Του ΣΤΑΘΗ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ

Διαπίστωσα, μετά τις συναντήσεις που είχα με τους Δημάρχους του Νομού  ότι έντονη είναι η ανησυχία τους  σχετικά με τις επιπτώσεις που έχει η ενεργειακή κρίση στην ομαλή υλοποίηση των έργων υποδομών που εκτελούνται ή πρόκειται να εκτελεστούν στο επόμενο διάστημα.

Η  εκτίναξη του κόστους κατασκευής τους  ουσιαστικά τα βάζει  στον “πάγο”, καθώς η εκτόξευση των τιμών ανατρέπει τα δεδομένα των σχετικών δημοσίων συμβάσεων.
Το ζήτημα αγγίζει δημοτικά έργα ζωτικής σημασίας, όπως έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, νέων κτιριακών υποδομών και μεταλλικών, καθώς επίσης και έργα ασφαλτόστρωσης.
Υπενθυμίζω ότι η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας επανειλημμένως είχε εκπέμψει “SOS” αποστέλλοντας Επιστολή στον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών, προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις προς την Κυβέρνηση, προειδοποιώντας ότι έργα αρμοδιότητας των Δήμων θα σταματήσουν.
Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι το πρόβλημα ξεκίνησε μεν από τα τέλη του 2020, αλλά οξύνθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, από την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.  Σήμερα έχουν σταματήσει να υλοποιούνται πολλά έργα ύδρευσης και αποχέτευσης με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Φιλόδημος, εξαιτίας της μεγάλης αύξησης στις τιμές των σωληνώσεων PVC, που ξεπερνά το 100%. Αντίστοιχο πρόβλημα δημιουργείται στην υλοποίηση έργων που αφορούν νέες κτιριακές υποδομές και μεταλλικά κτίρια, λόγω της αύξησης των τιμών χάλυβα – οικοδομικού σιδήρου άνω του 100%. Στα δε έργα ασφαλτόστρωσης, όπου το κόστος της ασφάλτου έχει αυξηθεί κατά 200%, το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο.
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι πως έργα που ήδη «τρέχουν» να σταματούν, με τους αναδόχους να ελπίζουν ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών κάποια στιγμή στο μέλλον, προκειμένου να τα συνεχίσουν. Ενώ σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, εργοληπτικές εταιρείες που έχουν αναλάβει μετά από διαγωνισμούς την κατακύρωση των έργων, να μην έρχονται να υπογράψουν τις συμβάσεις προτιμώντας την κατάπτωση των εγγυήσεων που έχουν δώσει, από το να αναλάβουν ένα έργο που «δεν τους βγαίνει οικονομικά».

“Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού, είναι σημαντικό να μην σταματήσει η υλοποίηση έργων που είναι απαραίτητα για την ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης κι απασχόλησης, αλλά και για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Ενώπιον αυτής της κατάστασης και μπροστά στον κίνδυνο να διακοπούν  έργα στις 2 Ιουνίου,  στην Ολομέλεια της Βουλής ψηφίστηκε η αριθμ. 1325/112/2022 τροπολογία(βασικά άρθρα 1,2,3) του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, εντός Νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά, μεταξύ άλλων, και τα Δημοτικά έργα.

Τα βασικά  Άρθρα της Τροπολογίας που αφορούν τα ζητήματα δημοσίων έργων τρία .

Το  περιεχόμενό της τροποποίησης και ειδικότερα  των άρθρων 1,2,3 της νομοθετικής ρύθμισης, αποτελεί  λύση και δίνει ανάσα στους δήμους, για παράταση των προθεσμιών όλων των συμβάσεων δημόσιων έργων”. Δίνει μπόνους στους  αναδόχους που θα   παραδώσουν έγκαιρα τα έργα που έχουν αναλάβει «δικαιούνται πρόσθετη καταβολή (πριμ) 5% επί του υπολειπόμενου συμβατικού ανταλλάγματος».  

Επιβαρύνει όμως τους προϋπολογισμούς των Δήμων και θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε το αναθεωρημένο προς τα πάνω κόστος, να καλυφθεί από τα προγράμματα που χρηματοδοτούν τα έργα των Δήμων μας.
Είναι αναγκαίο μέσα από τη συνεργασία δήμων και υπουργείου δημοσίων έργων  να βρεθεί μια ρεαλιστική και ουσιαστική λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι και οι κατασκευαστικές εταιρείες, προκειμένου να μην αποστερηθούν οι τοπικές μας κοινωνίες και η χώρα έργα απαραίτητα, που θα διασφαλίσουν προοπτικές ανάπτυξης κι ένα καλύτερο μέλλον, για όλους”.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top