Το απόγευμα της Παρασκευής στις 25 Νοεμβρίου 2022, παρουσιάστηκε το τελευταίο βιβλίο της συγγραφέως Κατερίνας Σχισμένου με τίτλο «Στοιχειωμένη Ήπειρος ΙΙ», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πηγή.

Η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο σύλλογος «Οι Φίλοι του Βιβλίου», ο σύλλογος «Φίλοι Αρχαιολογικού Μουσείου και Μνημείων Άρτας», οι Εκδόσεις Πηγή και η συγγραφέας πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό Επιμελητήριο Άρτας, στις 8.30 μ.μ.

Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, τη διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, πουανακηρύχθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕτο 1991, η συγγραφέας έκανε μια σύντομη αναφορά στο πρόβλημα. Στη συνέχεια μίλησε για τη θεματική σε κάποια από τα διηγήματα του βιβλίου, που σχετίζεται με το συγκεκριμένο θέμα και εξήγησε ότι η επιλογή της ημέρας παρουσίασης ήταν κάθε άλλο παρά τυχαία. Αναφέρθηκε στη σχέση των ιστοριών του βιβλίου με την προφορική παράδοση της Ηπείρου, που μέσα από την έρευνα, τη μυθοπλασία και τη λογοτεχνική επεξεργασία, οδήγησαν στο συγκεκριμένο έργο της.

Για το βιβλίο μίλησαν επίσης η Δρ Κωνσταντίνα Νικολάου, η οποία είναι Πρόεδρος του συλλόγου «Φίλοι Αρχαιολογικού Μουσείου και Μνημείων Άρτας», Βιολόγος, στο τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Γιάννης Καϊντάσης που είναι εκδότης της εφημερίδας «Άποψη», δικηγόρος, ο Κώστας Κωσταβασίλης, φιλόλογος-ιστορικός και ο Χρήστος Τούμπουρος, φιλόλογος, ερευνητής, Έφορος Τύπου Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος. Καθένας από τους ομιλητές με βάση το προσωπικό γνωσιακό του υπόβαθρο και τις προσλαμβάνουσες, παρουσίασε μια προσέγγιση μέσα από τη δική του οπτική γωνία, αναδεικνύοντας την αξία της λογοτεχνίας και του συγκεκριμένου πονήματος. Οι ομιλητές στις προσεγγίσεις τους αναφέρθηκαν στα χαρακτηριστικά του τρόπου γραφής, στις θεματικές των διηγημάτων, στο χώρο και στο χρόνο μιας άλλης Ηπείρου, που έφτασε στο σήμερα μέσα από τις σελίδες του βιβλίου «Στοιχειωμένη Ήπειρος ΙΙ». 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Γκόκας, ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Τσιρογιάννης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, φίλοι και συμπολίτες μας.

Η συγγραφέας ευχαρίστησε θερμά κοινό και ομιλητές στους οποίους πρόσφερε συμβολικά δώρα, ενδεικτικά της εκτίμησης στο πρόσωπό τους. Η όμορφη εκδήλωση έκλεισε με μια ζωηρή και γόνιμη συζήτηση γύρω από το βιβλίο, σε ευχάριστο κλίμα ανταλλαγής απόψεων και με την προσφορά γλυκισμάτων.

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top