Στην στήριξη των παραγωγών της Άρτας αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Βουλευτής Άρτας ΝΔ, Γιώργος Στύλιος στη Βουλή.

Με αφορμή ερώτηση βουλευτή του ΚΚΕ σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί ακτινιδίων στο Νομό της Άρτας. Ο κ. Στύλιος σημείωσε πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) στηρίζει με ουσιαστικές και ρεαλιστικές παρεμβάσεις τους παραγωγούς και την καλλιέργεια ακτινιδίων.

Σε σχέση με τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους παραγωγούς της Άρτας, αυτά της διάθεσης και των τιμών των προϊόντων τους, ο κ. Στύλιος υπογράμμισε πως το ΥΠΑΑΤ βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τον θεσμικό εκπρόσωπο των παραγωγών την  Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ). Τονίζοντας πως γνωρίζει τόσο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί ακτινιδίων όσο και την φετινή πορεία της διάθεσης των προϊόντων τους στις αγορές.

Για αυτό το λόγο το Υπουργείο έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες όπως:

την καταγραφή των ψυκτικών χώρων όπου μπορούν να αποθηκευτούν τα ακτινίδια μέχρι τη διάθεσή τους στο εξωτερικό

•την αναζήτηση νέων αγορών του εξωτερικού όπου θα μπορούσαν να κατευθυνθούν τα ελληνικά ακτινίδια, όπως η Βραζιλία

•την ενημέρωση των παραγωγών σχετικά με τις τάσεις της αγοράς και τα νέα φυτοϋγειονομικά πρωτόκολλα

 

Ο Υφυπουργός ακόμα τόνισε πως τα τελευταία τρία χρόνια οι παραγωγοί της Άρτας έχουν λάβει συνολικά στήριξη που ανέρχεται σε 19,7 εκατ. €.

Συγκεκριμένα στους αγρότες και κτηνοτρόφοι του Νομού έχουν δοθεί:

12,3 εκατ. € σε Αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές από τον ΕΛΓΑ

•3,1 εκατ. € απευθείας Κρατικών Ενισχύσεων

•2,4 εκατ. € ως Επιστρεπτέα Προκαταβολή

•0,5 εκατ. € από «Ήσσονος Σημασίας» (De Minimis) ενισχύσεις

•1,4 εκατ. €. στο πλαίσιο της ενίσχυσης του 2% επί του κύκλου εργασιών των κτηνοτρόφων

 

Οι παραπάνω ενισχύσεις έρχονται να συμπληρώσουν τις θεσμικές παρεμβάσεις, νομοθετικές ρυθμίσεις και τα μόνιμα μέτρα, όπως η μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών και των κτηνοτρόφων, που έχουν ήδη υλοποιηθεί  από την Κυβέρνηση ενισχύοντας τα εισοδήματα τους στη πράξη.

Τέλος, ο κ. Στύλιος επεσήμανε πως: «η στήριξη των παραγωγών μας, ειδικά στην Άρτα και την Ήπειρο, σε μια αγροτική και κτηνοτροφική περιοχή, είναι διαρκής.  Είμαι σε συνεχή επικοινωνία με τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους μας. Ακούω και καταλαβαίνω τις αγωνίες και τα προβλήματά τους. Καθημερινά εργάζομαι για να βρω και να προωθήσω λύσεις, ώστε να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τους αγρότες μας. Η στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας είναι η βασική μας προτεραιότητα στο Υπουργείο. Με θεσμικές παρεμβάσεις και στοχευμένες νομοθετικές ρυθμίσεις καθώς και  μόνιμα μέτρα δίνουμε προοπτική σε όσους ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Ενώ με μέτρα έκτακτα όπως η ενίσχυση 60 εκατ. € για την αγορά λιπασμάτων και 89 εκατ.€ για ζωοτροφές που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ αντιμετωπίζουμε τις εξωγενείς κρίσεις. Αποδεικνύοντας πως με συνέπεια και με πράξεις βρισκόμαστε δίπλα στους παραγωγούς μας».

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top