Του Βασίλη Τσίρκα

Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου είναι μια νέα μάχη με διαφορετικό εκλογικό σύστημα. Μια μάχη που θα καθορίσει τις ζωές μας για την επόμενη τετραετία. Το εφιαλτικό σενάριο μιας πανίσχυρης πλειοψηφίας της Ν.Δ. μετατρέπει τον Μητσοτάκη σε ανεξέλεγκτο ηγεμόνα και σφραγίζει τη μετατροπή της Ελλάδας σε μια ελλειμματική Δημοκρατία, όπου κάθε δημοκρατικό και κοινωνικό κεκτημένο τίθεται σε αμφισβήτηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναγνωρίζει τα λάθη και τις παραλείψεις του. Βελτιώνεται, δυναμώνει και μαζί του δυναμώνει και η φωνή της κοινωνίας. Απευθυνόμαστε στον ελληνικό λαό με μια συγκεκριμένη, εναλλακτική κυβερνητική πρόταση που θα βγάλει στο προσκήνιο τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.
Στις μέρες που απομένουν μέχρι τις εκλογές οι πολίτες περιμένουν να δουν λύσεις και απαντήσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Μετά από μια περίοδο έντονης αβεβαιότητας και ανασφάλειας, το ζητούμενο για την κοινωνία είναι η σταθερότητα και η ασφάλεια. Γι’ αυτό οι πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν με σαφήνεια και όχι με διαστρεβλώσεις τα δύο αντιπαρατιθέμενα πολιτικά σχέδια, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, για να λάβουν καθαρά τις αποφάσεις τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ένα ρεαλιστικό και απολύτως κοστολογημένο πρόγραμμα, άμεσα εφαρμόσιμο. Στις 25 Ιουνίου καλούμε τους πολίτες να επιλέξουν το δικό μας πολιτικό σχέδιο, που συμπυκνώνεται στην ενίσχυση των εισοδημάτων, στην καταπολέμηση της ακρίβειας, στη στήριξη του κοινωνικού κράτους και στην ελάφρυνση των βαρών τους. Εμείς μιλάμε για την αύξηση του εισοδήματος, τη βελτίωση των εργασιακών σχέσεων, την ενίσχυση της δημόσιας Υγείας, την ουσιαστική αντιμετώπιση της ακρίβειας, την πραγματική ρύθμιση των χρεών, την προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης από τους πλειστηριασμούς.
Το γεγονός ότι η ΝΔ πήρε ισχυρό προβάδισμα στις εκλογές του Μαΐου δεν σημαίνει ότι η κοινωνία δεν έχει οικονομικά προβλήματα ή ότι αυτά δεν επιδεινώθηκαν με τις πολιτικές της. Επί ΝΔ το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα μειώθηκε, οι ανισότητες διευρύνθηκαν, ο μέσος μισθός μειώθηκε, η αισχροκέρδεια όχι απλώς δεν περιορίστηκε, αλλά τροφοδοτήθηκε με τη λεηλασία των εισοδημάτων από τον ΦΠΑ. Όλα αυτά είναι δεδομένα, επιβεβαιωμένα και τεκμηριωμένα.
Αυτό που δεν είναι δεδομένο είναι το αν υπάρχει μια ρεαλιστική, βιώσιμη και χειροπιαστή εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Δεν είναι πρόταση απλά ευχάριστη στο άκουσμά της. Πιστεύουμε βαθιά ότι με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο κόσμος της εργασίας μπορεί να ζήσει καλύτερα, το εισόδημα να ενισχυθεί, οι εργασιακές σχέσεις να βελτιωθούν, τα χρέη να ρυθμιστούν και το πρόβλημα της στέγης να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.
Τα στοιχεία που δημοσίευσε το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) περιγράφουν με σαφήνεια την πραγματικότητα στη χώρα μας. Επτά στους δέκα καταθέτες αποταμιεύουν λιγότερα από 1.000 ευρώ, ενώ μόνο το 0,7% έχει καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ. Αν σε αυτή την εικόνα προσθέσουμε και συνυπολογίσουμε τους έμμεσους, οριζόντιους φόρους, και με απλά μαθηματικά δίνεται η απάντηση στο ρεκόρ φορολογικών εσόδων για το οποίο επαίρεται η ΝΔ. Οι έμμεσοι φόροι έφτασαν στο 60% των φορολογικών εσόδων, μειώνοντας δραματικά το εισόδημα κυρίως αδύναμων και μεσαίων που πλήττονται από τους έμμεσους φόρους. Για πρώτη φορά ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν μπόρεσαν να πληρώσουν εισφορές λόγω πληθωρισμού και ενεργειακής κρίσης βρίσκονται χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, παρά μόνο με δικαίωμα πρόσβασης ως ανασφάλιστοι στο ΕΣΥ εξαιτίας νόμου του ΣΥΡΙΖΑ το 2016.
Ο πραγματικός στόχος της ΝΔ είναι η στήριξη των λίγων, των ισχυρών και των κερδοσκόπων.Η ΝΔ πουθενά στο πρόγραμμά της δεν αναφέρει τίποτα σχετικά με την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών διυλιστηρίων και εταιρειών ενέργειας. Δεν αναφέρει τίποτα σχετικά  με τη μελέτη του ΙΟΒΕ που είχε παραγγείλει η κυβέρνηση το 2022 για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της μεσαίας τάξης. Και βέβαια δεν αναφέρει τίποτα σχετικά με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της Κομισιόν για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Επομένως είναι σαφές ότι η ΝΔ έχει κρυφή ατζέντα και πρόγραμμα αναδιανομής υπέρ των λίγων. Αυτό το σχέδιο αποκαλύπτεται μέρα με τη μέρα ενώπιον των πολιτών.
Γι’ αυτό η ανατροπή των συσχετισμών της 21ης Μαΐου είναι ένα κρίσιμο στοίχημα για την κοινωνική πλειοψηφία και αυτό περνάει μέσα από την αποφασιστική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ισχυρό στήριγμα για την κοινωνία, εμπόδιο σε μια ανεξέλεγκτη, κυνική και αδίστακτη εξουσία. Και είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτή τη φορά μπορούμε μαζί με την κοινωνία να χτίσουμε ένα πιο ανθρώπινο μέλλον. Μια δίκαιη κοινωνία, με ευημερία για όλους.

*Ο Βασίλης Τσίρκας είναι δικηγόρος, υποψήφιος βουλευτής Άρτας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top