Στις κοινές ενέργειες για την αναστήλωση του Γεφυριού Πλάκας από το Υπουργείο Πολιτισμού, ΟΤΑ, τεχνικούς και συλλογικούς φορείς της Ηπείρου αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας. 

Η Επιτροπή ενέκρινε τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Β. Τζουμέρκων και άλλων φορέων, για τις διαδικασίες αναστήλωσης του Γεφυριού. Ο κ. Καχριμάνης ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος για το χρονοδιάγραμμα των εργασιών (ταχύτερη δυνατή έναρξη και ολοκλήρωσή τους πριν το τέλος του 2016),  τη σύσταση της Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης των εργασιών και της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, που θα αναλάβει τη διαχείριση των δωρεών, υλικών και χρηματικών, για τις εργασίες αναστήλωσης.

«Το Υπουργείο Πολιτισμού έδωσε εντολή φορέας υλοποίησης του έργου να είναι η Περιφέρεια Ηπείρου. Σε πρώτη φάση μας ζητήθηκε να βοηθήσουμε τη διάνοιξη δρόμου στην κοίτη του ποταμού για να προσεγγίσουμε τα βάθρα του γεφυριού. Γι' αυτό χρειαζόμαστε έναν τηλεσκοπικό γερανό, ενώ επίσης θα απαιτηθούν γεωτρήσεις για να δούμε τα θέματα των πασσαλώσεων. Την επίβλεψη έχουν οι Επιστημονικές Επιτροπές του Ε.Μ.Π. και εμείς ως φορέας θα συντονίζουμε τις διάφορες δράσεις. Από εσάς (σ. Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου) ζητώ την πρώτη έγκριση της Προγραμματικής Σύμβασης με το ποσό των 100.000 ευρώ, ώστε να ‘τρέξουν’ οι διαδικασίες. Για να μην χάσουμε χρόνο γιατί η αναστήλωση του Γεφυριού είναι ένα στοίχημα για εμάς». 

 

Προχωρούν οι συμπράξεις Επισιτιστικής – Βασικής Υλικής Συνδρομής στις Π.Ε. Άρτας, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας

Προχωρά η υλοποίηση του προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για τους Απόρους 2014-2020 στις Περιφερειακές Ενότητες Άρτας, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας, καθώς στη σημερινή συνεδρίασή της  η Επιτροπή ενέκρινε τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου ως Επικεφαλής –Εταίρος στις διαμορφωθείσες Κοινωνικές Συμπράξεις, σύμφωνα και με το ΦΕΚ 1064/τ. Β΄/05-06-2015. Στόχος του προγράμματος είναι η παροχή βοήθειας σε άτομα και οικογένειες που αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης υπογράμμισε πως άξονας της Περιφέρειας Ηπείρου είναι η συνεργασία με τοπικούς φορείς για την υλοποίηση ανάλογων δράσεων. «Έχουμε μάθει να συζητάμε. Αυτό είναι το ‘ατού’ της Περιφερειακής Αρχής».

Οι κοινωνικές συμπράξεις για την Π.Ε. Άρτας είναι οι εξής:

Περιφερειακή Ενότητα Άρτας:

1) Περιφέρεια Ηπείρου (Επικεφαλής - Εταίρος)/ Π.Ε. Άρτας

2) Ιερά Μητρόπολη Άρτας

3) Δήμος Αρταίων

4) Δήμος Νικολάου Σκουφά

5) Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη 

6) Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων

7) Ε.Ε.Σ.- Περιφερειακό Τμήμα Άρτας

8) Ένωση Πολυτέκνων Νομού Άρτας

9) Σύλλογος Γονέων με τρία τέκνα Νομού Άρτας

10) Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης (ΕΨΕΠ)

11) Σύλλογος Γονέων και Φίλων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Νομού Άρτας

12) Σύλλογος Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες ΑμεΑ Άρτας

13) Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής "PROLEPSIS"

 

Άλλες αποφάσεις Επιτροπής 

Η Επιτροπή, μεταξύ άλλων, γνωμοδότησε θετικά επί της Μ.Π.Ε. του έργου «Οδός σύνδεσης του Α/Κ Τερόβου της Ιόνιας Οδού με τη 2η Επαρχιακή Οδό Ιωαννίνων-Γέφυρας Πλάκας στην Π.Ε. Ιωαννίνων». Η πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης κ. Τατιάνα Καλογιάννη με αφορμή τη συζήτηση για τις λεπτομέρειες του συγκεκριμένου έργου, ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για τον προγραμματισμό των μεγάλων έργων υποδομής της Ηπείρου στο πλαίσιο καίριων αναπτυξιακών εργαλείων, όπως νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, CEF, κ.ά.. Η κ. Καλογιάννη υπογράμμισε πως με την έγκριση της Μ.Π.Ε. προχωρά η περιβαλλοντική αδειοδότηση, ένα χρονοβόρο ζήτημα για την ολοκλήρωση του έργου.

Τέλος, η Επιτροπή ενέκρινε, μεταξύ άλλων, τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων:

- «Αποκατάσταση Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Καστρίτσας», προϋπολογισμού 85.000 ευρώ (Υπουργείο Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων - Περιφέρεια Ηπείρου - Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων)

- «Χώρος συγκέντρωσης απορριμμάτων», προϋπολογισμού 27.000 ευρώ (Περιφέρεια Ηπείρου/ Περιφερειακή Ενότητα Άρτας - Γενικό Νοσοκομείο Άρτας)

- «Συντήρηση – ασφαλτόστρωση οδού στον οικισμό Παλαιά Φιλιππιάδα Δ. Ζηρού», προϋπολογισμού 30.000 ευρώ (Περιφέρεια Ηπείρου/ Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας - Δήμος Ζηρού)

- «Συντήρηση – Τεχνικά Έργα στο Δ.Δ. Μιχαλιτσίου του Δήμου Πρέβεζας», προϋπολογισμού 30.000 ευρώ (Περιφέρειας Ηπείρου/ Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας - Δήμος Πρέβεζας)

- «Προμήθεια ηλεκτρικού Πίνακα Μέσης Τάσης 20 KW αντλιοστασίου ΤΟΕΒ Κουκλιών Μαζαρακίου», προϋπολογισμού 22.140 ευρώ (Περιφέρεια Ηπείρου - ΤΟΕΒ Κουκλιών Μαζαρακίου)

- «Αποκατάσταση αγωγού περιοχής Κρύας», προϋπολογισμού 20.000 ευρώ (Περιφέρειας Ηπείρου - ΤΟΕΒ Κρύας - Λαψίστας)

- «Αντικατάσταση αγωγού άρδευσης στο Δ.Δ Καβαλλαρίου», προϋπολογισμού 20.000 ευρώ (Περιφέρεια Ηπείρου - Δήμος Ζαγορίου).

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top