Με βάση τα σημερινά δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώθηκαν από την οικονομική και κοινωνική κρίση, από την κρίση και την απαξίωση του πολιτικού συστήματος και από την γενικότερη αποδυνάμωση και απορύθμιση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η «αίγλη» του αξιώματος του δημάρχου πλέον δεν συγκινεί και δεν ελκύει νέα πρόσωπα σε αυτόν τον συγκεκριμένο στίβο!
Ένας στίβος που μέχρι τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, δίνονταν σκληρές πολιτικές μάχες και τα αποτελέσματα αυτών, διαμόρφωναν σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό κλίμα της χώρας, «βαθμολογούσαν» τους κομματικούς οργανισμούς και επηρέαζαν και τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών.

Οι επόμενες δημοτικές , του Μαΐου του 2014, σε τίποτα δεν θα μοιάζουν με τις προηγούμενες.
Θα είναι μια «αγγαρεία» για τα κόμματα, τα οποία σχεδόν στο σύνολό τους, θα αποφύγουν απευθείας στηρίξεις υποψηφίων, στους περισσότερους δήμους της περιφέρειας, ενδεχομένως και μεγαλουπόλεων, ώστε να μη διακινδυνέψουν πολιτικό κόστος και να μην προκαλέσουν εμπλοκή τους σε αυτές τις αναμετρήσεις.
Θα είναι και μια τολμηρή, αλλά και παρακινδυνευμένη δοκιμασία, για εκείνους που θα ενδιαφερθούν και θα διεκδικήσουν το δημαρχιακό αξίωμα!

Οι εκτιμήσεις μας αυτές είναι προϊόν των όσων προαναφέραμε και πολλών άλλων παραμέτρων λόγων και αιτιών.
Και στηριζόμενοι σε αυτές τις εκτιμήσεις, το βέβαιο είναι ότι στις επόμενες δημοτικές εκλογές, οι εν ενεργεία δήμαρχοι θα έχουν «το πάνω χέρι», διότι διαθέτουν ήδη βάση και υποδομή συγκρότησης αξιόλογου ψηφοδελτίου, έχουν έτοιμο μηχανισμό και λόγω της κρίσης που ταλανίζει τη χώρα και τους πολίτες και κυρίως λόγω των επιπτώσεων που συνοδεύουν αυτή την κρίση, στην όλη λειτουργία των δήμων, η επιείκεια και η κατανόηση του εκλογικού σώματος για αυτούς είναι αυτονόητη και κατανοητή!
Και δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι σε πολλούς δήμους της χώρας, οι υποψηφιότητες θα είναι ελάχιστες έως και… μία!
Και πολλές από αυτές τις υποψηφιότητες κυρίως των εν ενεργεία δημάρχων, δεν θα έχουν καν αντίπαλο.

Τέλος κομματικά «χρίσματα», δεν πρόκειται να δοθούν, διότι κανένα κόμμα δεν έχει σήμερα τη δύναμη, να επηρεάσει καθοριστικά το εκλογικό σώμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει σύγκρουση μνημονιακών και αντιμνημονιακών, ενδεχομένως και με κοινούς υποψηφίους.
Το τελευταίο είναι από πιθανό έως και βέβαιο για τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

ΛΕ-ΣΤΑΣ   

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top