Η Δημοτική Αρχή, μετά από τις εισηγήσεις της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, Πληροφορικής και Περιβαλλοντικών Πολιτικών,αναφορικά με την πρόταση που κατέθεσε ο κ. Στύλιος για την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ, συνεδρίασε και ομόφωνα κατέληξε στα εξής:

Γνώμονας της Παράταξης «Αρτινών ΣυνΕργασία» και της Δημοτικής μας Αρχής, ήταν και είναι πάντα το συμφέρον των Αρτινών Πολιτών. Με αυτό το αίσθημα ευθύνης, και «παίρνοντας» στα χέρια της μια καυτή πατάτα που επί 30 χρόνια όλοι έκαναν πως δεν υπάρχει, έχει προχωρήσει όλα αυτά τα χρόνια σε μεγάλες προσπάθειες.
Στόχος αυτής της προσπάθειας, είναι το «κουφάρι» του ΞΕΝΙΑ να αναγεννηθεί με τέτοιο τρόπο που να ευνοεί την τοπική ανάπτυξη και οικονομία, χωρίς να την υποσκάπτει. Με έναν τρόπο που να επιστρέφει στους Αρτινούς ένα ιστορικό τους τοπόσημο. Με τέτοιο τρόπο, που τα παιδιά μας και οι νέοι μας να έχουν αυτό που έχει κάθε σύγχρονη, ευρωπαϊκή πόλη που σέβεται τον εαυτό της: ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού, τέχνης, ψυχαγωγίας, παιδείας με την ευρύτερη έννοια.  
Αυτές οι προσπάθειες, οι κοπιώδεις προσπάθειες, έχουν αποδώσει ήδη καρπούς. Όλα δείχνουν πωςσύντομα θα δημοπρατήσουμε το έργο των 12 εκ € για την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ. Θα είναι η αρχή της «ανάστασης» του ΞΕΝΙΑ, αυτή η δημοπράτηση.
Ωστόσο, μόλις πρόσφατα – σε μια υπόθεση που μας απασχολεί όλους εδώ και χρόνια και στην οποία υπόθεση, εμπλέκονται από το ΚΑΣ μέχρι Κυβερνητικά Υπουργεία, έπεσε στο τραπέζι μια ακόμη υπόθεση εργασίας. Και αναφέρουμε υπόθεση εργασίας, αφού μια σειρά ερωτημάτων και ζητημάτων αδυνατούν να αξιολογήσουν την πρόταση αυτή, ως μια Τεκμηριωμένη, Εγγυημένη, Ρεαλιστική και Υλοποιήσιμη Εναλλακτική Πρόταση.

Πιο συγκεκριμένα, τα ζητήματα που τίθενται είναι τα εξής:

- Η θέση του ΞΕΝΙΑ: Το κτήριο του ΞΕΝΙΑ βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου του Κάστρου και σύμφωνα με τον Νόμο 3028/02, οποιαδήποτε χρήση και αλλαγή, υποχρεωτικά θέλει την έγκριση του ΚΑΣ και του Υπουργείου Πολιτισμού. Αναφέρουμε ότι ο Δήμος Αρταίων, έχει λάβει μέχρι τώρα 3 αποφάσεις του ΚΑΣ για την χρήση του καφέ/εστιατορίου, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, δημοτικό ωδείο και δημοτική βιβλιοθήκη.
- Η «φιλοξενία»: Οι χώροι φιλοξενίας δεν σημαίνει ότι θα λειτουργεί ως Ξενοδοχείο, όπως και η δημοτική μας αρχή το 2016 προσπάθησε να κάνει αλλά απορρίφθηκε με ομόφωνη απόφαση του ΚΑΣ (17-0) και του Υπουργείου Πολιτισμού. Τι σημαίνει «φιλοξενία»; Ότι ο Δήμος θα μπορεί να φιλοξενήσει δωρεάν κάποιους πχ τους συντελεστές μιας θεατρικής παράστασης. Έτσι θα στηριχθεί η τοπική μας οικονομία; Γιατί πχ οι συντελεστές αυτής της παράστασης να μην διαμείνουν σε ένα από τα ξενοδοχεία της πόλης μας, στηρίζοντάς τα.
- Το όψιμο ενδιαφέρον: Μετά την ομόφωνη αρνητική απάντηση του ΚΑΣ και του Υπουργείου Πολιτισμού, για χρήση του ΞΕΝΙΑ ως Ξενοδοχείο, που ως Δημοτική Αρχή θέλαμε και διεκδικήσαμε το 2016, στην συνέχεια το Δημοτικό Συμβούλιο το 2018, έλαβε την απόφαση να αξιοποιήσει το ΞΕΝΙΑ ως  καφέ/εστιατόριο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, δημοτικό ωδείο και δημοτική βιβλιοθήκη. Έκτοτε ξεκίνησαν οι διαδικασίες δημοπράτησης των απαραίτητων μελετών που στοίχησαν 500.000€ από δημοτικούς πόρους και μετά από διεθνή διαγωνισμό, εγκρίσεων, αδειοδοτήσεων και ένταξης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα με 12 εκ €. Όλες αυτές οι διαδικασίες διήρκησαν 5 χρόνια, προκειμένου να έχουμε ΚΑΣΤΡΟ και ΞΕΝΙΑ ανοιχτό για όλους, μετά από 30 χρόνια. Όλο αυτό το διάστημα δεν υπήρξε καμία εναλλακτική πρόταση από κανέναν φορέα/φυσικό ή πολιτικό πρόσωπο που να περιλαμβάνει τον όρο φιλοξενία, μιας και για ξενοδοχείο είχε ήδη απορριφθεί ομόφωνα από το Υπουργείο Πολιτισμού. Και εύλογα αναρωτιόμαστε: Γιατί τώρα;
- Το Τεχνικό Δελτίο: Το Τεχνικό Δελτίο της πρότασης του κ. Στύλιου, είναι τεχνικά και ουσιαστικά λειψό. Λείπουν: οι τροποποιητικές μελέτες, οι εγκριτικές αποφάσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων και το πλάνο λειτουργίας του. Άρα το Τεχνικό Δελτίο δεν είναι πλήρες και η εν λόγω πρόταση δεν είναι ώριμη.
- Η απουσία «ωριμότητας»: Η μη ωριμότητα του Τεχνικού Δελτίου συνεπάγεται την αδυναμία χρηματοδότησης.
- Οι τροποποιήσεις των Μελετών:Επί της πρότασης για χώρο φιλοξενίας, θα πρέπει να τροποποιηθούν η αρχιτεκτονική, η ηλεκτρομηχανολογική και πιθανό η στατική μελέτη. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούν επιπλέον 300.000 € από δημοτικούς πόρους. Η δημοπράτηση των νέων τροποποιητικών μελετών, η εκπόνησή τους, οι εγκρίσεις τους και τα νέα τεύχη δημοπράτησης θα ολοκληρωθούν σε 2 χρόνια από σήμερα. Και όλα αυτά με το κίνδυνο να μην τύχουν έγκρισης από το ΚΑΣ και το Υπουργείο Πολιτισμού.
- Η απουσία «εγγύησης» για την επόμενη ημέρα: Η πρόταση δεν συνοδεύεται από κανένα επίσημο Δημόσιο Έγγραφο, των εμπλεκόμενων με το έργο Φορέων, στο οποίο να υπάρχει η ρητή δέσμευση ότι ακόμη και εφόσον αλλάξουν οι μελέτες και υπάρχει ωριμότητα του έργου, οι όποιες αλλαγές θα τύχουν εγκρίσεων και χρηματοδότησης από το ΚΑΣ και τα αρμόδια Υπουργεία. Κατανοούμε και σεβόμαστε τις προσωπικές δεσμεύσεις και επιθυμίες, αλλά και η νυν Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίωναφουγκραζόμενοι και την επιθυμία των δημοτών μας, το 2016 αποφάσισαν και διεκδίκησαν το ΞΕΝΙΑ να λειτουργήσει ως Ξενοδοχείο, όμως εισέπραξαν το απογοητευτικό 17-0 από το ΚΑΣ και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα:

- Έχουν ήδη εξασφαλισθεί 12 εκατομμύρια ευρώ που περιμένουν να «αξιοποιηθούν» για το ΞΕΝΙΑ.
- Μετά την έγκριση δημοπράτησης από τη Διαχειριστική Αρχή, θα δημοπρατηθεί το έργο και σε 5 μήνες από σήμερα θα μπορούν να ξεκινήσουν οι εργασίες, οι οποίες θα ολοκληρωθούν σε 2 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι γιατί το ΞΕΝΙΑ και η αξιοποίηση του απασχολεί την κοινωνία μας. Και δικαίως. Όμως, τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα. Και τα δεδομένα τα έθεσαν το ΚΑΣ και οι Κυβερνήσεις, τόσο η προηγούμενη όσο και η τωρινή. Και, όπως δεν άλλαξαν πριν, γιατί το ΚΑΣ και το Υπουργείο Πολιτισμού δεν το επιτρέπει, δεν θα αλλάξουν ούτε τώρα, ούτε αύριο.
Η συζήτηση, λοιπόν, στην ουσία της δεν είναι «αν θέλουμε το ΞΕΝΙΑ να γίνει ξενοδοχείο», γιατί αυτό το επιχείρησε το Δημοτικό μας Συμβούλιο και η πρόταση δεν έγινε δεκτή. Η ουσία είναι αν ρισκάρουμε μια χρηματοδότηση 12 εκατομμυρίων για κάτι που γίνεται και αν θεωρούμε ότι το να φιλοξενούμε δωρεάν κάποιους πάει μπροστά την πόλη μας ή όχι. Με όλο το σεβασμό στην πρόταση του κ. Στύλιου, εμείς λέμε πως όχι.
Το νέο ΞΕΝΙΑ, θα είναι μια κοιτίδα όχι μόνο πολιτισμού αλλά και συναναστροφής, περιπάτου, ψυχαγωγίας. Με ένα σύγχρονο καφέ/εστιατόριο, όπως παλιά. Ένα Κάστρο και Ξενία, κάθε μέρα ανοιχτό για όλους.
Οι Αρτινοί έχουμε συνδέσει τις αναμνήσεις μας με το ΞΕΝΙΑ για όλα αυτά που γινόταν στους κοινόχρηστους χώρους, που θα υπάρχουν και τώρα, και όχι για τους επισκέπτες των δωματίων.
Τίποτα απ’ αυτά δεν χάνεται με ένα ολοκαίνουργιο ΞΕΝΙΑ γεμάτο μουσική, εστιατόριο, παρουσιάσεις βιβλίων, πάρκο, αλσύλλιο, παιδικές εξερευνήσεις, δρώμενα για μικρούς και μεγάλους όλο τον χρόνο.
Και τίποτα από το νέο ΞΕΝΙΑ δεν εμποδίζει τους ιδιώτες που ασχολούνται με τον τουρισμό να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο, χωρίς να έχουν απέναντι τους έναν «κρατικό ανταγωνιστή» που θα κάνει Businessμέσα από την τσέπη των φορολογούμενων πολιτών.

Τη θέση αυτή η Δημοτική Αρχή θα υποστηρίξει και στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου θα συζητηθεί παρουσία των υπηρεσιών, η πρόταση του κ. Στύλιου.


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top