Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, 10.119 αρχαία και νεώτερα ακίνητα του Δημοσίου εκ των οποίων τα 79 βρίσκονται στην Άρτα, εκχωρούνται στο Υπερταμείο. Άγνωστο παραμένει αν στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται μνημεία . Το θέμα έφερε στη Βουλή ο Γιώργος Στύλιος με σχετική ερώτηση που κατέθεσε προς τους αρμόδιους Υπουργούς.

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι προκειμένου να μη μεταβιβαστούν αρχαία και ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Ωστόσο, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίαςτόνισε,ότι οι σχετικές βάσεις δεδομένων δεν είναι ενημερωμένες και συνεπώς δεν είναι δυνατό να διασφαλιστεί η εγκυρότητα των ελέγχων.

Τη μεταβίβαση των μνημείων της χώρας μας στο Υπερταμείοεπισήμανε και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (Σ.Ε.Α) με σχετική διαμαρτυρία. Η Άρτα, η πρώτη έδρα του Δεσποτάτου της Ηπείρου, είναι πλούσια σε πολιτιστική κληρονομιά και διαθέτει πολλά σημαντικά μνημεία, που αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της ιστορίας της. Οι Αρτινοί ανησυχούν για το αν πολιτιστικά τους μνημεία πρόκειται να παραχωρηθούν στο Υπερταμείο.

Ο κ. Στύλιος τόνισε ότι η Συνταγματική προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος θεμελιώνεται στο Σύνταγμα. Καταλήγοντας,ρώτησε τους αρμόδιους Υπουργούς αν στα 79 ακίνητα που βρίσκονται  στο νομό Άρτας περιλαμβάνονται μνημεία, αρχαία και ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο έλεγχος που θα κάνει το ΥΠΟΙΚ, καθώς και πως εξασφαλίζεται η εγκυρότητά του.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top