Γράφει: η Χριστίνα Μπίζα

Με το βηματισμό μας να επιταχύνεται όλο και περισσότερο προς τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου και τις επισκέψεις υποψηφίων να αυξάνονται, οι πολίτες αναζητούν τις ισορροπίες τους.

Εξωτερικεύουν την αντίδρασή τους όπως οι αστυνομικοί σε μία δυναμική διαμαρτυρία συγκέντρωσης στα Γιάννενα όπου υποδέχθηκαν τον Υφυπουργό Προστασίας του πολίτη Ανδρέα Νικολακόπουλο με αποδοκιμασίες, πανό, μαύρες σημαίες και συνθήματα φωνάζοντας «Βγείτε να δείτε που μας οδηγείτε».
Οι Αστυνομικοί συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί  στις 8.30 την Τετάρτη 15 Μαΐου 2024 έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο Ιωαννίνων περιμένοντας στην είσοδο τον Υφυπουργό.
Διεκδικούν εδώ και χρόνια επίδομα παραμεθορίου που λαμβάνουν οι συνάδελφοί τους σε άλλες διασυνοριακές περιοχές της χώρας αλλά και ένστολοι άλλων υπηρεσιών που υπηρετούν στα Ιωάννινα και τη Θεσπρωτία, ενώ διαμαρτύρονται και για την απόφαση του Υπουργείου να μειώσει την αποζημίωση ενοικίασης καταλύματος όταν μετακινούνται σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη για ανάγκες της υπηρεσίας τους στα 30 ευρώ. Η σταγόνα όμως που ξεχείλισε το ποτήρι για τους αστυνομικούς της Ηπείρου είναι όπως τονίζουν, η απόφαση για υποχρεωτικές μετακινήσεις τρίμηνης διάρκειας προς την Αττική και τη Θεσσαλονίκη.
Παρόμοιο το σκηνικό και προς την κατεύθυνση της αντιπυρικής προστασίας αφού η υποστελέχωση και η μη ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού του κλάδου αλλά και οι μετακινήσεις από τον ένα νομό στον άλλο για να καλύψουν τις ανάγκες όπου υπάρχει πρόβλημα,διαταράσσει τις ισορροπίες και αυξάνει την ανησυχία, σε μία Ε.Ε. η οποία σε κάθε τόνο και σε κάθε περίπτωση εκφράζει τον προβληματισμό της για την κλιματική αλλαγή και την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων.
Αυτό που γίνεται αντιληπτό τουλάχιστον στην περιοχή μας είναι η μεταβολή της δενδροφυτευμένης έκτασης μειώνοντας την σημαντικά, ώστε το «κουστούμι» να είναι στα μέτρα των δυνατοτήτων προστασίας και κατάσβεσης σε περίπτωση κινδύνου, όπως συμβαίνει στο περιαστικό δάσος του Λόφου της Περάνθης στην Άρτα και του εσωτερικού του στρατοπέδου «Βερσή» όπου ήδη εμφανής είναι η παρέμβαση μετά το κόψιμο μεγάλου αριθμού δένδρων.
Το δάσος είναι πνεύμονας και βέβαια θα πρέπει να γίνονται καθαρισμοί και να απομακρύνονται δένδρα τα γερασμένα κωνοφόρα δένδρα και που έχουν γείρει αλλά με σεβασμό σε κάτι που θέλει πάρα πολλά χρόνια για να δημιουργηθεί.
Μέριμνα μεγάλη φέτος και αξιοπρόσεκτη για το δάσος και το στρατόπεδο «Βερσή» για το οποίο στο παρελθόν πολλές φορές είχαμε καρδιοχτυπήσει για την απομάκρυνση του και έχει χυθεί πολύ «μελάνι» από το ΜΜΕ για την ανάγκη παραμονής του.
Καρδιοχτύπια που δεν γνωρίζουμε εάν θα αισθανθούμε ξανά και τότε ίσως τα δάκρυα θα είναι διπλά ή και τριπλά, γιατί θα θρηνούμε και την απώλεια του δάσους από την συγκεκριμένη θέση και με τους κινδύνους μετά από έντονες βροχοπτώσεις και τις συνέπειες, αφού είναι γνωστή η μορφολογία της περιοχής και γνωρίζουμε όλη αυτή η λάσπη που δεν θα συγκρατούν οι ρίζες των δένδρων που θα καταλήξει..
Εκτός και υπάρχουν άλλες δεύτερες σκέψεις αξιοποίησης της περιοχής που εμείς σήμερα δεν γνωρίζουμε…
Περπατούν οι άνθρωποι κοντά στο δάσος αναπνέουν και αναστενάζουν και  εκεί που ένα ρίγος τους διατρέχει βλέποντας του νεκρούς κορμούς καταγής αισθάνονται και τα δικά τους κορμιά βαριά και ανήμπορα αφού μόλις λίγες μέρες πριν μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα την ώρα που Σταυρωνόταν ο Χριστός  αισθάνθηκαν ανοίγοντας φακέλους από τη ΔΕΔΔΗΕ να απειλείται και η δική τους ύπαρξη.
Επιστολές προειδοποίησης για εξοφλήσεις λογαριασμών και για τους κατόχους του κοινωνικού τιμολογίου αντιμετωπίζοντάς τους σαν να είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές, που από πρόθεση δεν εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους.
Όλα αυτά σε μία περιοχή η οποία έχει προσφέρει πάρα πολλά για τα δύο φράγματα  με ζητούμενα ακόμη μέχρι και σήμερα τα αντισταθμιστικά οφέλη από την πλευρά της ΔΕΗ.
Εκτός των άλλων ακουγόταν στο παρελθόν, για να κάμψουν τις αντιδράσεις των ιδιοκτητών γης, ότι οι καταναλωτές στην Άρταθα έχουν ελαφρύνσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος μετά την κατασκευή των φραγμάτων…
Άλλο το τάξιμο όμως και άλλο το δόσιμο.
Αντ΄ αυτού λαμβάνουν συγκεκριμένες προθεσμίες ικανοποίησης των απαιτήσεων και προγράμματα διακανονισμών για ανθρώπους που τα εισοδήματά τους δεν επαρκούν ούτε για τα προς το ζην και έρχονται αντιμέτωποι με εξώδικά και απειλές κατασχέσεων.
Οι Δήμοι από την άλλη πλευρά εμφανίζονται αδύναμοι να υποστηρίξουν τους οικονομικά ασθενέστερους δημότες τους, ενώ η πολιτεία προς την κατεύθυνση αυτή θα έπρεπε με προγράμματα καταπολέμησης της φτώχειας να τους έχει ήδη θωρακίσει σε συνεργασία και με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αναζητούμε την ευρωπαϊκή μας προοπτική που είναι ποιά;
Να κόψουμε τα δάση για να μη μας τα κάψουν;
Να μην ικανοποιούμε τις οικονομικές απαιτήσεις των εργαζομένων, να μην προσλαμβάνουμε προσωπικό και να μην το εκπαιδεύουμε εντατικά όπως είναι  εκτός των άλλων οι τομείς αστυνομίας, δασοπυρόσβεσης;
Αλλά κυρίως να μην είμαστε ευαισθητοποιημένοι για την στήριξη ασθενών κοινωνικών  ομάδων ώστε να ζουν με αξιοπρέπεια, μακριά από την πρακτική των εισπρακτικών ότι εφόσον δεν έχουν χρήματα είναι άχρηστοι και θα πρέπει να διαγραφούν από το χάρτη;
Οι ισχυροί της Ευρώπης αυτή την φιλοσοφία προωθούν και αυτό επιθυμούν για τους λαούς τους;
Που είναι οι σχεδιασμοί στην πράξη να εμφανίσουν λίγο πριν τις Ευρωεκλογές αυτό το κοινωνικό και το περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένο ευρωπαϊκό πρόσωπο, εκτός και περιμένουμε την καταστροφή είτε αυτή λέγετε θεομηνία είτε πολεμική σύρραξη για να εμφανιστούν οι Εταίροιμας κατόπιν εορτής ευεργέτες και πονόψυχοι.
Είναι σημαντικές οι Εκλογές, οι Εθνικές αλλά και οι Ευρωεκλογές και οι πολίτες έχουν ανάγκη μία «φιλόστοργη μάνα» για να τους συντρέξει, όπως θα έπρεπε να είναι η Ε.Ε. και οι Κυβερνήσεις μας,ώστε να μην αυξηθούν ακόμη περισσότερο τα ποσοστάαποχής και δυσπιστίας και να αποτελέσει μία λαμπρή γιορτή της Δημοκρατίας η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση.


















ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top