Σε εποικοδομητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Τσίρκα, με την Αναπληρώτρια Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Σία Αναγνωστοπούλου. 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία και την προοπτική του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων τόσο για την ανάγκη δημιουργίας αγροτοδιατροφικού πάρκου που θα συνδέσει την επιστημονική έρευνα με την τοπική παραγωγή και ανάπτυξη αλλά και θα θεμελιώσει πιο στέρεα το αίτημα για την ίδρυση ενός Γεωπονικού Πανεπιστημίου στη Άρτα.

Αναφορικά με τις αιτιάσεις από πλευράς της διοίκησης του Τ.Ε.Ι. για την έγκριση νέων προσλήψεων μικρού αριθμού μόνιμων εκπαιδευτικών, η κ. Αναγνωστόπουλου τόνισε αφενός ότι πρόκειται για τις πρώτες μόνιμες θέσεις που προκηρύσσονται μετά από έξι χρόνια από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου ότι αυτή είναι η πρώτη φάση των προσλήψεων και θα ακολουθήσει και δεύτερη τους αμέσως επόμενους μήνες, όπου θα υπάρξει προτεραιότητα στο Τ.Ε.Ι. Ηπείρου στη βάση των αναγκών του και των δυνατοτήτων του.

Ο Βασίλης Τσίρκας, από την πλευρά του, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη θετική ανταπόκριση της Υπουργού στη δημιουργία αγροτοδιατροφικού πάρκου και τόνισε ότι το Τ.Ε.Ι. Ηπείρου οφείλει άμεσα να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε να εμπλακούν και άλλοι τοπικοί φορείς στη διαμόρφωση του πλάνου και τη διαχείριση του μεγάλου αυτού εγχειρήματος.

Τέλος, σχετικά με το διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας για ίδρυση Γεωπονικού Πανεπιστημίου, ο κ. Τσίρκας, δεσμεύτηκε ότι θα αναλάβει δράση και θα συμμετάσχει ενεργά στη διεκδίκηση μιας τέτοιας προοπτικής.

 

«Η ελληνική Κυβέρνηση κατάφερε να σηκώσει στις πλάτες της το προσφυγικό»

Ομιλία στα πλαίσια της συζήτησης στου Σχεδίου Νόμου «Οργάνωση και λειτουργία Υπηρεσίας Ασύλου, Αρχής Προσφύγων, Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης», πραγματοποίησε ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Τσίρκας.

Αρχικά ο κ. Τσίρκας αναφέρθηκε στην ανάγκη εξεύρεσης ευρωπαϊκής λύσης στο προσφυγικό ζήτημα, στην ανθρωπιά και την αλληλεγγύη που έχει επιδείξει μέχρι τώρα ο ελληνικός λαός, αλλά και στις εντατικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης ως προς τη δημιουργία τόσο των κέντρων ταυτοποίησης όσο και των δομών και χώρων  φιλοξενίας.

Σχετικά με το γενικό περιεχόμενο και τους στόχους του νομοσχεδίου τόνισε: «Οι διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου προσβλέπουν στον εξορθολογισμό και την αναμόρφωση του συστήματος αναγνώρισης της διεθνούς προστασίας, της υποδοχής, καταγραφής, φιλοξενίας και ταυτοποίησης των νεοεισερχόμενων πολιτών από τρίτες χώρες. Πρόκειται για ένα προοδευτικό νομοσχέδιο που πηγαίνει το νομικό πλαίσιο ασύλου στη χώρα μας ένα βήμα μπροστά».

Στη συνέχεια ο κ. Τσίρκας αναφέρθηκε αναλυτικά σε επιμέρους άρθρα του νομοσχεδίου, που μεταξύ άλλων σχετίζονται με τις προϋποθέσεις που τίθενται, ώστε μια χώρα να αναγνωριστεί ως «ασφαλής χώρα», με την ενίσχυση και στελέχωση της Υπηρεσίας Ασύλου, με τη θεσμική αναβάθμιση και την ανεξάρτητη λειτουργία της Αρχής Προσφύγων. Αναφέρθηκε επίσης στις διατάξεις που εξασφαλίζουν την αποτελεσματική πρόσβαση όλων των αιτούντων άσυλο στη διαδικασία ασύλου και σε εκείνες που ρυθμίζουν τις διαδικασίες υποβολής και εξέτασης αιτημάτων διεθνούς προστασίας και αναγνώρισης του καθεστώτος του πρόσφυγα.

Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Τσίρκας επισήμανε: «Η ελληνική Κυβέρνηση κατάφερε να σηκώσει στις πλάτες της το προσφυγικό πρόβλημα και να το βάλει στο ευρωπαϊκό τραπέζι, παρά το γεγονός ότι πολλοί κύκλοι εντός και εκτός Ελλάδας το έθεταν ως εθνικό. Οι ανθρωπιστικές αξίες και οι δημοκρατικές παραδόσεις τόσο της Ευρώπης,  όσο και της χώρας μας, κρίνονται τώρα, από τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό ζήτημα. Οφείλουμε να αποδείξουμε ότι η Ευρώπη δεν είναι φρούριο και δεν πρόκειται καμία χώρα να γίνει αποθήκη ψυχών. Αλλά και ότι η χώρα μας είναι μια σύγχρονη χώρα, ασφαλής για τους πολίτες της, αλλά και παράγοντας σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων και εφαρμογής του διεθνούς δικαίου». 

 

 

 

 

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top