Επιβάλλεται «χαράτσι» σε χιλιάδες ιδιοκτήτες γης για να διατηρήσουν το «δικαίωμα» στην περιουσία τους χωρίς τη δυνατότητα Β΄/βάθμιας προσφυγής. Προχειρότητες, παραλήψεις και λάθη στην κατάρτιση των νέων δασικών χαρτών, αφήνουν για μια ακόμη φορά έκθετη την Κυβέρνηση και οδηγούν χιλιάδες ιδιοκτήτες σε απόγνωση.

Το θέμα έφερε στη Βουλή ο Γιώργος Στύλιος μαζί με 37 ακόμη Βουλευτές της ΝΔ με ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό.

Σύμφωνα με τους Βουλευτές, εμφανίζονται ως αναδασωτέα κτήματα με κατοικίες καθώς και καλλιεργούμενες αγροτικές εκτάσεις. Οι στρεβλώσεις οφείλονται στη χρήση αεροφωτογραφιών δύο μόνο χρονικών οριζόντων (1945 και 2008) και όχι όλων όσων είναι διαθέσιμων και  απεικονίζουν ενδιάμεσες καταστάσεις. 

Μοναδική άμυνα των πολιτών είναι η κατάθεση αντιρρήσεων σε ηλεκτρονική μορφή εντός εξήντα ημερών από το άνοιγμα της σχετικής εφαρμογής και η αξιολόγησή τους από τις αρμόδιες επιτροπές εξέτασης. Ωστόσο, για την εξέταση της ένστασης απαιτείται παράβολο από 45 έως 3600 € ανάλογα με την έκταση, η δε απόφαση είναι τελεσίδικη. Χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες αγροτικής γης θα δουν τις περιουσίες τους να χάνονται χωρίς να έχουν τη δυνατότητα  να προσφύγουν σε δευτεροβάθμιο όργανο εξέτασης.

Ερωτάται  ο Υπουργός:

• Προτίθεστε να αποσύρετε τους αναρτημένους χάρτες ώστε να γίνουν διορθώσεις με το σύνολο των γεωγραφικών δεδομένων που είναι διαθέσιμα;

• Πως εγγυάστε το αδιάβλητο της διαδικασίας εκδίκασης των αντιρρήσεων δεδομένου ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα δευτεροβάθμιας προσφυγής;

• Προτίθεστε να αυξήσετε το πλαίσιο των 60 ημερών προκειμένου οι πολίτες να τεκμηριώσουν καλύτερα τις αντιρρήσεις τους; 

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top