Του Κωνσταντίνου Χαρακλιά *

Όλοι μας, λίγο ή πολύ, επαγγελματίες ή μη του χώρου, έχουμε ακούσει κι έχουμε διαβάσει για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε). Τα τελευταία ειδικά χρόνια έχουν μπει για τα καλά στην ελληνική πραγματικότητα με όλων των ειδών τις μορφές που αυτές εξαπλώνονται και αναπτύσσονται. Δηλαδή με την εκμετάλλευση του ήλιου, του ανέμου και της πτώσης των υδάτων να έχουν τον κυρίαρχο ρόλο και τη μερίδα του λέοντος, έναντι των γεωθερμικών πάρκων και στη χρήση βιομάζας.

Η Άρτα δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση στον κανόνα και να μη φέρει στη ζωή των πολιτών της, τα "Φωτοβολταϊκά (Φ/Β)". Τα πάνελ εκείνα, περιστρεφόμενα ή μη, σε στέγες σπιτιών ή σε αγροτεμάχια, που μετατρέπουν την πλούσια ενέργεια των ακτινών του ηλίου σε ηλεκτρική και τη διανομή της στο δίκτυο. Και δόξα το Θεό ο κάμπος της Άρτας- μιας και εκεί είναι ο κύριος όγκος των Φ/Β- είναι λουσμένος από τον ήλιο πολλούς μήνες μέσα στο έτος με αποτέλεσμα η παραγωγή KWh (κιλοβατώρων) να αυξάνεται και παράλληλα να αυξάνεται το κέρδος των παραγωγών.

Μπορεί όλα όμως να φαίνονται ρόδινα, αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι ένα Φ/Β πάρκο δύναται  να δουλεύει μόνο του χωρίς την ανθρώπινη καθημερινή ενασχόληση, αλλά δυστυχώς δεν είναι. Κι αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο "πάγωμα" της αγοράς φωτοβολταϊκών, του άλλοτε "el dorado" που έχουν οδηγήσει τα απανωτά κουρέματα του εγγυημένου εσόδου με το οποίο πληρώνονται οι παραγωγοί ηλιακής ενέργειας. Πρώτα με την Ειδική Έκτακτη Εισφορά Αλληλεγγύης  (Ε.Ε.Ε.Α) της τάξης του 25-30% στον τζίρο, και τώρα με το περίφημο "new deal" που έρχεται να αντικαταστήσει την πιο πάνω εισφορά με "κούρεμα".

Φυσικά ο "Γολγοθάς" για πάρα πολλούς παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας μέσω Φ/Β συστημάτων δεν τελειώνει δυστυχώς εδώ. Ένα μεγάλο μερίδιο αγροτών μπήκε με δανειοδότηση 100% της επένδυσης και με επιτόκια που αγγίζουν το 11%  στην κατασκευή τέτοιων πάρκων. Εδώ σε αυτό το σημείο έρχεται να ακουμπήσει σθεναρά την παλάμη της η κρίση της εποχής. Με την πολύμηνη καθυστέρηση των πληρωμών της παραγωγής καθώς και με την αλλαγή τακτικής από την πλευρά των τραπεζών, η επένδυση έχει πλέον από καιρό καταστεί ασύμφορη για τους περισσότερους. Με τη γλώσσα των αριθμών μιλάμε για περίπου 1.500 αγροτικά Φ/Β πάρκα σε όλη την Ελλάδα.

Όμως Α.Π.Ε δεν είναι μονάχα τα Φωτοβολταϊκά.

Μπορεί όμως η κατάλληλη αξιοποίηση των Υδάτινων Πόρων μας να αποδειχθεί ωφέλιμη στον πρωτογενή τομέα και ειδικότερα στην Ήπειρο; Η Ήπειρος βρίσκεται στη χαμηλότερη θέση από όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, αν όχι από όλες τις περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τους αναπτυξιακούς δείκτες. Καλύπτεται κατά βάση από ορεινές εκτάσεις σε ποσοστό 77%. Προϋποθέσεις βέβαια για σημαντική προώθηση της αναπτυξιακής διαδικασίας της περιφέρειας της Ηπείρου, αποτελεί η Αγροτική Ανάπτυξη - Ανάπτυξη των Ορεινών Όγκων. Για την προώθηση της αγροτικής ανάπτυξης στην Περιφέρεια, έχουν προγραμματιστεί έργα γεωργικής υποδομής και μεγάλος αριθμός συμπληρωματικών δράσεων για τη στήριξη των αγροτικών δραστηριοτήτων και γενικότερα του πρωτογενούς τομέα. Για παράδειγμα σημαντικά έργα υποδομής στον αγροτικό τομέα είναι τα αρδευτικά έργα Παραμυθιάς, Μαργαριτίου, Αχέροντα κλπ. Αντίστοιχα έργα θα πρέπει να πραγματοποιηθούν και στον κάμπο της Άρτας που θα έχουν σαν κύριο στόχο τη βελτίωση της αποδοτικότητας των γεωργικών καλλιεργειών με παράλληλη αναδιάρθρωσή τους, για την αύξηση των γεωργικών εισοδημάτων και την παραμονή του γεωργικού πληθυσμού της Περιφέρειας στον αγροτικό χώρο.   

Η παρουσία πολλών ποταμών στην περιοχή έδωσε την ευκαιρία για την κατασκευή, στην Άρτα και στην Ήπειρο γενικότερα, υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ. Για παράδειγμα έχουν κατασκευασθεί Υδροηλεκτρικοί Σταθμοί στις Πηγές Αωού, στο Μέτσοβο, στο ποταμό Λούρο, στη Φιλιππιάδα και επίσης στο Πουρνάρι στη πόλη της Άρτας. Η αγροτική ανάπτυξη έχει τη δυνατότητα να συνεχιστεί αλλά και να γιγαντωθεί ακόμα με την περαιτέρω αξιοποίηση των υδάτινων πόρων που σε αφθονία συναντά κανείς στην  ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου.

Αρωγός της όλης προσπάθειας για την πολυπόθητη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα δεν μπορεί να μην είναι και η ίδια η πολιτεία. Αυτή σε συνεργασία με όλους τους στενά αρμόδιους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και το ΤΕΙ Ηπείρου θα πρέπει να είναι πάντα δίπλα στον αγρότη και σε όσους έχουν σκοπό να ασχοληθούν με τη γη. Η μεν τοπική αυτοδιοίκηση με την ενημέρωση και την βοήθεια στην προώθηση των προϊόντων και κυρίως των εσπεριδοειδών που κατά κύριο λόγο καλλιεργούνται στο τόπο μας και το ΤΕΙ Ηπείρου με την τεχνογνωσία του που αφορά τη βελτίωση των αγαθών που βγαίνουν από την Αρτινή και γενικότερα Ηπειρώτικη γη.

* Ο Κωνσταντίνος Χαρακλιάς είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ, ΜSc

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top