Σημεία συνέντευξης της Όλγας  Γεροβασίλη,  Δ’ Αντιπροέδρου της ΒτΕ και βουλευτή Άρτας ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ στον Τ/Σ Action 24 και στους Γ. Πιέρρο, Δ. Τάκη και Ε. Καλογεροπούλου

Ο κορμός της παρέμβασης  της πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη και Αντιπροέδρου της ΒτΕ εστιάστηκε, με αφορμή και την ομιλία του Πρωθυπουργού στο Ζάππειο, στην αδράνεια που έχει επιδείξει η κυβέρνηση ΝΔ για την ενδοοικογενειακή βία, στην κοινωνικά αδιέξοδη πολιτική στόχευσή της  στην καταστολής στο δρόμο και  στην ουσιαστική εγκατάλειψη της ΕΛΑΣ. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα εξής:

 -- Με πολύ φρέσκια μία ακόμη γυναικοκτονία, την άγρια δολοφονία της Κυριακής Γρίβα- εντύπωση μου έκανε το γεγονός  ότι ο πρωθυπουργός  στο Ζάππειο απέφυγε να πει αυτό που όφειλε: «δεν κάναμε αυτό που έπρεπε».  Αντιθέτως εκστόμισε την επικοινωνιακή ατάκα «Έχουμε κάνει πολλά, πρέπει να κάνουμε περισσότερα». Θα περιμέναμε  να είναι γενναιότερος πιο σεμνός και πιο απολογητικός.

-- Αναφορικά με τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού περί νέου επιχειρησιακού πλάνου και περί κατανόησης και στήριξης στους αστυνομικούς εάν κάνουν νόμιμη χρήση του όπλου τους, σχολίασε: Αν ο κ. Μητσοτάκης μιλά για τη χρήση όπλου βάσει των όσων προβλέπονται από τον κανονισμό της αστυνομίας και το νόμο  δεν πρόκειται για καμία «αλλαγή επιχειρησιακού μοντέλου, γιατί αυτό προβλέπεται από το υπάρχον νομικό πλαίσιο.  Αν πάλι  θέλει ο Πρωθυπουργός να πει κάτι ανάλογο του «δεν πειράζει, ας βγάζουν και κανένα όπλο» τότε αλλάζει η συζήτηση!

-- Μετά τη γυναικοκτονία έκανα μία δήλωση στην οποία έλεγα ότι καλώ την κυβέρνηση να εφαρμόσει το νόμο άμεσα.  Μιλώ για το  προεδρικό διάταγμα 37/2019  το οποίο υπέγραψα, ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη για την ίδρυση των τμημάτων ενδοοικογενειακής βίας  παντού: στο επιτελείο, γενικές, περιφερειακές και αστυνομικές διευθύνσεις κάθε Π.Ε.  και όχι πιλοτικά σε 18 τμήματα εκ των οποίων κατέληξε η ΝΔ σε 4,με επαναλαμβανόμενα εγκαίνια! Ο νόμος αυτός  δίνει ξεκάθαρη αρμοδιότητα στα ΑΤ για τα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας και σαφείς κατευθύνσεις για τη στελέχωση, την συνεχή εκπαίδευση και την ορθή αντιμετώπιση των περιστατικών.

-- Ο νόμος λοιπόν είναι σαφής  ως προς το τι έπρεπε να ισχύει από τότε έως σήμερα. Όμως 5 χρόνια αργότερα δεν εφαρμόστηκε ποτέ! Παρεμπιπτόντως, τα όσα ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε δεν είναι παρά τα σημεία (τέσσερα τον αριθμό) τα οποία επισήμανα στην πρόσφατη ανακοίνωσή μου ως εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος του 19. Δεν πρόκειται λοιπόν για κάποια νέα εξαγγελία από πλευράς κυβέρνησης. Τουλάχιστον ας υλοποιηθεί άμεσα!

-- Η ΕΛΑΣ εγκαταλείφθηκε πολλαπλώς την τελευταία πενταετία, ώστε να εξυπηρετήσει τον κεντρικό στόχο της κυβέρνησης, την καταστολή στο πεζοδρόμιο, με αποτέλεσμα την αποτυχία σε όλα τα υπόλοιπα θέματα που χρήζουν αντιμετώπισης στην κοινωνία.  Ο κ. Χρυσοχοϊδης είπε, με την εκ νέου ανάληψη του υπουργείου Προ.Πο., ότι θα ξεκινήσει να υλοποιεί όλες τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάστηκαν  επί υπουργίας του το 2019 και που έμειναν πίσω.  Αυτό αποτελεί μία ομολογία  λοιπόν ότι δεν έγινε τίποτα έως σήμερα από τον τότε σχεδιασμό. Διότι η ΕΛΑΣ και υπολείπεται σε εκπαίδευση, και παραμένει υποστελεχωμένη (ΑΤ σε κρίσιμες περιοχές το βράδυ είναι κλειστά και οι πολίτες δεν μπορούν να απευθυνθούν εκεί) ενώ  η κυβέρνηση πέντε χρόνια τώρα μερίμνησε να προσλάβει ειδικούς φρουρούς και πανεπιστημιακή αστυνομία!

 -- Τα ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας θα πρέπει να αντιμετωπιστούν διακομματικά και διαχρονικά. Προς τιμήν του ο κ. Χρυσοχοϊδης το 2019 με είχε προσκαλέσει σε κοινή συζήτηση για το θέμα.  Όμως για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχουν οι ίδιες προτεραιότητες και το ίδιο βλέμμα απέναντι στα πράγματα. Γιατί για εμάς δεν είναι προτεραιότητα να κοιτάμε ποιον απεργό ή φοιτητή ή συνταξιούχο θα ξυλοκοπήσουμε στο δρόμο!

Προσβλητική  χαρακτήρισε, στη συνέχεια  τη στάση του κ.. Μητσοτάκη απέναντι στον έλληνα ομογενή Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και κατ επέκτασιν στην ελληνική ομογένεια την οποία  προφανώς, εκλαμβάνει ως ‘εισαγόμενη’ :

Ο κ. Κασσελάκης είναι έλληνας ομογενής που εξελέγη πρόεδρος μέσα από μία δημοκρατική διαδικασία ενός αριστερού προοδευτικού κόμματος.  Και αυτό οφείλει να το σεβαστεί ο κ. Μητσοτάκης αφήνοντας κατά μέρος απαράδεκτους χαρακτηρισμούς περί ‘εισαγόμενου’!   Όσο για τα περί σεβασμού στους θεσμούς δεν νομίζω ότι είναι σε θέση να μιλάει ειδικά  ο κ. Μητσοτάκης» ανέφερε η κ. Γεροβασίλη καλούμενη να σχολιάσει τα λεγόμενα του  Κ. Μητσοτάκη στο συνέδριο του κόμματός του.

Για την απόφαση ΣΤΕ, τις επιθέσεις Ανδρουλάκη στο ΣΥΡΙΖΑ και την ουσία του θέματος, η βουλευτής σημείωσε:  

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα, έχει αναδείξει συστηματικά το θέμα των υποκλοπών από το 2021.  Ας επικεντρωθούμε στην ουσία. Την ώρα που το παρακράτος Μητσοτάκη δέχτηκε ισχυρό πλήγμα από ΣΤΕ ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε στην πρώτη του δήλωση να επιτεθεί στο ΣΥΡΙΖΑ και στον Πρόεδρό του, κινούμενος από καθαρά μικροκομματικούς λόγους και προφανώς υπήρξε απάντηση από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.   Έχει αξία επίσης να θυμηθούμε όμως ότι το Μάρτιο του ’21  αυτή τη διάταξη της ΝΔ, τη νυχτερινή, την οποία το ΣΤΕ έβγαλε τώρα αντισυνταγματική και την οποία εμείς καταψηφίσαμε,το ΠΑΣΟΚ την υπερψήφισε! Όταν στη συνέχεια αποκαλύφθηκε η παρακολούθηση Ανδρουλάκη, τότε το ΠΑΣΟΚ άλλαξε πλεύση. Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα σε μία συνεπή και σε μία ευκαιριακή πολιτική στάση απέναντι στο θέμα των υποκλοπών.  

Συνοψίζοντας την εκτίμησή της για την δημοσκοπική υποχώρηση της κυβέρνησης η Αντιπρόεδρος της Β.τ.Ε, είπε:

Όπως φάνηκε στο Ζάππειο ο κ. Μητσοτάκης είναι αρκετά στριμωγμένος. Η ακρίβεια, οι χαμηλές αποδοχές, το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών, μαζί με τις υποκλοπές, το πλήγμα στο κράτος δικαίου, την επιχείρηση συγκάλυψης των Τεμπών, οι γυναικοκτονίες, όλα αυτά δρουν αθροιστικά.

Μιλώντας τέλος για την θέση και τις σχέσεις της με το κόμμα στη μετασυνεδριακή περίοδο και  την προσωπική της διαδρομή στην Αριστερά, η Όλγα Γεροβασίλη είπε τα εξής:

Εγώ είμαι ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Με αυτό το σκεπτικό οι προσωπικές σχέσεις, σε ανθρώπινο επίπεδο, παραμένουν αδιατάρακτες ενώ οι πολιτικές διαμορφώνονται μέσα από το διάλογο, τις διαφωνίες και τις συγκλίσεις. Όπως δηλαδή συμβαίνει μέσα σε έναν κομματικό οργανισμό.  Τα περί αντάρτικων δεν με άγγιζαν ποτέ. Τη ζωή μου δεν τη γεμίζω με τίτλους αλλά με περιεχόμενο, ώστε να είμαι χρήσιμη και στο κόμμα μου και στην ελληνική κοινωνία, όσο μπορώ. Αυτό προσπαθώ και αυτό θα προσπαθήσω να κάνω όσο μπορώ, όπως κάθε φορά κρίνω ότι είναι σωστό.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top