Του Βασίλη Τσίρκα

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας δεν είναι καινούργια. Είναι μία πρόταση που διατυπώθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα για πρώτη φορά πριν από τρία χρόνια.

Μία πρόταση που για πολλούς τότε ήταν ουτοπική, σήμερα όμως είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία και ρεαλιστική. Είναι μία πρόταση που μπορεί να πάει μπροστά τον τόπο και να δώσει λύσεις στα μεγάλα αδιέξοδα ενώπιον των οποίων μας έφερε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.
Η κυβερνητική μας πρόταση βασίζεται πάνω σε μία προγραμματική συμφωνία και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο δώσαμε στην δημοσιότητα το θεμελιώδη 11 άρθρα του «Συμβολαίου για την Αλλαγή», την δική μας πρόταση για τη δημοκρατική και προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Διεκδικούμε την καθαρή νίκη στις εκλογές της 21ης Μαΐου, στοχεύοντας να έχουμε μια κυβέρνηση μακράς πνοής, μια κυβέρνηση σταθερότητας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Στα 11 άρθρα που παρουσιάσαμε συγκεντρώνονται τόσο οι πυλώνες του κυβερνητικού έργου που θέλουμε να προχωρήσουμε αμέσως μόλις αναλάβουμε τη διακυβέρνηση, όσο και το ιδεολογικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θέλουμε να οικοδομήσουμε τις πολιτικές και κοινωνικές μας συμμαχίες.
Αντιλαμβανόμαστε ότι στην παρούσα φάση, λίγο πριν την κάλπη, τα προοδευτικά κόμματα θέλουν να μεγιστοποιήσουν τα ποσοστά τους και γι’ αυτό περιχαρακώνονται. Όμως, ανάμεσα στην προεκλογική ρητορική και τις μετεκλογικές κρίσιμες αποφάσεις μεσολαβούν οι εκλογές που αποτυπώνουν την λαϊκή βούληση. Όποια προοδευτική δύναμη υποστηρίζει την απλή αναλογική, αλλά αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες που απορρέουν από αυτήν, θα κριθεί αυστηρά από τους δημοκρατικούς πολίτες. Οι πολίτες θέλουν ξεκάθαρες κουβέντες, ξεκάθαρες ιδέες και προτάσεις και, κυρίως, να έχουν απέναντί τους πρόσωπα που μπορούν να φέρουν σε πέρας όλα εκείνα για τα οποία δεσμεύονται, που εμπνέουν εμπιστοσύνη, που τιμούν τα λόγια τους με έργα και πράξεις.
Αυτό ακριβώς δεν κατάφερε να κάνει η ΝΔ την τετραετία που μας πέρασε, να «παντρέψει» τα λόγια με τα έργα. Για άλλα δεσμεύτηκε προεκλογικά το 2019, άλλα έφερε στην πράξη, κάνοντας την κοινωνία φτωχότερη, την εργασία πιο αδύναμη, το μέλλον της νεολαίας πιο θολό. Δέκα μέρες μετά την ανακοίνωση του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης επανήλθε με νέα, επιπλέον μέτρα, παίζοντας το χαρτί του λαϊκισμού και των κούφιων υποσχέσεων που όλοι μας πλέον γνωρίζουμε ότι δεν θα τα εφαρμόσει μετεκλογικά.
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός είναι ικανός την παραμονή των εκλογών να εμφανίσει νέες προτάσεις, να έρθει με νέα, πιο «παχιά λόγια» για λόγους καθαρά ψηφοθηρικούς. Την ίδια στιγμή, κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ότι δεν έχει πρόγραμμα ή ότι το πρόγραμμά του δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Είναι τέτοιος ο βαθμός της απελπισίας και της απομόνωσής του, που είναι ικανός να πει τα πιο χυδαία κι αβάσιμα ψεύδη.
Παντού ψεύδη, παντού προχειρότητες, από το σκάνδαλο των υποκλοπών που συνεχίζει να ρίχνει σκιές πάνω στη χώρα, από την τραγωδία των Τεμπών που έχει στοιχειώσει τις οικογένειες των θυμάτων που ζητούν δικαιοσύνη, τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και τη στεγαστική κρίση μέχρι το Αιγαίο και τις σχέσεις με την Τουρκία. Σε όλα τα επίπεδα ο κ. Μητσοτάκης έχει αποδειχθεί εντελώς αναποτελεσματικός και μεροληπτικός κατά των συμφερόντων των πολλών, στοχοποιώντας τους νέους πολίτες, αδιαφορώντας για τα μεγάλα ζητήματα της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Στις 21 Μαΐου όλα αυτά θα τελειώσουν. Θα βάλουμε ένα τέλος στη διαφθορά, στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων, στην κατρακύλα του κράτους και των θεσμών, στην απαξίωση της ανθρώπινης ζωής. Έχουμε μία σημαντική ευκαιρία να γυρίσουμε σελίδα και μας δίνεται η δυνατότητα να το κάνουμε πράξη.
Η κοινωνία θα πρέπει να αποφασίσει, αν το μέλλον της χώρας θα μείνει στα χέρια του καθεστώτος Μητσοτάκη ή θα ανακτήσει και θα απελευθερώσει τη δυναμική της. Μια μοναδική ευκαιρία για τους πολλούς να πάρουν τη χώρα στα χέρια τους για μια περίοδο πολιτικής σταθερότητας με κοινωνική συνοχή, αναδιανομή του πλούτου, συμπεριληπτική και βιώσιμη ανάπτυξη, θεσμική αποκατάσταση της δημοκρατίας. Δηλαδή για Δικαιοσύνη παντού.

 

*Ο Βασίλης Τσίρκας είναι δικηγόρος, υποψήφιος βουλευτής Άρτας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top