Αγαπητοί συνδημότες μου,

Στις δύσκολες μάχες φαίνονται οι δυνατοί πολεμιστές και οι καλές στρατηγικές. Οι έκτακτες  υγειονομικές συνθήκες έχουν επιβάλει μια νέα πραγματικότητα και καθημερινότητα, που κανείς μας δεν μπορεί να αγνοήσει, πόσο μάλλον ο Δήμος μας. Ο Δήμος Αρταίων όφειλε από τον περασμένο Μάρτιο να λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας, τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής υγείας των δημοτών του, ενώ κυρίαρχος γνώμονας και πυρήνας όλων των ενεργειών του από τη στιγμή που η πανδημία χτύπησε και τη δική του πόρτα, θα έπρεπε να είναι όχι μόνο η εκτέλεση των αυτονόητων ενεργειών για καθαριότητα στην πόλη μας και κάλυψη των βασικών μόνο αναγκών των συνδημοτών μας, αλλά η ανάληψη πρωτοβουλιών και η υλοποίηση δράσεων, ώστε οι συνδημότες μας να παραμείνουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας υγιείς (σωματικά και ψυχικά), δημιουργικοί, γεμάτη ενέργεια και αισιοδοξία για ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον.

Ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και της “Δημοτικής Αναγέννησης” σας παρουσιάζουμε παρακάτω μια σειρά πρωτοβουλιών που θα έπρεπε ήδη να έχουν αναληφθεί από το Δήμο Αρταίων, προσφέροντας στους συνδημότες μας εφόδια, πέραν των απολύτως βασικών και αναγκαίων, για να σταθούν περισσότερο υγιείς, περισσότερο δυνατοί και περισσότερο δραστήριοι μέσα στη λαίλαπα της πανδημίας:

•    Ο Δήμος Αρταίων, μέσα στις έκτακτες αυτές υγειονομικές συνθήκες, όφειλε να έχει Αντιδήμαρχο Υγείας, ο οποίος θα ασκούσε αρμοδιότητες που θα σχετίζονταν με τη Δημόσια Υγεία. Ένας ιός ήρθε απρόσκλητος στην πόρτα μας, ως πολίτες αντιμετωπίζουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, η δημόσια υγεία απειλείται κι όμως στο Δήμο μας δεν υπάρχει ένας Αντιδήμαρχος Υγείας για να αναλάβει ενεργό δράση, να θέσει προτεραιότητες και να οργανώσει όλους τους φορείς Υγείας με απώτερο στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας στην περιοχή μας. Περιττό να αναφέρω ότι ακόμη περιμένουμε τη δημιουργία ΚΕΠ Υγείας στην Άρτα… Ίσως ο Δήμος τα δημιουργήσει τελικά “κατόπιν εορτής”, αφού θα έχει πια περάσει η πανδημία και για "ευνόητους" λόγους...   
•    Η ψυχολογική βοήθεια που προσφέρει αυτή τη στιγμή ο Δήμος Αρταίων με τις υπηρεσίες του είναι κυριολεκτικά ανύπαρκτη, αφού βάσει επίσημων στοιχείων οι Αρτινοί δεν μπαίνουν καν στον κόπο να επικοινωνήσουν με τη γραμμή βοήθειας του Δήμου για ψυχολογική υποστήριξη, μιας που οι υπηρεσίες που παρέχονται κρίνονται ως προς το επίπεδο κάτω του μετρίου. Οι ψυχολόγοι της τηλεφωνικής γραμμής απουσιάζουν συχνά από τη θέση τους για να καλύψουν άλλες ανάγκες του Δήμου… Ωστόσο, επικοινωνώντας προσωπικά τόσο με ιδιώτες ψυχολόγους της Άρτας όσο και με το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας διαπίστωσα το μεγάλο ενδιαφέρον τους να θέλουν να βοηθήσουν τους συνδημότες μας να σταθούν “όρθιοι” στον αγώνα κατά της COVID- 19. Αξίζει να επισημάνω ότι ανάλογες συνεργασίες σε άλλες πόλεις τυγχάνουν μεγάλης ανταπόκρισης από τους πολίτες όλο αυτό το δύσκολο διάστημα. Ο φόβος και η απογοήτευση οδηγούν συχνά σε ψυχολογική εξάντληση, κι αυτό με τη σειρά του αποτελεί την αιτία πολλών άλλων αρνητικών επιπτώσεων για την υγεία μας. Γιατί λοιπόν ο Δήμος Αρταίων τόσον καιρό δεν έχει προχωρήσει σε μια συνεργασία μαζί τους, με στόχο το καλό των συνδημοτών μας όσον αφορά την ψυχική τους υγεία;
•    Ο Δήμος Αρταίων θα μπορούσε να έχει διαμορφώσει διαδικτυακή πλατφόρμα για εξ’ αποστάσεως λειτουργία των Δημιουργικών Εργαστηρίων των ΚΔΑΠ για τα παιδιά, ενώ θα μπορούσε να έχει προχωρήσει και στη δημιουργία Δημιουργικών Εργαστηρίων για ενήλικες αλλά και την Τρίτη Ηλικία. Μέσα από δωρεάν τηλεκπαίδευση, τα Δημιουργικά Εργαστήρια θα συνέχιζαν να προσφέρουν χαρά και ζωή στις δύσκολες συγκυρίες που ζούμε, όπως και να τροφοδοτούν με λειτουργικά κίνητρα την σκέψη, τις ιδέες και τα ενδιαφέροντα των συνδημοτών μας. Στόχος του Δήμου Αρταίων όφειλε να είναι να καταφέρει με νέες επινοήσεις και νέες πρωτοβουλίες να διατηρήσει τους δημότες στη δράση, την ενεργοποίηση και προπαντός πρωτίστως με αισιοδοξία.
•    Οι “ομάδες διαχείρισης” για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Δήμου Αρταίων αποτελούνται αποκλειστικά από υπαλλήλους του Δήμου και αιρετούς της Δημοτικής Αρχής. Ο Δήμαρχος Αρταίων κάνει συχνά λόγο για συνεργασία μεταξύ των παρατάξεων, όμως σε μια τόσο σημαντική κρίση δεν έχει ζητήσει τη συνδρομή, τη βοήθεια και τη συμμετοχή των επικεφαλής και των δημοτικών συμβούλων της Αντιπολίτευσης, ως όφειλε να κάνει, ώστε όλοι μαζί ενωμένοι σαν μια γροθιά να εφαρμόσουμε ένα κοινό πρόγραμμα κατά της πανδημίας στην περιοχή μας. Είναι γνωστή η φράση “Μόνοι μας μπορούμε να κάνουμε τόσο λίγα, όμως μαζί μπορούμε να κάνουμε τόσο πολλά!”, μα δυστυχώς ο Δήμαρχος πιστεύει ότι με το να ικανοποιεί τις βασικές ανάγκες των συνδημοτών μας – παρόλο που είναι αυτονόητο ότι οφείλει να τις καλύψει – θα καταφέρει να κρατήσει την πανδημία μακριά τους, όμως μέχρι στιγμής...τα κρούσματα δεν υποχωρούν.
•    Κι επειδή στην περιοχή μας υπάρχει κάθε χρόνο το πρόβλημα των μεταφερόμενων, εποχιακών εργατών γης, που φέτος συμπίπτει με την κορύφωση της πανδημίας, είμαστε σοβαρά προβληματισμένοι για το ότι δεν έχει συγκροτηθεί ακόμη η επιτροπή μεταναστευτικής πολιτικής, κάτι που απαιτούμε επί δύο χρόνια!
•    Από δωρεές συμπολιτών μας που ήθελαν να προσφέρουν, συγκεντρώθηκαν σαράντα χιλιάδες ευρώ (40.000 ευρώ) για την αγορά ενός μηχανήματος για το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, ενός ψηφιακού φορητού ακτινολογικού μηχανήματος, μα ο Διοικητής του Νοσοκομείου δεν έχει ακόμη κάποια ενημέρωση για το πότε θα έρθει το μηχάνημα που κρίνεται απαραίτητο για τους ασθενείς με COVID-19. Σε επικοινωνία που είχα με το αρμόδιο Υπουργείο, ενημερώθηκα εκτενώς γιατί καθυστέρησε να προχωρήσει η διαδικασία κι αν δεν γίνουν από το Δήμο απαραίτητες νέες ενέργειες θα αργήσει κι άλλο ακόμη η δωρεά αυτή όλων μας να πάρει “σάρκα και οστά” και να μετατραπεί σε ένα πολύτιμο για το Γ.Ν. Άρτας μηχάνημα.   
•    Το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο θα έπρεπε ως δομές να προσφέρουν ακόμη περισσότερες υπηρεσίες στους συνδημότες μας, πέρα από τα αυτονόητα όπως τρόφιμα και φάρμακα. θα έπρεπε να υιοθετήσουν έναν πολυδιάστατο ρόλο τώρα στην πανδημία, καλύπτοντας περισσότερες και ουσιαστικότερες ανάγκες από τις απλά βασικές.
•    Στον ραδιοφωνικό σταθμό του Δήμου θα μπορούσαν να πραγματοποιούνται όλο το προηγούμενο διάστημα αλλά και τώρα εκπομπές σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Άρτας και την Ιατρική Εταιρεία, όπου γιατροί θα παρείχαν ιατρικές και πρακτικές συμβουλές για διάφορες ασθένειες στους συνδημότες μας εν μέσω πανδημίας, παραδείγματος χάριν, πληροφόρηση για ασθένειες που η έγκαιρη παρατήρηση των συμπτωμάτων τους μπορεί να είναι σωτήρια πολλές φορές, συμβουλές για καλή υγεία με ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, καθώς και συμβουλές για σωστή φροντίδα ασθενούς που είναι θετικός στην COVID-19 και μένει σπίτι με ήπια συμπτώματα.

Σε αυτόν τον πόλεμο κατά της πανδημίας, πρέπει να βγούμε νικητές, μα για να βγούμε νικητές κι όχι ηττημένοι, πρέπει τα αυτονόητα να μην αντιμετωπίζονται… ως ζητούμενα!

Τζένη Ταπραντζή-Κοίλια, επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Αρταίων.


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top