Πληροφορήθηκα ότι δεν έγινε δεκτή η παραίτηση μου από τη θέση ευθύνης στο Δήμο Ν. Σκουφά.
Η δήλωσή μου είναι αδιαπραγμάτευτη, καθαρή και τίμια δεν επιδέχεται παρερμηνείες. Όσο για την παραίτηση μου από τη δημοτική επιτροπή ας αποφασίσει η δημοτική ομάδα αν θα ανανεώσουν την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου οι συνάδελφοι.
Δηλώνω ότι παραμένω δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας.
Να γνωρίζουν οι συνάδελφοι ότι δεν κερδίσαμε κανένα τρόπαιο στις εκλογές του Οκτώβρη παρά μόνο ανάληψη ευθύνης απέναντι στους δημότες.
Τα διαχρονικά αιτήματα και απαιτήσεις πρέπει να βρουν λύση στο μέτρο του εφικτού για το σύνολο των δημοτών.
Είμαι υποχρεωμένος να αναφέρω μερικά επείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Ν. Σκουφά όπου απαιτούνται ρηξικέλευθες και καινοτόμες αποφάσεις.
Α) Ύδρευση. Σήμερα υπάρχει ένα γενικό μπάχαλο θα έλεγα, κρυφές παροχές, χαλασμένα υδρόμετρα, δεν γινόταν καταμέτρηση στο σωστό χρόνο και ένα σωρό άλλα. Υπάρχουν περίπου 400 υδρόμετρα που δεν υπάρχει δηλωμένο ΑΦΜ με συνέπεια εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ απώλεια, τα οποία δεν πρόκειται να εισπραχτούν ποτέ και την πληρώνουν τα συνήθη υποζύγια οι νομοταγείς δημότες. Πρέπει να αλλάξει μόνο ένα άρθρο του κανονισμού ύδρευσης όπου την ευθύνη την αναλαμβάνει ο δήμος για την κατάσταση που επικρατεί στα υδρόμετρα και όχι οι «έξυπνοι» συνδημότες μας. Τέλος πάνω από 300 ευρώ οφειλή, στέρηση φορολογικής ενημερότητας κτλ.
Β) Αποχέτευση. Αφού έγινε μία προσπάθεια προεκλογικής εξαπάτησης των δημοτών χωρίς να υπάρχει εξοπλισμός στο βιολογικό και τα απαραίτητα πιστοποιητικά πρέπει να γνωρίζουν οι δημότες ότι εάν δεν λυθεί το πρόβλημα της ύδρευσης θα βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Το ενεργειακό κόστος θα απαιτήσει εάν δε λυθεί το πρόβλημα της ύδρευσης (γιατί είναι συνδεδεμένο με την κατανάλωση νερού και τη γενικότερη λειτουργία του βιολογικού και του δικτύου) υπέρογκα δυσβάσταχτα ποσά. Μια πρόχειρη εκτίμηση περίπου 600.000 € για τη ΔΕΗ παραπάνω κόστος. Η ευθύνη ήταν του κεντρικού κράτους για το σχεδιασμό και προγραμματισμό που προβλέφθηκε στο δήμο μας παράλληλα με τις ιδιοτελείς προτάσεις των τότε τοπικών αρχόντων στο θέμα δίκτυο και βιολογικός.
Γ) Καθαριότητα. Απαιτείται ολοκληρωμένη αντιμετώπιση στη διαχείριση των αποβλήτων. Ιδιαίτερο βάρος στην ανακύκλωση, χρειάζεται αναδιοργάνωση και στους κάδους ανακύκλωσης, στοχευμένες παρεμβάσεις. Πρέπει να υπάρξει άνοδος του ποσοστού των απορριμάτων απο 20% να φτάσουμε σε βάθος χρόνου το 80%, αναλογικά για ανακυκλώσιμα υλικά. Η υγειονομική ταφή να αποτελεί την τελευταία επιλογή και να περιοριστεί σε λιγότερο απο 30% στο σύνολο των στερεών αποβλήτων. Όσο ασυνεπής είναι ο Δήμος στις υποχρεώσεις του τόσο θα αυξάνονται τα ανταποδοτικά στους δημότες σε βάρος της εύρυθμης και υγειούς ανάπτυξης.
Δ) Συνεργασία. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία όλων των Δ.Ε του Δήμου. Στους προέδρους πρέπει να χορηγηθεί πάγια προκαταβολή όπως ορίζει ο νόμος και οχι να γίνονται επαίτες για τα αυτονόητα στους αντιδημάρχους. Θα επιδιώξω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους Δημότες γιατί γαλουχήθηκα με τις αξίες του ουμανισμού και της σύγχρονης αριστεράς. Είμαι ενεργός πολίτης και όχι δειλός στα δύσκολα, δεν πρόκειται όμως να αναλάβω ευθύνες που δεν μου αναλογούν. Διάβασα, έμαθα συντακτικό και γραμματική μα μέσα μου θέλω να είμαι «ανορθόγραφος» και να κάνω «λάθη», κάτι που με χαρακτηρίζει προσωπικά.
ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ