Με αναφορά του,προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης ο Γιώργος Στύλιος, κοινοποιεί επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας με θέμα την υπαγωγή του πρωτοδικείου αρμοδιότητας του τέως Ειρηνοδικείου Φιλιππιάδας στο Πρωτοδικείο Άρτας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείο Δικαιοσύνης για τον νέο Δικαστικό Χάρτη της Χώρας, τα Ειρηνοδικεία όλης της επικράτειας συγχωνεύονται με τα Πρωτοδικεία. Επιπλέον στο πλαίσιο του εξορθολογισμού και της ταχύτερης απονομής της δικαιοσύνης οι περιοχές δικαιοδοσίας των πρωτοδικείων ταυτίζονται με τα όρια της Περιφερειακής Ενότητας που εδρεύουν.
Αποτέλεσμα αυτής της πρόβλεψης είναι ησχεδιαζόμενη υπαγωγή των περιοχών δικαιοδοσίας του καταργηθέντος Ειρηνοδικείου Φιλιππιάδας στο Πρωτοδικείο Πρέβεζας.
Αυτή η αλλαγή αγνοεί το γεγονός πως ιστορικά, από το έτος ίδρυσης του το 1914, το Ειρηνοδικείο Φιλιππιάδας ανήκε πάντα στη δικαιοδοσία του Πρωτοδικείου Άρτας. Μάλιστα από το 2012 έχει συγχωνευτεί με το Ειρηνοδικείο της Άρτας. Επιπλέον περιοχές δικαιοδοσίας του καταργηθέντος Ειρηνοδικείου της Φιλιππιάδας απέχουν μόλις 10 χλμ. απότην Άρτα, όταν η απόσταση από την Πρέβεζα ξεπερνά τα 40 χλμ. Ενώ και ένας μεγάλος αριθμός των κατοίκων της περιοχής λαμβάνουν ποινικό μητρώο από την Εισαγγελία της Άρτας. Τέλος ενάντιοι σε αυτή την εξέλιξη είναι τόσο ο ΔήμοςΖηρού όσο και ο ΔήμοςΑρταίων.
Κλείνοντας την αναφορά του, ο κ. Στύλιος, καλεί τον Υπουργό Δικαιοσύνης να τον ενημερώσει για τις προθέσεις και τις πρωτοβουλίες σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top