Του Βαγγέλη Χαρμπή*

Ο νέος χρόνος, το 2021, φέρνει μαζί του την ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο απαλλαγμένο  από την αρρώστια. Από κάθε αρρώστια που μολύνει τους ανθρώπους και πλήττει την ανθρωπότητα. Οι σύγχρονες αρρώστιες είναι προφανώς ο Covid 19 αλλά και η βία και η τρομοκρατία, η απάθεια και η ανοχή.

Αναμφίβολα ζούμε στιγμές δραματικές που θα αποτυπωθούν με μαύρα γράμματα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Και δεν είναι μόνο η πανδημία με τις συνέπειες της. Ο κόσμος αλλάζει βίαια και ολόκληρα κράτη διαλύονται και έθνη σφαγιάζονται. Επικρατούν συνθήκες, ίσως δραματικότερες από αυτές που βίωσε η ανθρωπότητα στις αρχές του 20ου αιώνα. Τότε που (επανα)χαράσσονταν τα σύνορα με τις ξιφολόγχες των δυτικών και τις σπάθες των ανατολιτών. Τότε που οι γενοκτονίες αποτελούσαν συστατικά στοιχεία των πολιτικών  εθνοκάθαρσης και δυστυχώς ακριβώς έναν αιώνα μετά, η ιστορία επαναλαμβάνεται με παρεμφερή ένταση. Βία, μοχθηρία και βαρβαρότητα από τη μία, αμοραλισμός, ανοχή και απάθεια από την άλλη.
Αυτό είναι το 2020 που όλοι ελπίζουμε να αφήσουμε πίσω μας μαζί με τις παθογένειες και τις αρρώστιες του.
Χαράζει μια νέα χρονιά και όπως κάθε φορά,  είμαστε αισιόδοξοι ότι θα ανατείλει καλύτερος κόσμος. Με ανθρωπιά, συμπόνοια και ειρήνη. Είναι στη φύση μας και στην ιδιοσυστασία μας να ελπίζουμε για το καλύτερο.
Μια από τις μεγάλες ελπίδες της νέας χρονιάς είναι το επαναστατικό εμβόλιο για τον κορονοϊό. Τη νόσο που συγκλονίζει την ανθρωπότητα έχοντας αλλάξει ριζικά τον τρόπο ζωής, τις συνήθειες, τη συμπεριφορά μας. Τσάκισε την οικονομία και κυρίως κόστισε τη ζωή σε πάνω από 1,5 εκατ. ανθρώπους. Νόσησαν μέχρι τώρα σχεδόν 70 εκατ. άτομα σε όλον τον κόσμο και το βέβαιο είναι ότι εάν δεν υπήρχε η προηγμένη επιστήμη και η συγκλονιστική κινητοποίηση σε συνδυασμό με την αυτοθυσία των λειτουργών της υγείας,οι συνέπειες θα ήταν ασύγκριτα μεγαλύτερες.
Επιστήμονες και πρωτίστως γιατροί και νοσηλευτές σε όλον τον κόσμο καθημερινά δίδουν με αυταπάρνηση τη μάχη στους θαλάμους νοσηλείας και τις εντατικές. Και ανάμεσά τους υπάρχουν ήδη πολλά θύματα καθώς ο covidδεν κάνει διακρίσεις…
Ομως την ίδια στιγμή εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο παραμένουν έγκλειστοι στα σπίτια τους μη δυνάμενοι να αγκαλιάσουν τα παιδιά και τους γονείς τους, τους συντρόφους και τους φίλους τους. Προσοχή η πανδημία είναι εδώ και ο κίνδυνος ελλοχεύει. Πρέπει για όσο διάστημα χρειαστεί να τηρούμε τα μέτρα και να λαμβάνουμε προφυλάξεις. Για όσο ακόμα χρειαστεί!
Οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία είναι ανείπωτες και αμέσως μόλις νικήσουμε την αρρώστια θα πρέπει να βρεθεί τρόπος απαλλαγής και από αυτή την…αρρώστια!
Όμως το ελπιδοφόρο και το παρήγορο είναι το εμβόλιο. Ξεκίνησε η χορήγησή του και πλέον κάποιες χιλιάδες άνθρωποι έλαβαν δόσεις ζωής. Είναι μια μεγάλη νίκη της ανθρωπότητας και της επιστήμης που νικάει ακόμη μια επιδημία. Μια φονική επιδημία σαν αυτές που σύμφωνα με τους ιστορικούς εμφανίζονται κάθε εκατό χρόνια.
Αλλά είναι αξιοθαύμαστο πόσο γρήγορα και πόσο αποτελεσματικά παρενέβη η επιστήμη. Σε λιγότερο από έναν χρόνο υπάρχουν εμβόλια που προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή το πολυτιμότερο αγαθό μας.
Είναι ασφαλές, αποτελεσματικό και απαραίτητο. Διατυπώνονται κάποιες ανυπόστατες και κωμικές φήμες αλλά αυτό δεν αποτελεί παράδοξο στην ιστορία της επιστήμης, της ιατρικής και των εμβολίων.
Είναι γνωστό ότι χάρη στα εμβόλια εξαφανίστηκαν προαιώνιες μάστιγες της ανθρωπότητας. Και τότε κάποιοι αρνούνταν την επιστήμη και τη συνεισφορά της, είτε απόιδεολογικο-πολιτικές και θρησκευτικές αντιλήψεις  είτε από επιφυλάξεις και καχυποψίες.
Διαψεύστηκαν και η επιστήμη συνεχίζει το δρόμο της. Αυτά είναι που περιμένουμε από το 2021. Ειρήνη, υγεία και ευημερία. Και ελευθερία. Τα στερηθήκαμε όλα αυτά και εύχομαι σύντομα να τα  ξαναβρούμε στις ζωές μας.
Εις υγείαν το 2021.

 

*Ο Βαγγέλης Χαρμπής είναι Ω.Ρ.Λ, πρόεδρος του ΙΣΑ



ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top