«30 χρόνια αξιολογήσεων δεν έχουν καταφέρει να αποκαλύψουν αυτό που θα μπορούσε να εξηγήσει ο κάθε Σικελός αγρότης (ή Αρτινός κτηνοτρόφος) εξαρχής: για πού προορίζονται τα λεφτά και πως πραγματικά ξοδεύονται». Η ιδέα αυτή της διάσημης κοινωνικής επιστήμονος Alina Mungiu-Pippidi βρίσκεται πίσω από το έργο “Ρώτα τους Ντόπιους».

Η Inter Alia και οι εταίροι της σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη των ανεπίσημων κοινωνικών δικτύων των μικρών κοινοτήτων με σκοπό την εκμετάλλευση και την ενδυνάμωση της λήξης πρωτοβουλίας σε τοπικό επίπεδο ενάντια στην κατάχρηση πόρων και τη διαφθορά. Οι πληροφορίες θα εξαχθούν από τους πολίτες με σκοπό να αξιοποιηθούν από τους πολίτες με το λανθάνοντα στόχο να επανεξεταστούν οι αρνητικές αυτό-εικόνες που διαιωνίζουν την ανισότητα και την αδικία και οδηγούν στη θυματοποίηση και την ηττοπάθεια τόσο μέσα στις χώρες-εταίρους όσο και στις σχέσεις τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες και τα Ευρωπαϊκά κράτη.

Το «Ρώτα τους Ντόπιους!» θα υλοποιηθεί σε μία περίοδο 18 μηνών, ξεκινώντας τον Αύγουστο του 2015, από 6 μη-κερδοσκοπικές οργανώσεις και θα εμπλέξει 600 συμμετέχοντες και εθελοντές από 4 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 2 υποψήφιες προς ένταξη που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τη διαφθορά και έχουν αντίστοιχες επιδόσεις «Διαφάνειας»: την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και την ΠΓΔΜ.

 

EKΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ

Στα πλαίσια της ενημέρωσης του κοινού, η ομάδα εργασίας ΙNTER ALIA διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση - παρουσίαση για το έργο «Ρώτα τους ντόπιους» στη μουσική σκηνή «ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ» (Αλεξοπούλου 5, ΑΡΤΑ), την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου και ώρα 20:30. 

Μετά την παρουσίαση θα ακολουθήσει πάρτυ με ζωντανή μουσική και DJ sets.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στον διαχειριστή του έργου Νίκο Παπακώστα στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή τηλεφωνικά στο 6980742148.

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην ομάδα εργασίας του έργου  «Ρώτα τους Ντόπιους!»

H Inter Alia αναζητεί 4 άτομα που θα συμμετάσχουν στην υλοποίηση του έργου «Ρώτα τους Ντόπιους!» (Ask the Locals! – βλ. συνημμένη περιγραφή). Οι επιλεγέντες θα παρακολουθήσουν διεθνές σεμινάριο σχετικά με την κατάχρηση και διασπάθιση πόρων που θα διεξαχθεί στη Σκουληκαριά Άρτας (10-15 Νοέμβριου 2015). Στη συνέχεια η ομάδα εργασίας θα πραγματοποιήσει έρευνα πεδίου στην περιοχή της Άρτας με σκοπό να εξαχθούν συμπεράσματα για τις εμπειρίες και αντιλήψεις των ντόπιων σχετικά με την κατάχρηση πόρων και την αντιμετώπισή της (Δεκέμβριος 2015). Επιπλέον, οι συμμετέχοντες θα συμβάλλουν στην αναγνώριση κατάλληλων ερωτώμενων για συμμετοχή στο διεθνές ντοκιμαντέρ που θα γυριστεί σα μέρος του έργου (Ιανουάριος 2016). Τέλος, η ομάδα εργασίας θα βοηθήσει στην πραγματοποίηση καμπάνιας ευαισθητοποίησης που θα ενημερώσει, θα εκπαιδεύσει και θα βοηθήσει τις εμπλεκόμενες περιφερειακές κοινότητες στις χώρες εταίρους να αντισταθούν στη διασπάθιση πόρων (2 ανοιχτές συζητήσεις – Μάρτιος & Μάιος 2016). 

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top