Mε επείγον έγγραφό του, προς όλους τους φορείς,  που υλοποιούν έργα μέσω του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ηπείρου και ενόψει λήξης της επιλεξιμότητας την 31η Δεκεμβρίου 2015,  ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ζητά την επιτάχυνση των διαδικασιών πληρωμών. Συγκεκριμένα στο έγγραφο επισημαίνονται και τα εξής:

"Ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος και πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια από όλους μας για την επίλυση όλων των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν και για την ολοκλήρωση  έργων και   δράσεων, προκειμένου να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ, για το οποίο στο τέλος θα είμαστε όλοι υπόλογοι. 

Για να αποτραπεί ένα τέτοιο αρνητικό ενδεχόμενο, που θα έχει και σημαντικό κόστος για τους φορείς και τους πολίτες μας, έχει δοθεί εντολή από τον αρμόδιο Υπουργό, ώστε μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου, οι εμπλεκόμενοι φορείς, οι τεχνικές και οι οικονομικές υπηρεσίες τους, να θέσουν σε πρώτη προτεραιότητα την προώθηση των διαδικασιών που σχετίζονται με το ΕΣΠΑ.  Εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή, ώστε στο διάστημα που απομένει και προκειμένου να διεκπεραιωθούν οι υποχρεωτικές και απαραίτητες διαδικασίες, να βρίσκονται στις θέσεις τους οι επιβλέποντες και οι υπόλογοι έργων και δράσεων. Με τη συνεργασία όλων, πιστεύω ότι η Ήπειρος στο τέλος του χρόνου θα τα καταφέρει και θα αξιοποιήσει στο έπακρο το σύνολο των εκχωρηθέντων κοινοτικών πόρων προς όφελος των πολιτών μας". 

 

Τρίμηνη παράταση για την επαλήθευση- πιστοποίηση των επενδύσεων ΜμΕ μέσω ΕΣΠΑ

Θετική εξέλιξη είχε το αίτημα που είχε υποβάλλει   στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, από τις 25 Νοεμβρίου 2015, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης (και το οποίο υιοθέτησε στη συνέχεια και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος) περί εξεύρεσης λύσης για την καθυστέρηση που υπήρξε - λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης- στην υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που χρηματοδοτούνται μέσω του ΕΣΠΑ. 

Με απόφαση που υπέγραψε στις 15 Δεκεμβρίου 2015  ο Υφυπουργός  Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού  κ. Αλ. Χαρίτσης τροποποιήθηκε ο Οδηγός του προγράμματος "Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου και Υπηρεσιών", που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία" του ΕΣΠΑ 2007-2013. Με την τροποποίηση δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που ολοκληρώνουν τις επενδύσεις τους μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2015, να υποβάλλουν αίτημα επαλήθευσης-πιστοποίησης  ολοκλήρωσης έως την 31η Μαρτίου 2016. 

Επίσης για διαχειριστικούς και τεχνικούς λόγους αυξάνεται ο αριθμός των τροποποιήσεων από δύο -που αρχικά είχαν προβλεφθεί-  σε τρεις και παράλληλα τα σχετικά αιτήματα υποβάλλονται στον ΕΦΕΠΑΕ μέχρι την 29η Φεβρουαρίου 2016, αντί του προβλεπομένου "πριν την ημερομηνία λήξης του έργου". Μετά την παρέλευση της ημερομηνίας αυτής, καμία τροποποίηση Φυσικού και Οικονομικού αντικειμένου δε γίνεται αποδεκτή και δαπάνες που θα περιλαμβάνονται σε αίτημα Επαλήθευσης - Πιστοποίησης Ολοκλήρωσης, χωρίς να είναι εγκεκριμένες δεν μπορούν να πιστοποιηθούν. 

 

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top