- Γιατί δεν κλήθηκε να παραστεί ο ανάδοχος του έργου;
- Θα είναι παρών να λογοδοτήσει για την πορεία των εργασιών, η κα ΣΟΦΙΑ ΓΡΥΛΛΙΑ, Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών;
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αρταίων θα τεθεί προς συζήτηση το έργο του Open Mall και η Ανάπλαση του Κέντρου της Πόλης, ένα έργο που έχει προκαλέσει πλήθος ερωτημάτων, πολλαπλές καθυστερήσεις και κινδυνεύει πλέον να χάσει τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ωστόσο, από τον τρόπο με τον οποίο οργανώνεται η συνεδρίαση, γεννώνται σοβαρά ερωτήματα για το αν στόχος είναι η ουσιαστική ενημέρωση και απόδοση ευθυνών ή μια τυπική συζήτηση για το θεαθήναι.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, στη συνεδρίαση έχει κληθεί να παραστεί μόνο ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας, ο οποίος αποτελεί και «εταίρο» του έργου.
Δεν έχει κληθεί ο ανάδοχος του έργου, δηλαδή ο εργολάβος που φέρει την κύρια ευθύνη για την πορεία των εργασιών.
Πώς μπορεί να γίνει ουσιαστική συζήτηση για ένα έργο χωρίς την παρουσία εκείνου που το εκτελεί;
Ο εργολάβος είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει τεκμηριωμένες απαντήσεις για το πού βρίσκονται οι εργασίες, γιατί καθυστέρησαν, αν υπάρχουν οικονομικές εκκρεμότητες ή τεχνικά προβλήματα και αν όντως υπάρχει κίνδυνος απένταξης.
Επίσης ακατανόητο θα είναι το γεγονός να μην κληθεί να παραστεί η Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, κα Σοφία Γρύλλια.
Η κα Γρύλλια είναι η βασική υπεύθυνη για την επίβλεψη του έργου, υπογράφει τις πιστοποιήσεις και εγκρίνει τις πληρωμές του εργολάβου.
Επομένως, η παρουσία της στη συνεδρίαση είναι απολύτως αναγκαία.
Η Διευθύντρια οφείλει να λογοδοτήσει δημόσια:
- Γιατί οι εργασίες δεν ακολουθούν το επίσημο χρονοδιάγραμμα;
- Ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι διακοπής των εργασιών;
- Διακόπηκαν λόγω της περίφημης «ανώνυμης καταγγελίας» ή λόγω καθυστερημένων πληρωμών από τον Δήμο;
Αν ισχύει το δεύτερο, τότε την ευθύνη φέρει ο Δήμος και η ίδια η υπηρεσία.
Αν ισχύει το πρώτο, οφείλει ο Δήμαρχος να εξηγήσει γιατί σταμάτησε το έργο, τη στιγμή που σε άλλες πόλεις οι καταγγελίες ερευνώνται χωρίς να διακόπτονται οι εργασίες.
Το Open Mall, ένα έργο που θα άλλαζε την εικόνα του εμπορικού κέντρου της Άρτας, βρίσκεται σήμερα σε καθεστώς στασιμότητας.
Οι παρεμβάσεις έχουν «παγώσει», οι επαγγελματίες της περιοχής εκφράζουν καθημερινά την αγωνία τους και το έργο κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα ακόμα χαμένο στοίχημα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Αν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν δοθούν πειστικές απαντήσεις, αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την επανεκκίνηση και ολοκλήρωση του έργου, τότε η συζήτηση αυτή θα είναι μία ακόμη παρωδία.
Μια συζήτηση «για το θεαθήναι», χωρίς αποτέλεσμα και χωρίς λογοδοσία.
Για να έχει ουσία, η συνεδρίαση θα πρέπει:
1. Να είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στο Open Mall, χωρίς άλλα θέματα στην ημερήσια διάταξη.
2. Να παραστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Ο Δήμαρχος, ο εργολάβος, η Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών, ο Εμπορικός Σύλλογος.
3. Να υπάρξουν τεκμηριωμένες απαντήσεις και όχι αόριστες ή υποθετικές αναφορές.
Αν κάτι τέτοιο δεν διασφαλιστεί, τότε καλύτερα να αναβληθεί η συζήτηση και να επαναληφθεί με πλήρη διαφάνεια και παρουσία όλων.
Η στάση της αντιπολίτευσης στη συγκεκριμένη συνεδρίαση θα είναι καθοριστική.
Αν επιλέξει να παραμείνει παρατηρητής μιας προσχηματικής συζήτησης, τότε αναλαμβάνει κι εκείνη μέρος της ευθύνης.
Αντιθέτως, μια αποχώρηση διαμαρτυρίας θα αποτελούσε σαφές μήνυμα για την ανάγκη ουσιαστικής διαφάνειας και λογοδοσίας.
Το Open Mall της Άρτας είναι μια δοκιμασία αξιοπιστίας για τη Δημοτική Αρχή και τις υπηρεσίες της.
Αν η συνεδρίαση εξελιχθεί σε παρωδία, η κοινωνία της Άρτας δικαίως θα μιλήσει για συνενοχή και συγκάλυψη.
Αν, όμως, γίνει με όρους σοβαρότητας, διαφάνειας και ανάληψης ευθύνης, μπορεί να σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας προσπάθειας για την ολοκλήρωση του έργου.
«Π»