Ενόψει των επικείμενων Εθνικών και Αυτοδιοικητικών εκλογών, το μήνυμα για την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στα κοινά, αποκτά ξεχωριστή σημασία.

Η ενασχόληση με την πολιτική αποτελεί έναν τομέα στον οποίο η εκπροσώπηση των φύλων εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα άνιση. Η συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα των πολιτικών και οικονομικών αποφάσεων συνεχίζει να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Η πολιτική εξακολουθεί να είναι ένας από τους τομείς, που διαχέονται από σεξιστικές αντιλήψεις οι οποίες διαχωρίζουν -ανάλογα με το φύλο- την ικανότητα κάποιου ατόμου να φέρει εις πέρας τα καθήκοντα του.
Η πλειοψηφία της κοινής γνώμης ενδιαφέρεται (προκειμένου για σημαντικά κυβερνητικά ζητήματα) για τις απόψεις των ανδρών πολιτικών, πολύ περισσότερο από τις αντίστοιχες των γυναικών. Ειδήσεις που σχετίζονται με γυναίκες πολιτικούς τείνουν να εστιάζουν σε θέματα ασήμαντα (και δη στην εξωτερική εμφάνιση, στον τρόπο ζωής και στην οικογένειά τους) και όχι στις πολιτικές θέσεις τους, που ιδανικά θα ήταν το ζητούμενο
Αυτά (και πολλά ακόμα) έρχονται να προστεθούν στις αντικειμενικές δυσκολίες των γυναικών που αποφασίζουν να ασχοληθούν ενεργά με την πολιτική και που αφορούν στην κάλυψη των αναγκών της οικογένειας, στις πολλές μετακινήσεις, στα άστατα και ατελείωτα ωράρια που δεν ευνοούν την μητρότητα, στην απουσία επαρκών οικονομικών πόρων.

Βήμα προς την ισότητα των φύλλων αποτελεί σαφώς (και) η ποσόστωση των γυναικών στα ψηφοδέλτια των συνδυασμών. Ωστόσο, η ποσόστωση είναι ένα τυφλό μέτρο. Βλέπει μόνο τους αριθμούς και ικανοποιείται μόνο με λίστες, όπου τα ονόματα των γυναικών είναι τα προβλεπόμενα σε πλήθος. Δεν αντικατοπτρίζει ως μέτρο ισότητας κανένα από τα προβλήματα που καλλιεργούν την ανισότητα. Η αλλαγή των αντιλήψεων σχετικά με το φύλο είναι ένας μακρύς δρόμος, όπου η ποσόστωση μόνο προσωρινή ανακούφιση των συμπτωμάτων μπορεί να προσφέρει.
Η Ελλάδα του 2023 παραμένει μία ανδροκρατούμενη χώρα, δέσμια σε μεγάλο βαθμό, αντιδημοκρατικών αντιλήψεων και αναχρονιστικών κοινωνικών στερεοτύπων, ως προς τους ρόλους των φύλων στην πολιτική λειτουργία: γυναίκες είναι μόλις οι 62 μεταξύ των 300 της Βουλής, 2-5 εκ των 22 υπουργών και 5-10 εκ των 51 μελών του υπουργικού συμβουλίου, καθώς και μόλις 17 από τους 350 Δημάρχους σε όλη την Ελλάδα.

8 Μαρτίου 2023 (δυστυχώς μέσα στο κλίμα οδύνης, λόγω της τραγωδίας των Τεμπών)
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι μια ημέρα για να αναγνωρίσουμε πόσο μακριά έχουμε φτάσει ως προς την ισότητα των φύλων, αλλά και πόσο δρόμο έχουμε ακόμα να διανύσουμε προς την κατεύθυνση αυτή.
8 Μαρτίου 2023
Μια ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών, σε έναν κόσμο αντρών.

 

Κατερίνα Ρίζου
Δικηγόρος
Υπ. Βουλευτής ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ ΠΕ Άρτας

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ LIVE ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ

ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΑΦΙΣΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top