Ο Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας (Organisation Ιnternationale de la Francophonie) είναι ένας οργανισμός γαλλόφωνων χωρών και κυβερνήσεων, με έδρα το Παρίσι. Ο Οργανισμός ιδρύθηκε στις 20 Μαρτίου του 1970, ενώ η Ελλάδα αποτελεί μέλος από το 2004. Το σύνθημα του οργανισμού είναι égalité, complémentarité, solidarité (Ισότητα, Αλληλοσυμπλήρωση, Αλληλεγγύη).

Τα κοινά στοιχεία της Γαλλοφωνίας είναι η γαλλική γλώσσα και οι αξίες που αντιπροσωπεύει όπως η πολιτιστική ποικιλομορφία, η πολυγλωσσία, η ελευθερία και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μέσα στα πλαίσια αυτά, οργανώνονται κάθε χρόνο μια σειρά εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Γαλλοφωνίας. Φέτος, με πρωτοβουλία του Συλλόγου “Κέρκυρα και Γαλλοφωνία”, διοργανώνονται Μαραθώνιοι Ανάγνωσης που πραγματοποιούνται ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα. Η Άρτα, για πρώτη φορά, συμμετέχει στο μαραθώνιο ανάγνωσης με το πολυδιαβασμένο και βραβευμένο λογοτεχνικό έργο του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, “Ο Μικρός Πρίγκιπας”, με στόχο την ευαισθητοποίηση και τη γνωριμία του κοινού με τη γαλλόφωνη κουλτούρα. Το βιβλίο μιλά για την αγάπη και τη φιλία, αξίες που συμπλέουν με εκείνες της Γαλλοφωνίας, τόσο επίκαιρες όσο ποτέ στις μέρες μας και οι οποίες για να αναπτυχθούν πρέπει να υπάρχει ειρήνη.

Καλούμε όλους τους φίλους, μικρούς και μεγάλους, να συμμετάσχουν στην εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 14 Μαρτίου και ώρα 11:00 στο Εργατικό Κέντρο Άρτας. Όποιος επιθυμεί να συμμετάσχει, διαβάζοντας κάποιο απόσπασμα στα γαλλικά ή στα ελληνικά, μπορεί να στείλει e-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. .

 

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top