Mε την απόφαση 9430/20-1-2023 του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη, το κηρυγμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο του Οθωμανικού τεμένους Ιμαρέτ Άρτας, εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Είναι το παλαιότερο καταγεγραμμένο οθωμανικό τέμενος της περιοχής της Ηπείρου, καθώς η ανέγερσή του ανάγεται στο τέλος του α΄ μισό του 15ου αιώνα.
Το έργο προϋπολογισμού 1,6 εκ. € θα αφορά τη συντήρηση, την αποκατάσταση και την ανάδειξη του κτηριακού συγκροτήματος του τεμένους. Οι επεμβάσεις έχουν ως στόχο την ανάδειξη της ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας του μνημείου με την παράλληλη διάσωση της αυθεντικότητας των κτισμάτων.
Θα υλοποιηθούν εργασίες που αφορούν την εξωτερική και την εσωτερική αποκατάσταση του Τεμένους, ενώ επιπλέον προβλέπονται εργασίες στο περιβάλλοντα χώρο του μνημείου καθώς και στη δημιουργία χώρων υποδοχής και υγιεινής για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών του μνημείου στην περιοχή της εισόδου του αρχαιολογικού χώρου.
Όλες οι εργασίες που θα εκτελεστούν περιλαμβάνονται σε σχετικές ειδικές μελέτες, οι οποίες έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας με την ευκαιρία της ένταξης του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δήλωσε την ικανοποίησή του που ένα ακόμα ιστορικό μνημείο της Άρτας θα αποκατασταθεί και θα δοθεί το κοινό προς επίσκεψη. Όπως επεσήμανε ο κ. Ψαθάς, η Περιφέρεια Ηπείρου, με στοχευμένες παρεμβάσεις έχει υλοποιήσει έργα αποκατάστασης σε πολλές Βυζαντινές εκκλησίες και σε άλλους ιστορικούς χώρους και μνημεία, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, ώστε να διασωθούν και να είναι προσβάσιμα από το κοινό, προσθέτοντας ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο επισκεψιμότητας για την περιοχή μας.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top