Του Χρήστου Μέγα

Το ξεσκέπαστο «μαγαζί» του αγρότη χτυπήθηκε και πάλι. Αυτή τη φορά ήταν οι θυελλώδεις άνεμοι. Ειδικά στην Άρτα (Ρόκα, Καλαμιά, Χαλκιάδες, Κιρκιζάτες, Καλόβατο, Άγιο Σπυρίδωνα κ.α.) προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές, άνω του 60%, έως και 80%.

Θα πείτε θα αποζημιωθούν…

Έλα όμως που η «ασφάλιση» είναι με όριο τους 2,5 τόνους ανά στρέμμα και οι αγρότες. Και μετά την θεομηνία αν συγκομίσουν ένα τόνο, θα αποζημιωθούν μόλις για 1,5 τόνο. Αλλά το κτήμα αποδίδει κέρδος μετά τους 3-3,5 τόνους. Από τέτοιες αποδόσεις και πάνω βγάζει ο αγρότης. Τα άλλα είναι τα έξοδα, ιδιαίτερα αυξημένα φέτος με τις τιμές στο ρεύμα, τα λιπάσματα, τα καλλιεργητικά.

Και τώρα που χτύπησε η θύελλα τα έξοδα είχαν γίνει. Τα ποτίσματα είχαν μείνει για το καλοκαίρι….

Είναι επείγον να καλυφθεί η απώλεια στο σύνολό της. Είναι αναγκαίο ο ΕΛΓΑ να λάβει υπόψη και τους δυνατούς ανέμους στις θεομηνίες, να παραταθεί χρονικά μέχρι τον Δεκέμβριο η κάλυψη για τις καταστροφές, να καταβληθούν εγκαίρως, φέτος δηλαδή, οι αποζημιώσεις. Πρέπει η πολιτεία να  αναπτύξει σχέδια βελτίωσης ώστε με δίχτυα να προστατευτεί ο κόπος των Αγροτών μας!

Κυρίως πρέπει η κοινωνία μας και οι ιθύνοντες να καταλάβουν ότι οι Αγρότες μας είναι επαγγελματίες προς εξαφάνιση! Με τεράστιο κόπο και παλεύοντας με τα παραγωγικά προβλήματα και την κλιματική κρίση προσπαθούν να στηρίξουν τις οικογένειές τους.

 Και κάθε αγρότης εύχεται το παιδί του να μην συνεχίσει αυτή τη… δουλεία. Θεωρεί ότι είναι κατάρα η δουλειά στη γη. Εκεί μας οδήγησαν!

Αλλά είναι προς όφελος της πατρίδας ένας παραγωγικός Πρωτογενής Τομέας. Για επισιτιστικούς λόγους. Το βλέπουμε με την ακρίβεια στα τρόφιμα, με την έλλειψη βασικών ειδών διατροφής τώρα με την κλιματική αλλαγή, την κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αλλά η στήριξη της Περιφέρεια είναι και Πατριωτικό καθήκον. Όσο υποχωρεί η αγροτική εκμετάλλευση, τόσο θα γίνονται ευάλωτα τα Εθνικά όρια. 

Ας το προσέξουμε ιδιαίτερα αυτό το τελευταίο στους δύσκολους καιρούς που ζούμε!

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top