Ο Βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, κατέθεσε Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εθνική Άμυνας, κ. Ν. Παναγιωτόπουλο, Δικαιοσύνης, κ. Κ. Τσιάρα και  Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κ. Σκρέκα, σχετικά με την άσκηση αγωγών από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) προς κατοίκους της Άρτας.

Ειδικότερα, όπως τονίζει, πολλοί πολίτες της πόλης της Άρτας είναι ανάστατοι, καθώς πρόσφατα σε αυτούς κοινοποιήθηκαν αγωγές, με τις οποίες, το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) στράφηκε εναντίον ιδιοκτησιών πολιτών της πόλης της Άρτας, και συγκεκριμένα κατοίκων  της περιοχής Βαλαώρας, περιοχή στην οποία είναι εγκατεστημένο το Στρατόπεδο “ΒΕΡΣΗ” Άρτας, διεκδικώντας με την αγωγή αυτή τμήματα από τις ιδιοκτησίες τους.
Ο κ. Γκόκας υπογραμμίζει ότι  σύμφωνα με το σκεπτικό των ως άνω αναφερόμενων  αγωγών, μια εκ των οποίων κατέθεσε μαζί με την Ερώτησή του, το ΤΕΘΑ διεκδικεί τμήματα των ιδιοκτησιών των κατοίκων της πόλης, και ζητά να του αναγνωρισθεί η κυριότητα επ’ αυτών.
Επιπρόσθετα, αναφέρεται στο σύντομο ιστορικό  της αγωγής και σημειώνει ότι σύμφωνα με  το Ν. 4407/1929 περιήλθε στην ιδιοκτησία του ΤΕΘΑ, συνολική έκταση εμβαδού  188.200,26 τμ.. Το ΤΕΘΑ ισχυρίζεται ότι την Κατοχική Περίοδο 1941-1944 καταπατήθηκε μέρος του Στρατοπέδου Βορειοανατολικά, Βόρεια και Βορειοδυτικά από ιδιώτες και ανεγέρθησαν αυθαιρέτως κτίρια.
Επίσης το ΤΕΘΑ ισχυρίζεται, ότι το έτος 1954, η Μεραρχία προέβη σε συγκρότηση σχετικής Επιτροπής για την επί τόπου εξέταση της υφιστάμενης κατάστασης και προς αποφυγή προστριβών αποφασίσθηκε η προσαρμογή των ορίων του Στρατοπέδου. Ωστόσο, σύμφωνα με τη σχετική αγωγή συνεχίσθηκαν οι καταπατήσεις και συνεπώς μέρος ιδιοκτησιών, κατοίκων της πόλης, θα πρέπει να αποσπασθούν και να αναγνωρισθεί το ΤΕΘΑ ως ιδιοκτήτης αυτών.
Συνεχίζοντας, ο κ. Γκόκας τονίζει ότι οι κάτοικοι της πόλης της Άρτας νέμονται και κατέχουν αυτά, ως κύριοι, τουλάχιστον από 50ετίας. Οι περισσότερες ιδιοκτησίες έχουν πλέον περιέλθει σε κληρονόμους των αρχικών ιδιοκτητών, δηλαδή ανεμπόδιστα και ακώλυτα οι ιδιοκτησίες αυτές για πάνω από 50 έτη αποτελούν μέρος της περιουσίας των πολιτών της Άρτας και ελεύθερα, μεταβιβάζονται, πωλούνται (έχοντας υποβάλλει τις σχετικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης και καταβάλλοντας τους αντίστοιχους φόρους), εγγράφονται επ’ αυτών βάρη κ.λπ..
Επίσης, υπογραμμίζει ότι οι πολίτες  των ιδιοκτησιών αυτών, ασκούσαν και ασκούν όλες τις πράξεις νομής και κατοχής που αρμόζουν στον κύριο και στη φύση του πράγματος, και ειδικότερα έχουν περιφράξει αυτά, δενδροφυτεύσει, οικοδομήσει επ’ αυτών κ.λπ.. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα περισσότερα εξ’ αυτών οικόπεδα, πλέον υπάρχουν πολυόροφες οικοδομές.
Επιπλέον ο κ. Γκόκας επισημαίνει ότι η άσκηση εκ μέρους του ΤΕΘΑ της αγωγής αυτής, μετά από τόσα χρόνια, έχει προκαλέσει αναστάτωση και αγανάκτηση στους πολίτες της Άρτας και είναι τουλάχιστον άδικος ο τρόπος έγερσης της αγωγής αυτής μετά την πάροδο τόσων δεκαετιών και χωρίς να υπάρξει ουδεμία όχληση όλα αυτά τα χρόνια, αφού ουδέποτε το ΤΕΘΑ έθεσε ζήτημα διεκδίκησης για τα τμήματα αυτά, ούτε όταν η έκταση του Στρατοπέδου εντάχθηκε στο σχέδιο πόλεως, αλλά ούτε και κατά τη δημιουργία του Κτηματολογίου.
Και τονίζει ότι οι πολίτες, αναπόφευκτα θα οδηγηθούν σε χρονοβόρες, εξοντωτικές και οικονομικά δυσχερείς δικαστικές διαμάχες για τη δικαίωσή τους,
Για τους λόγους αυτούς ο κ. Γκόκας, ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς:
Σε ποιές ενέργειες προτίθενται να προβούν, ώστε να βρεθεί μια δίκαιη λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες αυτοί, της Άρτας, Εάν είναι στις προθέσεις τους η αποφυγή χρονοβόρων και οικονομικά εξοντωτικών δικαστικών διαδικασιών που θα επιφέρουν τεράστια ταλαιπωρία και δαπάνη στους πολίτες  και τέλος,
Αν προτίθενται να μεριμνήσουν ώστε να μην προχωρήσει περαιτέρω η διαδικασία που προκαλείται από τις αδίκως ασκηθείσες από το ΤΕΘΑ αγωγές.


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top