Την αισιοδοξία του για την πορεία του ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΑΡΤΑΣ, μεταφέρει ο πρόεδρος του Δ.Σ. Δημήτρης Πετανίτης.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Πετανίτης σημείωσε τα πολύ καλά αποτελέσματα για τη χρονιά που πέρασε, για την άριστη συνεργασία της Διοίκησης τόσο με τους παραγωγούς μέλη και συνεργάτες, όσο και με τους εργαζομένους, για τα μελλοντικά σχέδια, ενώ υπογράμμισε τα προβλήματα που σχετίζονται με το ενεργειακό κόστος και που χρειάζονται άμεσης επίλυσης.
Σχετικά με την περασμένη χρονιά, ο κ. Πετανίτης είπε πως ξεκίνησε δύσκολα, λόγω του υψηλού κόστους των Α’ υλών, της ενέργειας, αλλά και των καυσίμων και ήταν αβέβαιες οι εξελίξεις.
Στη συνέχεια το κλίμα άλλαξε, με τις προσαρμογές των τιμών στις πρώτες ύλες, ο τουρισμός αύξησε τη ζήτηση, ενώ η συνετή πολιτική τόσο σε επίπεδο πωλήσεων, όσο και επίπεδο αγορών αλλά και ελέγχου του κόστους, έφεραν ένα καλό τελικό αποτέλεσμα τόσο για τον ίδιο τον ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ, όσο και για τους παραγωγούς, μέλη και συνεργάτες.
Το λειτουργικό αποτέλεσμα, δήλωσε ο πρόεδρος, μετά από πάρα πολλά χρόνια, έφθασε στα 2 εκατομμύρια ευρώ κερδοφορίας, το οποίο μας κάνει να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την συνέχεια.
Ήδη οι πρώτες ενδείξεις αποτελεσμάτων του Α’ Τριμήνου του 2023, είναι θετικές, τα αποτελέσματα για τους παραγωγούς είναι πολύ καλά και αυτό φαίνεται από την επιθυμία νέων συνεργατών να ενταχθούν στο δυναμικό του Συνεταιρισμού, αλλά και την διάθεση των μελών για νέες επενδύσεις. Το κλίμα αβεβαιότητας έχει διαλυθεί και οι πτηνοτρόφοι εκτιμούν πως οι επενδύσεις τους είναι χαμηλού ρίσκου, είπε ο κ. Πετανίτης.
Ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού μίλησε και για τις σχέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου με τους εργαζομένους, λέγοντας πως παρά το ότι το 2022 εμφανίστηκε μία κρίση των σχέσεων ανάμεσά τους, αυτή τη στιγμή οι σχέσεις της Διοίκησης με τους εργαζόμενους βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο.
Και αυτό γιατί η Διοίκηση εκτιμώντας την συμβολή των εργαζομένων στην διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος και αναγνωρίζοντας ότι όσοι έχουν προσληφθεί στον Συνεταιρισμό με την παλιά σύμβαση (την τότε ΟΣΕΓΟ), δεν είχαν πάρει καμία αύξηση από το 2012, σε αντίθεση με τις αυξήσεις που δόθηκαν στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση, προχώρησε από 1/4/2023 παράλληλα με την αύξηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης με υπουργική απόφαση, σε οικειοθελή αύξηση των αποδοχών των παλαιών εργαζομένων σε ποσοστού 10%.   
Τέλος ο Πρόεδρος κ. Δημήτρη Πετανίτης, μίλησε και για τα σχέδια της Διοίκησης. Σε ότι αφορά τις επενδύσεις του Συνεταιρισμού, που είχαν ήδη ανακοινωθεί, όπως ανέφερε ο κ. Πετανίτης για τη λειτουργία μονάδας βιοαερίου για την παραγωγή ρεύματος και θερμότητας και παράλληλα η παραγωγή οργανικού λιπάσματος, έχουν ολοκληρωθεί και η μελέτη και η περιβαλλοντική αδειοδότηση και το μοναδικό εμπόδιο για την ολοκλήρωση είναι η ανυπαρξία του δικτύου της ΔΕΔΗΕ για τη σύνδεση.
Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού τόνισε πως τόσο ο Πτηνοτροφικός, ως οικονομική οντότητα, όσο και οι πτηνοτρόφοι παραγωγοί, ενώ έχουν εκπονήσει μελέτες και έχουν την δυνατότητα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες των κτιρίων τους για αξιοποίηση με την μέθοδο του net metering, το πρόβλημα της ανεπάρκειας του δικτύου, που παρατηρείται μόνο στην περιοχή της Άρτας, είναι ανασταλτικός παράγοντας και αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων αλλά και στη μείωση του κόστους της ενέργειας.
Είναι άμεση ανάγκη, το πρόβλημα αυτό να αντιμετωπιστεί σοβαρά και γρήγορα τόσο από την πολιτεία, όσο και από τους εκλεγμένους βουλευτές, αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση.
Με δεδομένο το υψηλό κόστος της ενέργειας η ανταγωνιστικότητα και η βιωσιμότητα των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων είναι το ζητούμενο ειδικά στην περιοχή μας, που η πτηνοτροφία αποτελεί έναν από τους σημαντικούς πυλώνες της τοπική οικονομίας, κατέληξε λέγοντας ο πρόεδρος κ. Δημήτρης Πετανίτης.




ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top