «ΒΕΡΣΗ» δέχεται αριθμό 2.000 οπλιτών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική κοινωνία και οικονομία.

Ακόμη, το στρατόπεδο «ΒΕΡΣΗ» στο πλαίσιο συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων με την Πολιτική Προστασία συμμετέχει με περίπολα δασοπροστασίας κατά την αντιπυρική περίοδο τόσο στην Άρτα όσο και στην Πρέβεζα και τηρεί τμήμα άμεσης επέμβασης σε 24ωρη βάση σε περίπτωση φυσικών καταστροφών στην ευρύτερη περιοχή.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός Εθνικής Άμυνας:

Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για το στρατόπεδο «ΒΕΡΣΗ» στην Άρτα;

Αληθεύουν οι πληροφορίες περί κατάργησής του, τη στιγμή μάλιστα που έχει όλες τις προϋποθέσεις να αναβαθμιστεί και να λειτουργεί ως ΚΕΝ Ηπείρου;



ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ:

Στην απάντηση που κοινοποιήθηκε σήμερα από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αναφέρεται ότι δεν είναι εφικτό να δοθούν δημόσια πληροφορίες σχετικά με τα στρατόπεδα που ενδέχεται να κλείσουν, όπως προκύπτει από τα Πρακτικά της Συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής της 27ης Ιανουαρίου 2025, όπου ο Υφυπουργός Ιωάννης Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι τα σχέδια για τις στρατιωτικές μονάδες και τις δομές δύναμης δεν μπορούν να ανακοινωθούν δημόσια.

Αυτή η απάντηση δεν αποσαφηνίζει την τύχη του στρατοπέδου ΒΕΡΣΗ, διατηρώντας την ανησυχία για την επόμενη ημέρα του στρατοπέδου στην Άρτα. Η έλλειψη σαφήνειας γύρω από τα στρατηγικά σχέδια του Υπουργείου για την Ήπειρο εντείνει τις αβεβαιότητες για το μέλλον του στρατοπέδου, το οποίο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση των νεοσυλλέκτων και στην εθνική ασφάλεια της περιοχής.

Αυτό το κείμενο περιλαμβάνει την πλήρη Ερώτηση καθώς και την Απάντηση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όπως προέκυψε από τη συνεχιζόμενη διαδικασία της επικοινωνίας με το Υπουργείο.