«Κύριε Πρωθυπουργέ,
σας υποβάλλουμε τις θέσεις μας, τις απόψεις μας και τις προτάσεις μας σχετικά με την ανάπτυξη του Νομού Άρτας. Ο Νομός Άρτας θεωρείται ένας από τους φτωχότερους νομούς της χώρας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τις τελευταίες δεκαετίες δεν δημιουργήθηκαν οι συνθήκες που θα οδηγούσαν στην ανάπτυξη της περιοχής μας. Προβλήματα που υπάρχουν εδώ και χρόνια δεν λύνονται, διαιωνίζονται και γιγαντώνονται.

Θετικό για την Άρτα η ολοκλήρωση του Αυτοκινητοδρόμου της Ιόνιας Οδού και η χρηματοδότηση της μελέτης Οριοθέτησης του ποταμού Αράχθου, η οποία βρίσκεται στη διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων. Ζητήματα χρόνια για τη Ν.Ε. ΤΕΕ/ΤΗ Ν. Άρτας.
Η Π.Ε. Άρτας πληθυσμιακά κατέχει τη δεύτερη θέση στη Περιφέρεια Ηπείρου μετά τη Π.Ε. Ιωαννίνων και εντός των ορίων της βρίσκεται ο Δήμος Αρταίων, ο δεύτερος σε μέγεθος δήμος της Ηπείρου μετά τον Δήμο Ιωαννιτών. Επίσης ο Αυτοκινητόδρομος της Ιόνιας Οδού διέρχεται σε απόσταση 1 χλμ από τη πόλη της Άρτας, γεγονός που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη για το σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει και σε όλους τους τομείς παραγωγής της Περιφέρειας Ηπείρου και γενικότερα της χώρας.

Η Άρτα συνορεύει με πέντε νομούς και βρέχεται από τον Αμβρακικό κόλπο. Η συντονισμένη προσπάθεια για δημιουργία μεταποιητικών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση και συντήρηση των οδικών αξόνων που διέρχονται από αυτή και τα υπόλοιπα έργα υποδομής στη Περιφέρεια Ηπείρου, θα προσφέρει ιδιαίτερη ώθηση για ανάπτυξη τόσο στην Άρτα όσο και στη ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου. Επίσης η ανάδειξη της πόλης της Άρτας ως κέντρο βυζαντινού πολιτισμού και τουρισμού μιας και για χρόνια αποτελούσε την πρωτεύουσα του Δεσποτάτου της Ηπείρου σε συνδυασμό με την τουριστική ανάπτυξη του ορεινού όγκου και των περιοχών του Αμβρακικού Κόλπου θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη.

Επομένως η Νομαρχιακή Επιτροπή ΤΕΕ/ΤΗ Ν. Άρτας ζητά να τεθούν προς συζήτηση και να μελετηθούν για την Π.Ε. Άρτας οι παρακάτω προτάσεις :

Άμεση ολοκλήρωση της μελέτης Οριοθέτησης του ποταμού Αράχθου και έναρξη κατασκευής των έργων διευθέτησης κατάντη του φράγματος Πουρναρίου έως τις εκβολές του στον Αμβρακικό κόλπο με παράλληλη ανάπτυξη της παραποτάμιας περιοχής (πάρκα, χώροι περιπάτου, ποδηλατοδρόμια). Επίσης η οριοθέτηση των όμορων περιοχών, για να οριστούν με σαφήνεια η οικιστική και η γεωργοκτηνοτροφική χρήση αυτών, ώστε να επιτευχθεί η ορθότερη δυνατή ανάπτυξη, διαφυλάσσοντας τις περιουσίες των πολιτών και αυξάνοντας τις παραγωγικές δομές της περιοχής, οι οποίες είναι κομβικής σημασίας για την περιοχή.
Άμεση δημοπράτηση των έργων που υπάρχουν οι πιστώσεις και αφορούν σημαντικά έργα για την Άρτα (Κυκλικός κόμβος πλατείας Ζέρβα και νέα γέφυρα ποταμού Αράχθου)
Επίσπευση της ωρίμανσης μελετών και δημοπράτησης έργων που έχουν προγραμματιστεί τόσο από του Δήμους της Π.Ε. Άρτας αλλά και από την Π.Ε. Άρτας.

Μεταφορικές Υποδομές
Η ολοκλήρωση της αναβάθμισης της οδικής σύνδεσης Άρτας – Τρικάλων.
Η σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιόνια Οδό και να προβλεφθεί και σύνδεση με την υφιστάμενη Ε.Ο. Ιωαννίνων – Άρτας στο ύψος της Γέφυρας «Καλογήρου».
Λειτουργική αποκατάσταση σε όλο το φάσμα του ορεινού και πεδινού οδικού δικτύου της Άρτας.
Ολοκλήρωση της βελτίωσης της οδικής σύνδεσης λοιπών αρχαιολογικών χώρων της Ηπείρου και οδική σύνδεση των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου.

Μεταποίηση – Υπηρεσίες
Η άμεση κατασκευή του Επιχειρηματικού Πάρκου και ευνοϊκό κλίμα για την προσέλκυση επενδύσεων (Χρηματοδότηση, Νομοθεσία).
Οργάνωση και κατασκευή του Δημοπρατηρίου Αγροτικών Προϊόντων στην Άρτα.
Μελέτη για το είδος των επιχειρήσεων, κυρίως μικρομεσαίων, που απαιτείται να δημιουργηθούν στη περιοχή ώστε να μην επενδύονται χρήματα σε επιχειρήσεις που δεν υπάρχει μέλλον.

Πρωτογενής Τομέας
Η κατασκευή εγγειοβελτιωτικών έργων σε όλο το φάσμα της πεδιάδας της Άρτας για την γεωργική ανάπτυξη. Επίσης άμεση επίλυση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την κατασκευή της αρδευτικής διώρυγας στο ύψος της Φιλοθέης του Δήμου Αρταίων και έχουν επισημανθεί από τον ΤΟΕΒ Αράχθου Π.Ε. Άρτας.
Περιβαλλοντικές – Γεωργοοικονομικές μελέτες για την προστασία των καλλιεργούμενων περιοχών ώστε να διεκδικηθεί το σήμα ΠΟΠ για όλα τα παραγόμενα αγροτικά προϊόντα, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της περιοχής. (Αμβρακικός Κόλπος, Ποταμός Άραχθος, προσχωματικές περιοχές με εδάφη ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, άρδευση με νερό υψηλής ποιότητας).

Τουρισμός
Να ενταχθούν ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Αμβρακίας και οι αρχαιότητες της Άρτας σε δίκτυα τουριστικών διαδρομών μαζί με (Δωδώνη, Αχέροντας, Νικόπολη).
Να ενταχθεί η πόλη της Άρτας σε εθνικό δίκτυο πόλεων θρησκευτικού τουρισμού.
Οικολογική τουριστική ανάπτυξη της Κορωνησίας και ανάπτυξη αλιευτικού τουρισμού στον Αμβρακικό κόλπο.
Ενέργειες ένταξης της περιοχής της Κόπραινας στο εθνικό δίκτυο κέντρων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Δράσεις προώθησης αγροτουριστικών δραστηριοτήτων στον ορεινό όγκο της Άρτας.
Δράσεις και κατασκευή περιμετρικού δρόμου στη Λίμνη Πουρναρίου για ειδικές μορφές τουρισμού (αθλητικός τουρισμός, κωπηλατικό κέντρο).

Πολιτισμός
Ενέργειες ανάδειξης της Άρτας σε κέντρο Βυζαντινού πολιτισμού.
Να προωθηθούν δράσεις για το μνημειακό απόθεμα της Π.Ε. Άρτας (Αρχαία Αμβρακία, Βυζαντινές Εκκλησίες, Ιστορικό Γεφύρι Άρτας).

Εκπαίδευση
Η αναβάθμιση των υποδομών και εξοπλισμού του ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα. Δημιουργία Γεωπονικής Σχολής στην Άρτα υπό τη σκέπη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αφού η Άρτα κατέχει το μεγαλύτερο κομμάτι στην Ήπειρο όσον αφορά τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα.

Ενέργεια
Η ολοκλήρωση αξιοποίησης του Γεωθερμικού πεδίου Συκεών, ώστε να συμβάλλει άμεσα στη γεωργοκτηνοτροφική ανάπτυξη της περιοχής. Επίσης το Γεωθερμικό Πεδίο Συκεών σε συνδυασμό με τη θέρμανση οικισμών που γειτνιάζουν έχει τη δυνατότητα να αναδειχθεί σε πρότυπο κέντρο θέρμανσης οικισμών με μηδενική ενεργειακή κατανάλωση.
Ανάπτυξη των ΑΠΕ, τις οποίες τις θεωρούμε ύψιστης σημασίας και κυρίως την ανάπτυξη ανεμογεννητριών καθώς και μικρών Υ/Η φραγμάτων.
Το Φυσικό Αέριο, παρότι δεν αποτελεί ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, θεωρείται μια σοβαρή και αξιόπιστη εναλλακτική λύση, πιο φιλική προς το περιβάλλον. Τα περιβαλλοντικά οφέλη, η μεγάλη επάρκεια σε σχέση και με το πετρέλαιο, η υψηλή θερμική απόδοση, η ασφάλεια στη μεταφορά και στην εκμετάλλευση και το χαμηλότερο, συγκριτικά, κόστος είναι σημαντικότατες παράμετροι που θα οδηγήσουν τα επόμενα χρόνια σε ευρύτατη χρήση του για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών. Η αναγκαιότητα, η χρησιμότητα και η στρατηγική σημασία εισόδου του Φυσικού Αερίου στην Ήπειρο είναι σημαντικά. Θεωρούμε ότι η σύνδεση της Ηπείρου με το δίκτυο αγωγού φυσικού αερίου είναι επιβεβλημένη.

Σχεδιασμός – Μελέτες
Θεσμοθέτηση Μελετών ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ και Χωροταξικού Σχεδιασμού στους «Καλλικρατικούς Δήμους» της Π.Ε. Άρτας.
Άμεση επίλυση προβλημάτων του ισχύοντος ΓΠΣ της πόλης της Άρτας, που έχει πολλά προβλήματα στην εφαρμογή του.

Συμπερασματικά, η Ν.Ε. ΤΕΕ/ΤΗ Ν. Άρτας ζητά να διαδραματίσει και η Άρτα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση τόσο της Ηπείρου αλλά και της χώρας μας. Θα πρέπει το μοντέλο ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, να είναι αυτό της «ελεγχόμενης διασποράς» και να μην εστιάζει στην μεγάλη ανάπτυξη ενός μόνο νομού αφήνοντας τους μικρότερους σε δεύτερη μοίρα .

 

Για τη Ν.Ε. ΤΕΕ/ΤΗ Ν. Άρτας

Ο Πρόεδρος

Ευάγγελος Ν. Χρηστάκης
Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top