Πριν λίγες μέρες, δόθηκε ένα ακόμα τμήμα της Ιόνιας οδού στην κυκλοφορία,  αρκετά καθυστερημένα σε σχέση με τον προγραμματισμό του έργου, με μια ακόμη επικοινωνιακή παράσταση ομάδας υπουργών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας τη μέθοδο κατατμήσεων εγκαινίων μετά τη μέθοδο κατατμήσεων μεγάλων έργων που ακολουθούν.

Εγκαινιάζουν έργα που καταψήφισαν κατ’ επανάληψη στη Βουλή, και κατήγγειλαν τις συμβάσεις τους, ως έργα διαπλοκής και εξυπηρέτησης συμφερόντων ενάντια στο Δημόσιο συμφέρον.

Με περισσή υποκρισία και θράσος, χωρίς ντροπή, προκαλώντας τη νοημοσύνη των πολιτών, εγκαινιάζουν έργα που πολέμησαν με πολλούς τρόπους ,μέσα και έξω από τη Βουλή, όπως με το κίνημα ‘’Δεν Πληρώνω’’, αντί να απολογηθούν για τα τραγικά αποτελέσματα της δικής τους διακυβέρνησης, μετά το Γενάρη του 2015, από την  «περήφανη» διαπραγμάτευση τους ως τις κλειστές τράπεζες, και όλα τα γνωστά καταστροφικά τους κατορθώματα.

Τα έργα ενώ προχωρούσαν με ρυθμούς μεγαλύτερους από τους προβλεπόμενους ως το τέλος του 2014,καθυστέρησαν και καθυστερούν ακόμα σε σχέση με τον προγραμματισμό για πλήρη ολοκλήρωση το πρώτο τρίμηνο του 2016, και επιπλέον αναγκάστηκαν να δώσουν πρόσθετες αποζημιώσεις στους παραχωρησιούχους. Η Ιόνια οδός  επιβαρύνθηκε με τουλάχιστον 175 εκ. ΕΥΡΩ μέχρι στιγμής, πλην του επιπλέον κόστους για τους άλλους άξονες.

Με ποιο ηθικό πολιτικό έρεισμα στήνονται κατ΄ επανάληψη όλες αυτές οι φιέστες;

Τα έργα εγκαινιάζονται μία φορά, ολοκληρωμένα, με την αναγνώριση της συμβολής όσων είχαν θετικό ρόλο στην υλοποίηση τους, με τη σοβαρότητα και το σεβασμό που αρμόζει στην αξία των μεγάλων αυτών έργων.

Τα έργα πράγματι ανήκουν στο λαό. Σε κάθε περίπτωση γι΄αυτόν κατασκευάζονται, για τις ανάγκες της οικονομίας, της κοινωνίας και της ανάπτυξης της χώρας μας. Άλλο όμως αυτό και άλλο ο λαϊκισμός και η δημαγωγία από τους ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, και σαν αντιπολίτευση και σαν κυβέρνηση.

Το λαό εν τέλει εξυπηρετούν που είναι αυτός που τα χρησιμοποιεί, όμως κάποιοι σχεδιάζουν και δρομολογούν αυτά τα έργα, και αυτοί οι σχεδιασμοί ξεκίνησαν πριν το 2004 από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.  

Για τη σημασία και την αξία αυτού του έργου για την περιοχή μας και για τη χώρα μας, είχα την ευκαιρία να αναφερθώ ως εισηγητής από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ κατά τη συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή του νόμου για τις νέες συμβάσεις παραχώρησης για την ολοκλήρωση όλων των μεγάλων οδικών αξόνων. Απέναντι σε κορώνες και απειλές για την κατάργηση του νόμου όταν ο ΣΥΡΙΖΑ, με τους ΑΝΕΛ μαζί, θα έπαιρναν την εξουσία.

Σήμερα συνεχίζουν με αυτές τις συμβάσεις, αφού πρόσθεσαν σημαντική ζημιά σε χρόνο και σε χρήμα, και κόβουν κορδέλες, κυνικά και αλαζονικά, χωρίς ούτε μια συγγνώμη γι΄ αυτά που έλεγαν.

Από την πλευρά μας, το ΠΑΣΟΚ δεν είπε όχι στα έργα αυτά ούτε το 2007,  παρά τις σοβαρές αντιρρήσεις για τις κακοσχεδιασμένες συμβάσεις παραχώρησης του κ. Σουφλιά και της Νέας Δημοκρατίας. Ενώ την περίοδο 2011-2012 δρομολόγησε την διαπραγμάτευση με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του παραχωρησιούχους και τους κατασκευαστές, βελτιώθηκαν μελέτες, λύθηκαν τεχνικά προβλήματα και ικανοποιήθηκαν αιτήματα τοπικών κοινωνιών, όπως η τροποποίηση του αρχικού σχεδίου και η κατασκευή των δύο ημικόμβων Αμμοτόπου και Κομποτίου μέχρι να φτάσουμε στην κύρωση των νέων συμβάσεων το 2013.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν υπάρχει καμιά ευαισθησία και καμιά αναγνώριση, παρά μόνο προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, όταν κανένα νέο έργο δεν προχωρά, το νέο ΕΣΠΑ είναι βαλτωμένο, οι δημόσιες υποδομές καταρρέουν και ολόκληρος ο κατασκευαστικός κλάδος  είναι σε απόλυτο αδιέξοδο και μαστίζεται από την ανεργία.

Από μία κυβέρνηση που δεν είχε και δεν έχει κανένα σχέδιο, σε κανένα τομέα πολιτικής, που χαρακτηρίζεται από πρωτοφανή ανικανότητα και ανεπάρκεια, από  ιδεοληψίες και τυχοδιωκτισμούς, που απέτυχε παντού και που μόνο στόχο έχει πια την παραμονή στην εξουσία με οποιοδήποτε τρόπο και για όσο χρόνο γίνεται περισσότερο.

Όμως δεν γίνεται να κυβερνάς για πολύ με επικοινωνιακά τερτίπια. Ο κόσμος παρακολουθεί, δεν πιστεύει πια στα ψέματα και στις αυταπάτες τους.

Ας αφήσουν πια αυτά τα τεχνάσματα, πριν να είναι οριστικά αργά, και να δοθεί ο λόγος στον Ελληνικό λαό, που τόσο κατά τα άλλα επικαλούνται, για να πάρει τις αποφάσεις που αφορούν το παρόν και το μέλλον του.

 

ΧΡΗΣΤΟΣ  ΓΚΟΚΑΣ

Μέλος Κ.Π.Ε.  ΠΑΣΟΚ

  Πρώην Βουλευτής

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top