Του Βασίλη Τσίρκα*
 
Μετά τη συμφωνία της 15ης του Ιούνη και την επιτυχημένη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές εμπεδώνεται η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και η μεταστροφή του κλίματος σε διεθνές επίπεδο.

Για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια ανοίγει ο δρόμος της οριστικής εξόδου από τα προγράμματα στήριξης που ξεκίνησαν το 2010 και από τη θλιβερή, για τη χώρα και τον λαό, περιπέτεια των μνημονίων. Για πρώτη φορά εξασφαλίσαμε μια συμφωνία που καθορίζει με σαφήνεια τον αλγόριθμο για τη διαδικασία ελάφρυνσης του χρέους.
Δύο χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται ότι η Κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στις προτεραιότητες που με ειλικρίνεια και καθαρότητα έθεσε απέναντι στον ελληνικό λαό. Η υλοποίηση της συμφωνίας είχε τις λιγότερες δυνατές συνέπειες για τον ελληνικό λαό. Η επαναφορά της χώρας σε συνθήκες σταθερότητας που θα επιτρέψουν την ανάκαμψη της οικονομίας, η ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και η διεύρυνση της προστασίας στους κοινωνικά αδύναμους, η σύγκρουση με τη διαφθορά και τη διαπλοκή, συγκροτούν το αναγκαίο εκείνο πλαίσιο για να διαμορφωθούν συνθήκες ασφαλούς, οριστικής και με την κοινωνία όρθια, εξόδου από τα μνημόνια και την επιτροπεία στο τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.
Κι ενώ οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τις καταστροφικές επιλογές τους έβαζαν τη χώρα στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, με έλλειμμα 15,1 %, με την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η χώρα επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, με πρόβλεψη για συνολικό έλλειμμα 1,2 % το 2017 και πλεόνασμα 0,6% το 2018 και οι οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.
Όσοι επένδυσαν στην καταστροφολογία, στην αποτυχία των διαπραγματεύσεων και την κατάρρευση της οικονομίας, διαψεύστηκαν πλήρως. Η απόδοση της οικονομίας ξεπέρασε κάθε προσδοκία, οι στόχοι υπερκαλύφτηκαν και η οικονομία επανήλθε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Από το δυσθεώρητο ποσοστό της ανεργίας 27,2% του Απρίλη του 2014, η ανεργία έχει περιοριστεί σήμερα κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες, με τις νέες θέσεις εργασίας να φτάνουν στο πρώτο πεντάμηνο του 2017 σε 256.000. Να σημειωθεί ότι την καταστροφική πενταετία 2010 – 2014 επί κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, χάθηκαν 900.000 θέσεις εργασίας. Αποτελεί ζητούμενο για εμάς η περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας με τη δημιουργία θέσεων πλήρους εργασίας.
Την ίδια ώρα οι νομοθετικές παρεμβάσεις στον χώρο της Υγείας και της Παιδείας αποτελούν προοδευτικές τομές που χαράσσουν ένα βαθύ κοινωνικό αποτύπωμα αυτής της Κυβέρνησης.
Η θέσπιση του δικαιώματος πρόσβασης στις υπηρεσίες Υγείας για 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας, η αντιμετώπιση του προβλήματος υποστελέχωσης του ΕΣΥ και η στήριξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με την ίδρυση και στελέχωση 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας σε όλη τη χώρα, αποτελούν κρίσιμες και αναγκαίες παρεμβάσεις στην προοπτική ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους που λεηλατήθηκε τα προηγούμενα χρόνια.
Στον χώρο της Παιδείας, το άνοιγμα των σχολείων σε όλη τη χώρα στην ώρα τους, χωρίς ελλείψεις σε δασκάλους, καθηγητές και βιβλία, μπορεί να μοιάζει αυτονόητο, αποτέλεσε όμως μια τομή για την ελληνική εκπαίδευση, όπου τα μαθήματα γινόταν με φωτοτυπίες μέχρι τον Δεκέμβρη.
Η αύξηση της χρηματοδότησης της Παιδείας σε συνδυασμό με τη νομοθετική πρωτοβουλία για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για περισσότερη δημοκρατία, θέσπιση ακαδημαϊκών κανόνων, άνοιγμα των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στα οικονομικά ασθενέστερα τμήματα του πληθυσμού και σύνδεση των ιδρυμάτων με την κοινωνία αλλά και με την προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, αποδεικνύουν το έμπρακτο ενδιαφέρον αυτής της Κυβέρνησης για σύγχρονη και δημοκρατική παιδεία που θα μπορούν να έχουν πρόσβαση όλοι και όλες.
Το όραμά μας για μια Ελλάδα έξω από τα μνημόνια, τη λιτότητα και την επιτροπεία βρίσκεται απέναντι στην ακραία νεοφιλελεύθερη ΝΔ  του κ. Μητσοτάκη που επιδιώκει να διαλύσει κάθε δίχτυ προστασίας για τα χαμηλά στρώματα και να υπηρετήσει πιστά τις επιταγές της επιχειρηματικής ελίτ.
Εκείνο που επείγει σήμερα είναι να κατευθύνουμε τις προσπάθειές μας στον σχεδιασμό της επόμενης μέρας. Για να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες για μια συλλογική πορεία εξόδου από την κρίση με τη στήριξη των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων. Για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες, ώστε να μπορούν οι νέοι και οι νέες να εργαστούν με αξιοπρέπεια στον τόπο τους. Για να οικοδομήσουμε μια πλατιά κοινωνική προοδευτική συμμαχία που δεν θα επιτρέψει να επιστρέψει η χώρα στο καταστροφικό παρελθόν, αλλά θα ανοίξει τον δρόμο για περισσότερες δημοκρατικές αλλαγές στο κράτος, τη δημόσια διοίκηση, τους θεσμούς.
Σε αυτή τη νέα εποχή που ανοίγεται μπροστά μας ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να πρωταγωνιστήσει. Κληθήκαμε να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση στην πιο δύσκολη περίοδο από τη μεταπολίτευση και καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να πετύχουμε τους στόχους που θέσαμε, με τις λιγότερες δυνατές κοινωνικές απώλειες.
Σήμερα είναι αδήριτη η ανάγκη να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα και συνέπεια για τον τερματισμό των μνημονίων και της επιτροπείας. Σχεδιάζοντας με όραμα και ευθύνη ένα νέο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα ανοίξει τον δρόμο για τη δίκαιη ανάπτυξη του τόπου και τη μετάβαση στη μεταμνημονιακή εποχή με κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία.

 

                                                                                                                        *Ο Βασίλης Τσίρκας είναι βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ.
 


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top