Η Τ.Ε Αρτας μπροστά στα 100 χρόνια ζωής και δράσης του Κόμματος, που συμπληρώνονται το 2018 θα πραγματοποιήσει στη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Άρτας διήμερο εκδηλώσεων για να αναδείξει την ηρωική διαδρομή του ΚΚΕ, την έμπνευση που άσκησε και ασκεί η πρωτοπόρα ιδεολογία της εργατικής τάξης, τη αντοχή των χιλιάδων κομμουνιστών και λαϊκών αγωνιστών που απορρέει από το δίκιο της πάλης για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Θέλουμε ακόμα να αναδείξουμε τον ρόλο του ΚΚΕ ως επαναστατικής πρωτοπορίας, στην πρώτη γραμμή του αγώνα από την ίδρυση του, το 1918, για να εκπληρώσει η εργατική τάξη την ιστορική της αποστολή. Άλλωστε είναι γνωστό πως οι ρίζες του Κόμματος βρίσκονται στις αρχές του 20ου αιώνα με την ίδρυση των πρώτων σοσιαλιστικών ομίλων και σωματείων. Αυτή η ηρωική προσπάθεια οργάνωσης της ταξική πάλης για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, φωτίζει το δρόμο μας στις δύσκολες μάχες που έχουμε μπροστά μας. 

Η ανάγκη αυτή, η ανάγκη δηλαδή να οργανωθεί η εργατική τάξη και στην περιοχή μας σε “τάξη για τον εαυτό της”, εκφράστηκε αντικειμενικά και στην Άρτα με τη δημιουργία των πρώτων Κομματικών Οργανώσεων. Μέχρι τα μέσα του 1929 δεν υπήρχαν οργανωμένοι πυρήνες του Κ.Κ.Ε .στην Άρτα και τα περίχωρα της. Υπήρχαν όμως αρκετοί συμπαθούντες. Από τα τέλη του 1929άρχισαν να διαμορφώνονται οι πρώτοι πυρήνες του Κόμματος (αποτελούμενοι  κατά πλειοψηφία από  τσαγκάρηδες )  σε Άρτα, Ανέζα, Πέτα, για να αναπτυχθεί μέχρι το 1933  σε Αχτιδική Επιτροπή με 18 κομματικούς πυρήνες, και 23 πυρήνες της ΟΚΝΕ.  (Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας).

Την ίδια περίοδο, άρχισαν να διαμορφώνονται και τα πρώτα σωματεία στο νομό Άρτας, για να φτάσουν μέχρι το 1945, τα 9 λειτουργούντα σωματεία. Όπως όμως σε κάθε ιστορική περίοδο υπάρχουν οι πρωτεργάτες των αγώνων, έτσι και εδώ ξεχωρίζουν τα πρωτοπόρα εργατικά στελέχη που παίρνουν στους ώμους τους την ευθύνη της οργάνωσης των συναδέλφων τους,στην μεγάλη πλειοψηφία τους μέλη και στελέχη του νεοσύστατου Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΕ).

Εκείνα τα χρόνια θα συμβούν  πρωτόγνωρα γεγονότα  στην Άρτα. Περίπου δέκα χιλιάδες κάτοικοι των ορεινών άγονων χωριών του νομού, κυριευμένοι από την απελπισία που φέρνει η πείνα, και οργανωμένοι από τους κομμουνιστές, εφορμούν στις κρατικές αποθήκες σιτηρών, ακινητοποιούν τη δύναμη της χωροφυλακής και μοιράζονται 150.000 οκάδες καλαμπόκι. Αυτή η νίκη των πεινασμένων ορεσίβιων, θα ανεβάσει το ηθικό των εργατών της πόλης και θα τους οπλίσει με πίστη στην αποτελεσματικότητα της δύναμής τους. 

Η δράση συνεχίζεται με απεργίες στους οικοδόμους με γνωστότερη την απεργία των οικοδόμων που έχτιζαν το γυμνάσιο, τον πρώτο εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς το 1932 σε καθεστώς παρανομίας και ξανά το 1938, ενώ ήδη ο φασίστας Μεταξάς έστελνε στα μπουντρούμια και στις εξορίες του κομμουνιστές και άλλους πρωτοπόρους εργάτες. 

Ακολουθεί η ίδρυση του Εργατικού Κέντρου Άρτας (επίσημα ανακοινώθηκε στις 26 Απρίλη  του  1945) αμέσως μετά την απελευθέρωση της Άρτας από τον ΕΛΑΣ, με πρωτοβουλία των εργατικών στελεχών του ΚΚΕ και ιδρυτικά μέλη τρία  σωματεία ( Οικοδόμοι – Τσαγκαράδες – Κλαδευτές). ενώ στις πρώτες εκλογές για το Ε.Κ.Α. εκτός των παραπάνω συμμετείχαν οι φορτοεκφορτωτές. οι αρτεργάτες, οι επισιτιστές, οι φοροτεχνικοί, οι υδραυλικοί, οι κεραμοποιοί, και οι εργάτες λιμένος.  Η ανάγκη παραπέρα οργάνωσης της εργατικής τάξης και ο ταξικός της προσανατολισμός, ήταν πάντα στις προτεραιότητες του Κόμματος. Δεν είναι τυχαίο που ενάμιση χρόνο μετά  την ίδρυση του Ε.Κ.Α., τα πρωτοπόρα συνδικαλιστικά στελέχη,βρέθηκαν στις εξορίες και τις φυλακές. Μεταξύ αυτών και ο τότε υπεύθυνος του Κόμματος για την εργατική δουλειά και δεύτερος πρόεδρος του Ε.Κ.Α., Μήτσος Μπάφας ο οποίος ήταν και ένας απο τους οχτώ που απέδρασαν απο τις φυλακές της Ικαρίας. 

Στο γεγονός αυτό αναφέρεται και η ταινία με τον τίτλο “Ούλοι εμείς εφέντη” που θα προβληθεί το Σάββατο 19 Δεκέμβρη στις 7 το βράδυ στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Άρτας.

Επίσης από τους πρώτους κομμουνιστές της Άρτας, πολλοί είναι αυτοί που έδωσαν και τη ζωή τους την περίοδο της κατοχής, του τιτάνιου αγώνα του Δ.Σ.Ε, αλλά και αργότερα στα ξερονήσια και στις φυλακές. Ήταν οι αλύγιστοι της ταξικής πάλης, που κάτω από τις σημαίες του Κ.Κ.Ε., αμφισβήτησαν έμπρακτα και με τη ζωή τους την αστική κυριαρχία.

Με το αίμα των θυσιών και των αγώνων των κομμουνιστών και κομμουνιστριών το ΚΚΕ έχει γράψει μία προ μία τις σελίδες της 97χρονης Ιστορίας του. Το ΚΚΕ τόλμησε και τολμά να μελετά το παρελθόν του, να βγάζει πολύτιμα συμπεράσματα, να διορθώνει τα λάθη του και να επεξεργάζεται τη στρατηγική του και αυτό ενοχλεί πολύ τους αντιπάλους. Τους ενοχλεί ότι το ΚΚΕ  όχι μόνο δεν τα δίπλωσε στη δίνη της αντεπανάστασης, αλλά έβγαλε και συμπεράσματα για τις αιτίες και τους παράγοντες των ανατροπών των σοσιαλιστικών χωρών, άντεξε σε όλες τις καμπές της ταξικής πάλης, και αντέχει. Τους ενοχλεί και τους εξαγριώνει  η επεξεργασία από το ΚΚΕ σύγχρονης επαναστατικής στρατηγικής, που αποτελεί υλική δύναμη για την πάλη της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας για το σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό καλούμε όλους όσους υποφέρουν απο την αντιλαϊκή πολιτική που συνεχίζει και εφαρμόζει πιστά και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις, αφού μονόδρομο έχει την ΕΕ και το δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης που έχει ως κίνητρο τα κέρδη του κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, να συμμετάσχει μαζικά στη πολιτική συγκέντρωση που θα γίνει την Κυριακή 20 Δεκέμβρη στις 11 το πρωϊ στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Άρτας με ομιλητή τον Κώστα Ηλία μέλος του Γρ. Περιοχής Ηπείρου-Λευκάδας-Κέρκυρας.

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top