Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ενημερωτική Ημερίδα με θέμα «Βγάλε γλώσσα στον Καρκίνο του Στόματος» που έλαβε χώρα το Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014 στο Ξενοδοχείο “Du Lac” στα Ιωάννινα.

Η οργάνωση της Ημερίδας έγινε από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ)  με τη συνεργασία του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων και απευθυνόταν σε Οδοντιάτρους, Ιατρούς και επαγγελματίες παροχής υπηρεσιών υγείας καθώς και σε πολίτες που επιθυμούν να ενημερωθούν επάνω στο θέμα. Η Ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο του νέου Προγράμματος ΕΣΠΑ της ΕΟΟ με τίτλο «Δράσεις Επιμόρφωσης Οδοντιάτρων και Ιατρών και ενημέρωσης γενικού πληθυσμού για την έγκαιρη διάγνωση του Καρκίνου της Στοματικής Κοιλότητας».

Τις εργασίες τις Ημερίδας άνοιξε ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων κος Γ. Παπαζαχαρής  ο οποίος καλωσόρισε και ευχαρίστησε τα μέλη της Επιστημονικής Ομάδας για τη διοργάνωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης στα Ιωάννινα. Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Εκπρόσωπος της ΕΟΟ και Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αθηνών κος Α. Υφαντής, καθώς και ο Ταμίας της ΕΟΟ κος Α. Τσούνης. 

Με την ολοκλήρωση των χαιρετισμών το λόγο πήρε η κυρία Ε.Στουφή, (M.Sc Στοματολόγος- Οδοντίατρος Παν/μίου Harvard Βοστώνης Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών) η οποία άνοιξε τις επιστημονικές εισηγήσεις. Στην εισήγησή της η κυρία Στουφή εστίασε στους Προδιαθεσικούς Παράγοντες που οδηγούν στον καρκίνο του στόματος καθώς επίσης και στις Προκαρκινικές βλάβες.

Στη συνέχεια ο κύριος Ν. Νικητάκης (Αναπληρωτής Καθηγητής Στοματολογίας ΕΚΠΑ) επικεντρώθηκε στον Καρκίνο της στοματογναθοπροσωπικής χώρας, από την κλινική εικόνα στη διάγνωση της νόσου, αναφερόμενος στο Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και σε άλλους κακοήθεις όγκους της στοματογναθοπροσωπικής χώρας (Μελάνωμα, λεμφώματα, σαρκώματα, μεταστατικοί όγκοι, όγκοι σιελογόνων αδένων). 

Την εισήγηση του κου Νικητάκη  ακολούθησε ο κος Κ. Βαχτσεβάνος (Επίκουρος Καθηγητής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής ΑΠΘ). Ο κύριος Βαχτσεβάνος στην εισήγησή του αναφέρθηκε στα κριτήρια και στις επιλογές για τη θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου της στοματογναθοπροσωπικής χώρας.

Το επιστημονικό τμήμα της Ημερίδας συνεχίστηκε με την εισήγηση του κυρίου Ε. Βάρδα (Επιστημονικός Συνεργάτης Κλινικής Νοσοκομειακής Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ), ο οποίος αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση του ογκολογικού ασθενούς προ, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία της νόσου.

Με την ολοκλήρωση των επιστημονικών εισηγήσεων, ακολούθησε η ενημέρωση του κοινού, αλλά και η προβολή ενός βίντεο αυτοεξέτασης, ώστε ο καθένας να μπορεί να ελέγχει και μόνος του για ύποπτα συμπτώματα.

 

Go to top