Ιδιαίτερα ενημερωτικό και άκρως ενδιαφέρον ήταν το Συνέδριο «Νομοθεσία και πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περιφερειακή ανάπτυξη - Νέα Πολιτική Συνοχής και Περιφερειακή εξειδίκευση», που έλαβε χώρα το Σάββατο στην Άρτα.

Το διοργάνωσαν το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Αρταίων. Για το λόγο αυτό, ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, 

Στην εκδήλωση το παρόν έδωσαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Άρτης, Ιγνάτιος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου, Βασίλης Ψαθάς, ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, καθώς και πλήθος άλλων  φορέων και πολιτών. Δυστυχώς, μια ξαφνική αλλαγή στο πρόγραμμα του κ. Μιλτιάδη Κύρκου, Μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών), τον εμπόδισε να παραβρεθεί στο Συνέδριο, όπου είχε αρχικά προγραμματιστεί να είναι ένας από τους κύριους ομιλητές. 

Αρχικά, το λόγο πήρε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, που τόνισε κατά το χαιρετισμό του ότι η Ήπειρος πρέπει να εκμεταλλευτεί όλες τις ευκαιρίες που της δίνονται για ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και ότι η Περιφέρεια Ηπείρου είναι κοντά στους πολίτες για να λύσει με την παράλληλη ανάπτυξη δεξιοτήτων μέσω νέων δράσεων, θέματα ανεργίας που τους πλήττουν και για να θέσει τις σωστές βάσεις, μέσα από την εκμετάλλευση καίριων ευκαιριών, για ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στην περιοχή μας. 

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας, Βασίλης Ψαθάς, επεσήμανε ότι απαιτείται η δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για τη στροφή της παραγωγής στα τοπικά προϊόντα μέσα από την υλοποίηση νέων προγραμμάτων για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς επαγγελματιών αγροτών, που θα έχουν στη διάθεσή τους την υποστήριξη των κρατικών θεσμών και τα απαραίτητα αποδοτικά εργαλεία. «Σ’ αυτό το σημείο θα χρειαστούμε τη βοήθειά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να αλλάξει η φυσιογνωμία πολλών προγραμμάτων που προκηρύσσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού στόχος θα πρέπει να είναι η δημιουργία επαγγελματιών γεωργών και κτηνοτρόφων», δήλωσε χαρακτηριστικά.       

Ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση αναφέρθηκε στις στοχευμένες δράσεις και τα έργα που υλοποιεί ο Δήμος Αρταίων, με σκοπό την ανάπτυξη της αγροτικού τομέα σε συνδυασμό με την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος. Ο κ. Τσιρογιάννης τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής «Η συστηματική ενημέρωση και η πληροφόρηση, αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της προσπάθειας από το Δήμο μας για κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη, αφού προσφέρουν τη δυνατότητα για ενημερωμένες επιλογές με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας. Η πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι η βελτίωση τόσο της δυνατότητας πρόσβασης σε γεωργική πληροφόρηση, όσο και η παροχή ευκαιριών και δυνατοτήτων για ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. Αυτή η ανάγκη για βελτίωση καθοδηγεί το έργο της Δημοτικής Αρχής για ανάπτυξη καινοτόμων και άμεσων δράσεων με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων Φορέων, του ΤΕΙ Ηπείρου, των θεσμικών και κοινωνικών παραγόντων, αφού αποτελεί στόχο μας να ενισχύσουμε σημαντικά την αλληλεπίδραση μεταξύ της γεωργικής έρευνας, των γεωργικών εφαρμογών, των παραγωγών και των άλλων εμπλεκομένων με την αγροτική ανάπτυξη. 

Ο Δήμος Αρταίων μέσα από στοχευμένες δράσεις επιδιώκει την αγροτική ανάπτυξη και την ανάπτυξη αγροτικών επιχειρήσεων, που με τη σειρά τους θα συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας και των κατοίκων του Δήμου μας. 

Όσον αφορά τις δράσεις μας, επιγραμματικά αναφέρω ότι αυτές αφορούν:

1. την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών ως προς τις ποικιλίες και τα είδη και η ανάπτυξη νέων καλλιεργειών και καινοτομίας, 

2. τη σύσταση και οργάνωση ομάδων παραγωγών. 

3. την ενίσχυση, πιστοποίηση και προώθηση της αλιευτικής παραγωγής του Αμβρακικού κόλπου.

4. την έξοδο του πρωτογενούς τομέα από την εσωστρέφεια, που θα επιτευχθεί με την ανάπτυξη μοχλών εξωστρέφειας, όπως η πιστοποίηση, ανάδειξη και προώθηση τοπικών αγροτικών προϊόντων και η δικτύωση με τους αρμόδιους φορείς. 

5. την προώθηση του δευτερογενούς τομέα (μεταποίηση και συσκευασία) για τα αγροτικά προϊόντα που παράγει η περιοχή μας,

6. τη συντήρηση, βελτίωση και επέκταση των εγγειοβελτιωτικών έργων στον κάμπο της Άρτας καθώς και τη βελτίωση και διαρκή συντήρηση του αγροτικού οδικού δικτύου. 

Σε αυτούς τους πρώτους έξι μήνες της θητείας μας ως Δημοτική Αρχή καταφέραμε:

1. Να στελεχώσουμε και να λειτουργήσουμε την Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου μας, που ήταν απενεργοποιημένη.

2. Να διοργανώσουμε την 1η Γιορτή πορτοκαλιού-ακτινιδίου και ελιάς, κάτι το οποίο θα γίνει θεσμός για την περιοχή μας.

3. Να στηρίξουμε τους αγρότες μας και να βοηθήσουμε ουσιαστικά στην επίλυση των προβλημάτων τους (καταρροϊκός πυρετός, επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ κ.α.)

Είναι επιτακτική η ανάγκη για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της τοπικής ανάπτυξης, με αξιοποίηση τόσο του φυσικού όσο και του πολιτισμικού μας πλούτου. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε όλους τους πόρους που διαθέτει η περιοχή μας, και να τους αξιοποιήσουμε σωστά. Όσον αφορά τον αγροτικό τομέα, έμφαση πρέπει να δοθεί στην ποιότητα, στην καινοτομία, στην τοπικότητα και στην παράδοση. Η αγροτική ανάπτυξη είναι το μέλλον της υπαίθρου, και σε αυτό οφείλουμε να συμβάλλουμε όλοι μας με συντονισμένες δράσεις.

Κλείνοντας να σας καλωσορίσω στην πόλη μας, η οποία παράγει πολλά ποιοτικά αγροτικά και πτηνο-κτηνοτροφικά προϊόντα, διαθέτει πολλά ιστορικά και βυζαντινά μνημεία, όπως (Γιοφύρι της Άρτας, Παρηγορρήτισσα κ.α.) και έχει υπέροχους προορισμούς όπως η Ροδαυγή και η Κορωνησία στον Αμβρακικό Κόλπο.

Επίσης ως Δήμος Αρταίων θέλουμε την συνεργασία και την στήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατευθύνοντας μας και χρηματοδοτώντας δράσεις για την ανάπτυξη της περιοχής μας». 

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης, Προοπτικών και Αξιολογήσεων στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Tάσος Χανιώτης, τόνισε ότι, βάσει των προσωπικών του εκτιμήσεων, παρατηρεί τόσον καιρό κάποιες σημαντικές αντιφάσεις της ελληνικής γεωργίας στον τρόπο με τον οποίο έχει ενταχθεί –ή ορθότερα ΔΕΝ έχει ενταχθεί λόγω των αντιφάσεων αυτών-  στις κατευθύνσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής. Μεταξύ αυτών είναι το γεγονός ότι οι τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα βλέπουν στα ράφια των μαγαζιών πολλά εισαγόμενα προϊόντα που η Ελλάδα θα μπορούσε να τα παράγει μόνη της και να μην έχει ανάγκη να τα εισάγει. Την ίδια στιγμή στις αγορές άλλων κρατών υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία ελληνικών προϊόντων, προϊόντων που ποιοτικά είναι άριστα, τα οποία όμως δεν υπάρχουν στην ελληνική αγορά. Αυτό είναι το παράδοξο της υπόθεσης, όπως και το γεγονός ότι το ίδιο προϊόν της ίδιας εταιρίας να έχει διαφορετική γεύση και ποιότητα απ’ ό,τι έχει στο εξωτερικό. Ευκαιρίες για αλλαγές υπάρχουν και μία από αυτές είναι η νέα τάση διατροφής που κυριαρχεί στην Ευρώπη και ευνοεί ένα μεσογειακό μοντέλο που στηρίζεται στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα, γεγονός που η χώρα μας οφείλει να εκμεταλλευτεί για ανάπτυξης της αγροτικής ποιοτικής παραγωγής.     

 

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top