Την άμεση διακοπή της ηλεκτροδότησης των αντλιοστασίων αν  δεν ρυθμιστούν άμεσα οι οφειλές τους, αποφάσισε χωρίς προειδοποίηση η Διοίκηση της ΔΕΗ. Την απόγνωση που επικρατεί στους κόλπους των αγροτών και ειδικότερα των διοικήσεων των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), μετέφερε με σχετική ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς ο Γιώργος Στύλιος με ερώτηση που συνυπέγραψε με 40 επιπλέον βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.  

Οι Βουλευτές τονίζουν ότι η διακοπή ρεύματος έχει σαν αποτέλεσμα την απόλυτη αδυναμία άρδευσης εκατομμυρίων στρεμμάτων και μάλιστα στην έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου. Είναι αυτονόητο ότι αν δεν επανασυνδεθούν άμεσα οι παροχές δεκάδες χιλιάδες αγρότες σε όλη την Ελλάδα θα υποστούν ανεπανόρθωτη οικονομική καταστροφή. Από την άλλη πλευρά η ΔΕΗ αντιμετωπίζει σοβαρό ζήτημα στα οικονομικά της μεγέθη και καλείται επειγόντως να ρυθμίσει το πρόβλημα των ανεξόφλητων λογαριασμών τα οποία σήμερα ξεπερνούν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο κ. Στύλιος, ανέφερε ότι το πρόβλημα οφείλεται στην, επί σειρά ετών, στρεβλή ανεκτικότητα που διόγκωσε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ, εν αγνοία πολλές φορές των συνεπών αγροτών που εξοφλούσαν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους προς τους ΤΟΕΒ. Το Διοικητικό Συμβούλιο της  ΔΕΗ έχει αποφασίσει για όλα τα χρέη οριζόντια ρύθμιση που περιλαμβάνει προκαταβολή τουλάχιστον σε ύψος 30% της οφειλής και την εξόφληση σε εικοσιτέσσερις (24) δόσεις. Η πλειοψηφία όμως των ΤΟΕΒ αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε αυτή την ρύθμιση, και παράλληλα να εξοφλεί και τις τρέχουσες οφειλές.
Χωρίς ρεύμα εκατομμύρια στρέμματα καλλιέργειας θα καταδικαστούν στην ξηρασία. Χιλιάδες αγρότες θα δουν το εισόδημα τους να εξαφανίζεται και άρα δε θα μπορούν να ξεπληρώσουν τις οφειλές με συνέπεια η ΔΕΗ να ζημιωθεί αφού οι εν λόγω ανεξόφλητες οφειλές θα καταστούν οριστικά ανεπίδεκτες εισπράξεως. Δεδομένου ότι η τρέχουσα ρύθμιση είναι  ουσιαστικά ανεφάρμοστη

οι Βουλευτές ερωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς:

1. Ποιος ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για να σωθούν τα εκατομμύρια των καλλιεργειών από την ξηρασία και οι χιλιάδες αγρότες από την καταστροφή;
2. Τι προτίθεται να πράξει η Κυβέρνηση προκειμένου να ρυθμιστούν τα χρέη των ΤΟΕΒ;

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top