Με ικανοποίηση έγινε γνωστή η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, στην τελευταία του συνεδρίαση για το 2015, για την αναθεώρηση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Ηπείρου.

Υπενθυμίζεται, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων είχε πάρει ομόφωνη αρνητική απόφαση (332/2015) για το υπό αναθεώρηση σχέδιο, καθώς σε αυτό η Άρτα είχε μελετηθεί πλημμελώς, όπως πλημμελώς είχε μελετηθεί και η αναπτυξιακή της προοπτική. Η αντίδραση του Δήμου ήταν άμεση καταθέτοντας στο πλαίσιο της διαβούλευσης συγκεκριμένο υπόμνημα, στο οποίο γινόταν αναφορά σελίδα-σελίδα στις αναγκαίες αλλαγές. 

Αναλυτικά, τα αιτήματα του Δήμου Αρταίων που συμπεριλήφθηκαν στην απόφαση της Περιφέρειας Ηπείρου είναι: 

1. Σχετικά με το ρόλο του Δήμου Αρταίων προτείνεται να γίνει εκτενής αναφορά σε κατευθύνσεις και σε άλλους τομείς της οικονομίας, όπως την ανάδειξη της πόλης της Άρτας, ως κέντρο Βυζαντινού πολιτισμού και τουρισμού καθώς και ως πόλος εκπαίδευσης, έρευνας και καινοτομίας λόγω του ΤΕΙ Ηπείρου.

2. Η άμεση Οριοθέτηση του ποταμού Αράχθου με τα έργα διευθέτησής του και την εξασφάλιση πλήρους προσβασιμότητας εκατέρωθεν αυτού. 

3. Επιβάλλεται η ολοκλήρωση και θεσμοθέτηση των εκκρεμών ΓΠΣ που έχουν εκπονηθεί στην Περιφέρεια Ηπείρου, μεταξύ αυτών και της Άρτας. 

4. Προστίθεται στην ενότητα Μεταφορικές Υποδομές στα υδατοδρόμια και η Κορωνησία 

5. Όσον αφορά την ίδρυση υποδομών ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής προστίθεται η ίδρυση τουριστικού καταφυγίου στην Κορωνησία. 

6. Στην ενότητα Τουρισμός προστίθενται η προώθηση δράσεων για το μνημειακό απόθεμα της Άρτας (Αρχαία Αμβρακία, Κάστρο, Γεφύρι, Ι.Μ. Παρηγορήτριας κ.α.) 

7. Στην ανάδειξη υπερτοπικής σημασίας πόλων έλξης να προστίθενται η Αρχαία Αμβρακία, το Γεφύρι και η Παρηγορήτισσα. 

8. Στην ενότητα Εκπαίδευση προστίθεται η αναβάθμιση και ολοκλήρωση υποδομών του ΤΕΙ Ηπείρου

9. Στην ενότητα Υγεία-Πρόνοια προστίθεται εκτός από  την αναβάθμιση υποδομών νοσοκομειακής περίθαλψης Ιωαννίνων και η αναβάθμιση των υποδομών του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας 

10. Προστίθεται στο κείμενο η αναφορά στα ανενεργά λατομεία του Δήμου Αρταίων που δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα αισθητικής στην περιοχή.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω και δημόσια την Περιφέρεια Ηπείρου για την αξιολόγηση των προτάσεων και την συμπερίληψη πολλών εξ’ αυτών στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Πλέον, πολλά από αυτά που ζητά ο Δήμος Αρταίων βρίσκονται στο αρμόδιο Υπουργείο από το οποίο ζητούμε να γίνει αποδεκτό το σύνολο των προτάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε το σημαντικό εργαλείο του Χωροταξικού της Περιφέρειας Ηπείρου να τοποθετεί τον Δήμο Αρταίων, το δεύτερο μεγαλύτερο Δήμο της Ηπείρου, στη θέση που του αξίζει» αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.

Ο Δήμος Αρταίων, εξακολουθεί να διεκδικεί  στο πλαίσιο της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου τα παρακάτω, τα οποία θα αποστείλει και στη Γ.Γ. του ΥΠΕΚΑ κ. Κλαμπατσέα, με την οποία ο Δήμαρχος Αρταίων είχε συνάντηση το προηγούμενο διάστημα: 

1) Να συμπεριληφθεί στο ρόλο του Δήμου Αρταίων στην Ήπειρο και ως κέντρο υγείας. 

2) Να προστεθούν στις Χωρικές Ενότητες Ηπείρου α) η αστική περιοχή Άρτας και περιαστικές Δ.Ε., β) η Κορωνησία-Ανέζα, Βίγλα, Στρογγυλή και γ) η Ροδαυγή με την ευρύτερη περιοχή Δ.Ε. Ξηροβουνίου 

3) Να χαρακτηριστούν και να προστεθούν ως α) Ζώνη Τοπίου Διεθνούς Αξίας, η Ζώνη  Κορωνησίας και Ευρύτερης Περιοχής, β) Ζώνη Τοπίου Εθνικής Σημασίας, η Ζώνη πόλης της Άρτας (πρωτεύουσα Ηπείρου στους Αρχαίους και Βυζαντινούς χρόνους) – Ποταμού Αράχθου και ευρύτερης περιοχής, γ) Ζώνη Τοπίου Εθνικής Σημασίας, η Ζώνη Περιοχής Ξηροβουνίου και οικισμού Ροδαυγής, δ) Ζώνη Τοπίου Περιφερειακής Αξίας, η Λίμνη Πουρναρίου και η άμεσα ευρύτερη περιοχή αυτής, ε) ως Ζώνη Τοπίου Ιδιαίτερα υποβαθμισμένης περιοχής, η Ζώνη Βίγλα-Ράχη-Πολύδροσο-Στρογγυλή-Ανέζα-Κορωνησία, στ) Ζώνη Τοπίου Ιδιαίτερα υποβαθμισμένης περιοχής, η Ζώνη Εκτεταμένης Αισθητικής Υποβάθμισης της Άρτας από Εγκαταλειμμένα Λατομεία, ζ) Ζώνη Τοπίου Ιδιαίτερα υποβαθμισμένης περιοχής, η Ζώνη Κάμπου της Άρτας που είναι επιβαρυμένη από πτηνό-κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

4) Να συμπεριληφθεί στα μη ολοκληρωμένα έργα που πρέπει να υλοποιηθούν στην περίοδο 2014-2020 η σύνδεση Άρτας-Τρικάλων και όχι στην περίοδο 2020-2030.

5) Να προστεθεί η ανάγκη δημιουργίας εγγειοβελτιωτικών έργων στο Δήμο Αρταίων.

6) Στις δράσεις διαπεριφερειακής δικτύωσης για τουρισμό κρουαζιέρας να προστεθούν δράσεις για τον τουρισμό κρουαζιέρας από Πρέβεζα στην Άρτα.

7) Στις δράσεις οργάνωσης τουριστικού δικτύου να προστεθούν και οι αρχαιότητες της Άρτας και κύρια της Αρχαίας Αμβρακίας.

8) Να προωθηθούν δράσεις αγροτουρισμού στο Δήμο Αρταίων.

9) Να προστεθεί στα έργα η ανάδειξη νεωτέρων μνημείων Άρτας, όπως ΞΕΝΙΑ, Αρχοντικό Παπακώστα και στρατόπεδο Παπακώστα.

10) Στα προτεινόμενα έργα να προστεθούν η ύδρευση στο Δήμο Αρταίων.

11) Να συμπληρωθούν στις υποδομές εκπαίδευσης, το Ειδικό Σχολείο Άρτας, το Μουσικό Σχολείο και το 5ο Γυμνάσιο-Λύκειο Άρτας προς ανέγερση. 

12) Στον Ιαματικό Τουρισμό να γίνει αναφορά στα Ιαματικά Λουτρά Χανοπούλου Άρτας.

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top