Είναι σε όλους μας γνωστή η πορεία και η ιστορία της λειτουργίας του «ΞΕΝΙΑ» Άρτας, ως ξενοδοχείου του ΕΟΤ, στο χώρο του Κάστρου της Άρτας.
Ένας χώρος που είχε συνδεθεί με τη ζωή και την καθημερινότητα των Αρτινών, αλλά και αποτέλεσε σημείο αναφοράς των ξένων επισκεπτών στην πόλη της Άρτας.
Είναι επίσης γνωστή η άποψη και η επιθυμία των Αρτινών να επαναλειτουργήσει ως ξενοδοχείο το κτίριο του «ΞΕΝΙΑ», ένα από τα ωραιότερα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα «ΞΕΝΙΑ» της Ελλάδας. Όπως αντίστοιχα λειτουργούν παρόμοιες μονάδες και σε αρχαιολογικούς χώρους άλλων περιοχών (Ναύπλιο, Μονεμβασιά, Ρόδος, Χανιά, κ.λπ.).
Αυτή η επιλογή των Αρτινών επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα σχετικής δημοσκόπησης, γνωστής εταιρείας, όπως δημοσιοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες. Και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία μεταξύ των ερωτηθέντων.
Από την πλευρά μου θα ήθελα να υπενθυμίσω, ότι έγκαιρα, από την αρχή της θητείας μου, έχω πάρει θέση και έχω ασχοληθεί με το θέμα του «ΞΕΝΙΑ», θεωρώντας και ο ίδιος, ότι η επαναλειτουργία του ως ξενοδοχείο, παράλληλα με τη λειτουργία χώρων αναψυχής και χώρων άλλων κοινωνικών χρήσεων και εκδηλώσεων, αποτελεί μια βιώσιμη λύση , που θα στηρίξει την τοπική οικονομία και την τοπική ανάπτυξη, και που θα αποτελέσει πόλο έλξης και θα αυξήσει την επισκεψιμότητα, σε μια πόλη με πολλά αρχαία και μοναδικά Βυζαντινά Μνημεία. Θα αποτελέσει ξανά σημείο αναφοράς για όλους μας.
Αναφέρω επιγραμματικά:
Την υπ’ αριθμ.: 1455/23-10-2019 Ερώτησή μου προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Μενδώνη, με θέμα την Αξιοποίηση του «ΞΕΝΙΑ» Άρτας, για την αποκατάσταση της νομιμότητας σχετικά με τις αποφάσεις του ΚΑΣ και τις ενέργειές της για να επιτραπεί η επαναλειτουργία του ξενοδοχείου.
Την υπ’ αριθμ.: 579150/1472/11-11-2019, απάντηση της κ. Υπουργού, με την οποία, χωρίς να εισέλθει στην ουσία της γνωμοδότησης του ΚΑΣ, αναφέρεται σε αυτή την απόφαση, στην πρόταση που υπέβαλε ο Δήμος Αρταίων, ο οποίος υιοθέτησε την πρόταση του ΚΑΣ για δημιουργία Πολιτιστικού Χώρου, χωρίς τη λειτουργία της ξενοδοχειακής μονάδας, αλλά επίσης αναφέρεται και στην ένταξη του έργου, της Πρότασης δηλαδή του Δήμου Αρταίων, σε Πρόγραμμα Χρηματοδότησης.
Στις 27-11-2019 με Δελτίο Τύπου, που είχα δώσει στον τοπικό τύπο, σχετικά με την απάντηση της κ. Μενδώνη, είχα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η απάντηση αυτή δεν ήταν ολοκληρωμένη, ως προς τα περιθώρια τροποποίησης της πορείας του θέματος του «ΞΕΝΙΑ», ενώ η όποια χρηματοδότηση εκτιμούσα ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για άλλες επεμβάσεις στον ίδιο ή σε άλλους χώρους.
Στις 18-11-2020, μετά από συνεδρίαση του ΚΑΣ, στην οποία προσωπικά δεν είχα προσκληθεί, ούτε είχα ενημερωθεί για τη σύγκλησή της, είχα προβεί σε σχετική Δήλωση όπου, εκτός των άλλων, ανέφερα την εκτίμησή μου ότι υπήρχε η δυνατότητα, τουλάχιστον τότε, να συζητηθεί ξανά με το Υπουργείο Πολιτισμού και στο ΚΑΣ, η λειτουργία του «ΞΕΝΙΑ». Όπως συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις που άλλαξαν αντίστοιχες αποφάσεις.
Και αυτό με βάση, και την απάντηση της κ. Μενδώνη, από την οποία δεν προέκυπτε ότι αποκλείεται κάτι τέτοιο, αλλά και τη φερόμενη δήλωσή της, σε σχετικά δημοσιεύματα, ότι το Υπουργείο Πολιτισμού έχει μικρή ή καθόλου συμμετοχή στο θέμα του «ΞΕΝΙΑ» και ότι αυτό είναι θέμα του Δήμου Αρταίων και της τοπικής κοινωνίας.
Το «ΞΕΝΙΑ» παραχωρήθηκε το 2012, από την τότε Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο Δήμο Αρταίων, με το σχεδιασμό της χρήσης του, όπως προϋπήρχε, αλλά και όπως είχε αποφασίσει το τότε, αλλά και το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Το Δημοτικό Συμβούλιο, στη συνέχεια άλλαξε την απόφασή του, μετά την απόφαση του ΚΑΣ το 2016.
Η τοπική κοινωνία είχε και έχει, όπως προκύπτει και από τα αποτελέσματα της Δημοσκόπησης, τη βούληση να επαναλειτουργήσει ξενοδοχειακή μονάδα στο κτίριο «ΞΕΝΙΑ» της Άρτας.
Πρέπει όμως να ενεργοποιηθούν διαδικασίες. Υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο έχει δρομολογήσει διαφορετικά έργα για την αξιοποίηση του «ΞΕΝΙΑ».
Έχει παρέλθει αρκετός χρόνος. Τα περιθώρια στενεύουν. Πριν αυτά εξαντληθούν πρέπει να υπάρξουν αποφάσεις και πρωτοβουλίες.
Εφ' όσον οι θέσεις που εκφράζονται τώρα στο Δημόσιο Διάλογο, δεν αποτελούν κινήσεις μόνο με ορίζοντα τις προσεχείς Εθνικές και Δημοτικές Εκλογές, η δημοσκόπηση πρέπει να αξιοποιηθεί. Με οργανωμένη προσπάθεια και συνεργασία των Φορέων, ώστε να εκφραστεί η βούληση της τοπικής επικοινωνίας.
Η συμμετοχή μου σε μια τέτοια διαδικασία είναι δεδομένη και αυτονόητη, με βάση και τις μέχρι σήμερα θέσεις και απόψεις μου, αλλά και τις ενέργειές μου, για το θέμα αυτό, ώστε να γίνει πράξη αυτό που επιθυμούν οι Αρτινοί πολίτες, αλλά και που αντικειμενικά δίνει μια νέα προοπτική για τον ευρύτερο χώρο του Κάστρου, και την πόλη της Άρτας, όπως και ώθηση για την τοπική κοινωνία και οικονομία της Άρτας, με προστιθέμενη αξία από τη λειτουργία ξενοδοχείου στο κτίριο «ΞΕΝΙΑ» της Άρτας.

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top