Στα €106,9 εκατ. θα φθάσει τελικά το πρόγραμμα αγροτικής οδοποιίας (Δράση 4.3.4) μετά την εξασφάλιση υπερδέσμευσης ύψους €63 εκατ.πλέον των €43 εκατ. που αρχικώς είχαν εγκριθεί. 

Στην περιφέρεια Ηπείρου εντάχθηκαν 34 αιτήσεις έργων από τις 46 συνολικά που αξιολογήθηκαν, με τον προϋπολογισμό τους να ανέρχεται σε €13,61 εκατ.

Ειδικότερα για την περιφερειακή ενότητα της Άρτας, εγκρίθηκαν 20 έργα προϋπολογισμού €7,413 εκατ. εκ των οποίων €500 χιλ. στο Δήμο Αρταίων, €790 χιλ. στο Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη, €3,548 εκατ. στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων και €2,575 εκατ. στο Δήμο Νικολάου Σκουφά.

Πιο αναλυτικά, στον προσωρινό πίνακα των εγκεκριμένων έργων περιλαμβάνονται τα εξήςέργα:

Δήμος Αρταίων

- Βελτίωση αγροτικών οδών (στις ΤΚΒλαχέρνα, Ψαθοτόπι, Ανέζα, Χανόπουλο): €500.000

 

Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη

- Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας ΤΚ Κλειδιού και ΤΚ Πέτρας: €450.000

- Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας ΤΚΡετσιανών: €340.000

 

Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων

- Βελτίωση βατότητας αγροτικής οδού στη θέση "Γωνιά – Κριτσούνη"ΤΚ Κάτω Αθαμανίου: €182.000

- Βελτίωση βατότητας αγροτικής οδού "Αμπέλια -Θεοδωρέικα" ΤΚΤετρακώμου: €225.000

- Βελτίωση βατότητας αγροτικής οδού "Διάσελλο - Φλούδα" ΤΚΤετρακώμου: €270.000

- Βελτίωση βατότητας αγροτικής οδού ''Πέρα Νευρόπολις - Νευρόπολις'' ΤΚΤετρακώμου: €390.000

- Βελτίωση βατότητας αγροτικής οδού "Παλαιοκάτουνο - Βαρκά" ΤΚΠαλαιοκατούνου: €488.000

- Βελτίωση βατότητας αγροτικής οδού "Αγία Σωτήρα - Ποταμιά" ΤΚΠαλαιοκατούνου: €440.000

- Βελτίωση βατότητας αγροτικής οδού στη θέση "Ξηρού - Kοντοδήμα" ΤΚΠαλαιοκατούνου: €195.000

- Βελτίωση βατότητας αγροτικής οδού "Ποταμιάς" ΤΚΠαλαιοκατούνου: €320.000

- Βελτίωση βατότητας αγροτικής οδού "Καπρούτσου - Προφήτης Ηλίας" ΤΚ Κεντρικού: €172.000

- Βελτίωση βατότητας αγροτικής οδού τμήματος "Πτέρη - Ανεμορράχη" ΤΚ Κεντρικού: €246.000

- Βελτίωση βατότητας αγροτικής οδού στη θέση "Μικροσπηλιά - Κάμπος" ΤΚΜικροσπηλιάς: €165.000

- Βελτίωση βατότητας αγροτικής οδού "Κυψέλη Ρουπακιά"ΤΚ Κυψέλης: €455.000

 

Δήμος Νικολάου Σκουφά

- Αγροτική οδοποιία δρόμων σε διάφορες περιοχές του Δήμου (στις ΤΚΣελλάδες, Περάνθη, Λουτρότοπο, Φωτεινό, Συκιές και Μεγάρχη): €500.000

- Αγροτική Οδοποιία ΔΕ Αράχθου (στις ΤΚΝεοχωρίου, Παχυκαλάμου, Ακροποταμιάς, Ανθότοπου, Αγίας Παρασκευής): €500.000

- Αγροτική Οδοποιία ΔΕ Κομμένου: €500.000

- Αγροτική Οδοποιία δρόμων περιοχών ΔΕ Πέτα (στις ΤΚ Άγιοι Ανάργυροι, Πέτα, Κλειστό, Καραμούτσι, Ζυγό, Μαρκινιάδα, Μέγκλα και Μελάτες): €500.000

- Δρόμος προς περιοχή «Αλή Αγά», ΤΚ Κομποτίου: €575.000

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος, δήλωσε: «Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει να αποδεικνύει με πράξεις ότι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα αποτελεί μία από τις βασικές της προτεραιότητες. Η αύξηση του προϋπολογισμού για το πρόγραμμα αγροτικής οδοποιίας σε περίπου €107 εκατ. από τα €43 εκατ. που είχαν αρχικώς εγκριθεί, επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Μάλιστα ο διοικητικός έλεγχος των αιτήσεων στήριξης έγινε σε χρόνο ρεκόρ. Η αξιολόγηση η οποία συνήθως διαρκούσε πάνω από δύο χρόνια, ολοκληρώθηκε σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών, ηλεκτρονικά και με πλήρη διαφάνεια. Ειδικότερα για την Άρτα, είναι η πρώτη φορά που δίνονται χρήματα, σε αυτό το μέγεθος, για αγροτική οδοποιία και στους τέσσερις δήμους του νόμου, η οικονομία του οποίου είναι κατά βάση αγροτική. Τα έργα που εγκρίθηκαν, θα διευκολύνουν την πρόσβαση των παραγωγών στις εκμεταλλεύσεις τους, βοηθώντας στη μείωση του κόστους των προϊόντων, με θετικές επιπτώσεις στα εισοδήματα των γεωργών και των κτηνοτρόφων του τόπου μας».

 

Γ. Στύλιος, ΥφΑΑΤ: «Επιστρέφουμε στους παραγωγούς 70 εκατ. € για το Αγροτικό Πετρέλαιο»

- Στα 70 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τα συνολικά ποσά επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο Αγροτικό Πετρέλαιο

- Άμεση η πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων

- Ακατάσχετα τα ποσά, δεν συμψηφίζονται με επιστρεπτέα ποσά οφειλών προς το Δημόσιο

Πιστώνεται άμεσα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών η επιστροφή του Ειδικού ΦόρουΚατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο κίνησης για αγροτική χρήση.Δικαιούχοι είναι όλοι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες – φυσικά πρόσωπα, που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων έως την 15η Ιουλίου 2022 και έχουν υποβάλλει Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης για τα έτη 2021 και 2022. 

Με το ποσό που δικαιούται ο κάθε αγρότης να πιστώνεται άμεσα στον τραπεζικό του λογαριασμό, χωρίς να απαιτείται η υποβολή οποιουδήποτε δικαιολογητικού εκ μέρους του.Το ποσό της επιστροφής υπολογίζεται με βάση τις μέγιστες ποσότητες κατανάλωσης πετρελαίου ανά αγρότη, ανάλογα με τα στρέμματα και το είδος της καλλιέργειας ή το ζωικό κεφάλαιο που κατέχει. Σημειώνεται πως τα καταβαλλόμενα ποσά είναι ακατάσχετα και δεν συμψηφίζονται με επιστρεπτέα ποσά οφειλών προς το Δημόσιο. Μάλιστα, το τελικό ποσό που θα διατεθεί αυξήθηκε σε 70 εκατ. ευρώ, από τα 60 εκατ. ευρώ που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Γιώργος Στύλιος,  δήλωσε:«Πιστή στις δεσμεύσεις της για διαρκή στήριξη του εγχώριου πρωτογενούς τομέα, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επαναφέρει την επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες. Το αγροτικό πετρέλαιο το είχε καταργήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2017.Στοχευμένα και με πράξεις αποδεικνύουμε ότι βρισκόμαστε συνεχώς στο πλευρό των αγροτών, στηρίζοντας την ελληνική περιφέρεια σε μία περίοδο διαδοχικών εξωγενών κρίσεων».

 

 

 

 

 

 

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top