Οι πολιτιστικές δραστηριότητες, ως πεδίο άσκησης του νου, ως κοινωνική δράση, αλλά και ως στοιχείο της ταυτότητας μιας κοινότητας και μιας πόλης, αδιαμφισβήτητα βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών μας, ως πολίτες αλλά και ως άνθρωποι της τέχνης αυτής της πόλης.

Τα τελευταία χρόνια οι συμπολίτες μας, στηρίζουν κάθε πολιτιστική προσπάθεια, παρακολουθούν με δίψα θέατρο αλλά και κάθε μορφή τέχνης, είτε παρουσιάσεις αξιόλογων βιβλίων, συναυλίες, και ό,τι άλλο περικλείει η λέξη "τέχνη". Η Άρτα είναι μία πόλη, με πολύ καλό επίπεδο πολιτιστικό και ματιά ..*θεατρική*
Η πόλη βαδίζει στο χρόνο έχοντας στις αποσκευές της, μια πλούσια πολιτιστική «παραγωγή» σε όλες τις μορφές τέχνης σε επαγγελματικό αλλά και ερασιτεχνικό επίπεδο. Τις περισσότερες φορές, όμως, αυτή η παραγωγή ήταν και παραμένει προϊόν ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Διαθέτει θεατρικά σχήματα, σχολές χορού, εικαστικούς δημιουργούς, μουσικά σύνολα, χορωδίες, ωδεία, συγγραφείς, φωτογράφους, κινηματογραφιστές.
Συλλογικότητες που προάγουν τον πολιτισμό, που δημιουργούν κυψέλες κουλτούρας.

Όλα όμως αυτά τα σύνολα υποφέρουν οικονομικά. Υποφέρουν επίσης από την απουσία «πολιτιστικής πολιτικής», άνευ συνέπειας, συνέχειας, αξιοκρατίας, σοβαρότητας. Χρειάζεται μια μακρόπνοη πολιτιστική πολιτική πάντα σε συνεργασία με του Συλλόγους, τις ομάδες, τους δημιουργούς. Χρειάζεται σχεδιασμός, χρειάζεται αισθητική και όραμα.
Η Άρτα, βρέθηκε μέσα στους αιώνες, να «κρατά» μια τεράστια ιστορία που έρχεται από την Αρχαία Αμβρακία, φτάνει στο Δεσποτάτο της Ηπείρου και μέχρι σήμερα έχει χτίσει ένα πολιτισμό μοναδικό.
Οφείλουμε να τον διατηρήσουμε και να τον προχωρήσουμε. Μπορούμε να κάνουμε πολλά βήματα μπροστά.
Μικρά βήματα, μεγάλης σημασίας
Θέατρο ανοιχτό και κλειστό -με προδιαγραφές ομαλής παράστασης- που και τα δύο λείπουν από την πόλη, όπου θα μπορεί να «στεγαστεί» κάθε καλλιτεχνική ανησυχία. Η Άρτα ίσως ναι είναι και η μοναδική δίχως έστω μία θεατρική σκηνή.
Πρόσβαση εύκολη των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα. Οι σύγχρονες απαιτήσεις επιβάλλουν να λειτουργούν οι χώροι πολιτισμού, οι αρχαιολογικοί χώροι, με τέτοιον τρόπο, ώστε να επιτρέπουν την ισότιμη συμμετοχή όλων των πολιτών. Η λειτουργία τους συνδέεται με τον δημόσιο χαρακτήρα τους. Η εξασφάλιση της πρόσβασης και της εξυπηρέτησης των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) είναι άμεση ανάγκη σε μια σύγχρονη κοινωνία.
Δυνατότητα στα παιδιά να ασχοληθούν με τις τέχνες. Να μάθουν το βιβλίο. Τη ζωγραφική. Το θέατρο. Το χορό. Να ενισχυθεί η δημιουργικότητά τους, να εξερευνήσουν να αναζητήσουν να κατασκευάζουν κάτι ολοκληρωτικά δικό τους, μέσα από τη φαντασία τους. Το ταλέντο φυσικά μικρή αξία έχει μπροστά στην ανάγκη έκφρασης. Θα πρέπει να στηρίζονται ισότιμα όλα τα παιδιά.
Το παιδί που ασχολείται με την τέχνη αποκτά την ιδιότητα να σκέφτεται δημιουργικά, να είναι αυθεντικό, να ανακαλύπτει, να καινοτομεί – ικανότητες ‘κλειδιά’ για την ατομική και κοινωνική ευημερία, μας λέει πολύ εύστοχα και ο Διεθνής Οργανισμός για την Παιδική Τέχνη.
Η Τέχνη στηρίζει την αυτοπεποίθηση. Το αίσθημα της ικανοποίησης που γεννιέται μέσα από ένα ολοκληρωμένο έργο ή μία επιτυχημένη εμφάνιση (αν πρόκειται για χορό ή θέατρο) είναι από τα μεγαλύτερα οφέλη που προσφέρει η Τέχνη στα παιδιά.
Διοργάνωση Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου μέσω Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού του Δήμου. Όπου σκοπός είναι η ενθάρρυνση και η ανάδειξη της θεατρικής – καλλιτεχνικής δημιουργίας μια και το θέατρο αποτελεί σχολείο κοινωνικής και αισθητικής παιδείας. Αναπτύσσει δεσμούς φιλίας μεταξύ των συμμετεχόντων, δημιουργεί ένα πολιτιστικό κίνημα. Και γιατί όχι – ακόμη και δημιουργία Δημοτικού Θεάτρου.
Δυνατότητα επαφής της τέχνης με τον κόσμο στο δρόμο. Ένα παράδειγμα θα ήταν η συνένωση των ιστορικών μνημείων με την τέχνη του θεάτρου δρόμου. Έχω προτείνει παλαιότερα εκεί που ...έπρεπε, να οργανώσουμε μια δράση που θα περιλαμβάνει μια διαδρομή με στάσεις στα κυριότερα μνημεία μας, «Ιστορικές διαδρομές με θεατρικά δρώμενα». Ένας αλλιώτικος περίπατος στους δρόμους της πόλης με στάσεις στα μνημεία και δρώμενα που θα εξιστορούν την ιστορία του μνημείου ή της περιοχής. Βασίζεται στη θεωρία και στην πρακτική της “περιπατητικής παράστασης” (walking performance) η οποία προσφέρει τη δυνατότητα να βιωθεί και να διερευνηθεί το νόημα της πόλης.
Μια περιπατητική «παράσταση» με διαδραστικό χαρακτήρα που θα αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για την τοπική ιστορία, εφόσον θα δίνει τη δυνατότητα στους θεατές, να προσεγγίσουν βιωματικά την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης, να συνδέσουν το παρελθόν με το παρόν και να οραματιστούν το μέλλον της, ως ενεργοί πολίτες.
Ταυτόχρονα παρουσιάζεται η τέχνη του θεάτρου του δρόμου. Ένα θέατρο που λαμβάνει χώρα στους δρόμους, σε εξωτερικούς χώρους. Θεωρείται από τα παλαιότερα είδη θεάτρου, αν όχι το αρχαιότερο. Στόχος της θεατρικής αυτής έκφρασης είναι η παροχή τέχνης σε δημόσιο χώρο και η κατ’ επέκταση συμμετοχή του κόσμου σε αυτό. Χαρακτηρίζεται από ελευθερία και …εναλλακτικότητα σε σχέση με τα συμβατικά είδη θεάτρου. Το θέατρο δρόμου ωθεί την ίδια την πόλη και τους πολίτες της να γίνουν το πεδίο της καλλιτεχνικής δράσης και έκφρασης. Μια ωραία ιδέα είναι η συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου της πόλης μας σ’ όλη αυτή την προσπάθεια. Και όλων των Συλλόγων που διαθέτουν εξαιρετικό δυναμικό!
Όλα αυτά είναι κάποιες σκέψεις, κάποια σχέδια, κάποια όνειρα. Όλα αυτά είναι και μια διαμαρτυρία για το ότι τίποτα από αυτά δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί ως τώρα αν και υπήρχαν προτάσεις. Όλα αυτά είναι εκείνα τα όμορφα που φέρνουν χαμόγελο και ελπίδα στην …άνυδρη ζωή.

Όλα αυτά αποτελούν Σημαντικές Υλοποιήσιμες Προτάσεις και συγκαταλέγονται στο πρόγραμμα του συνδιασμού μας.

Πάμε να το κάνουμε!  Για τον Δήμο, για την πολη, για τα χωρια,  για τους δημότες!

Είναι μια καλή ευκαιρία, όλοι μας να συναισθανθούμε ότι, ο κόσμος εξελίσσεται αλλάζει.....
Η καλλιέργεια του πνεύματος να μπει στη ζωή των ανθρώπων, της καθημερινότητας, της φύσης μας.
Δεν εγκαταλείπω τα όνειρά μου. Αν σβήσουν αυτά, αν σβήσει η ελπίδα, δεν θα υπάρχει ζωή.
Κάποια στιγμή κάνουμε τις επιλογές μας και πρέπει παλέψουμε γι’ αυτές.



Ζωή Π. Μπαρτζώκα – γραφίστρια - Σκηνοθέτης στη «Θεατρική Σκηνή» του «ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ»
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος ΔΕ Αρταίων με τον συνδυασμό «ΑΡΤΑ Υπεύθυνα ΜΑΖΙ»  του Χριστόφορου Σιαφιάκα



 



ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top