Με ιδιαίτερη λαμπρότητα έγινε και εφέτος η τελετή   του αγιασμού των υδάτων στον Άραχθο ποταμό στη γέφυρα Tζαρή, στα Τζουμέρκα. 

Διοργανώθηκε από την Ένωση των Συλλόγων και Αδελφοτήτων της Δ.Ε. Αθαμανίας του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, τους Σύλλογους: Απανταχού Διστρατιωτών, Κεντρικιωτών, Kρυονερίου, Ροδαυγής και Σκούπας καθώς και τις Ενορίες  Κεντρικού και Ράμιας της Ιεράς Μητροπόλεως Άρτας. 

Εφέτος, για πρώτη φορά,  στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται πολύ κοντά στη γέφυρα Tζαρή,  προηγήθηκε  Όρθρος, Θεία Λειτουργία και Μεγάλος Αγιασμός και στη συνέχεια σχηματίσθηκε  πομπή μέχρι την γέφυρα Τζαρή όπου έγινε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.

Τιμητική πλακέτα δόθηκε στην εταιρεία του rafting "ΑLPIN ZONE'' που για πολλά χρόνια ανασύρει το σταυρό από τα παγωμένα νερά του Αράχθου !

Μετά την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, 

 ο πρόεδρος της Ένωσης των Συλλόγων και Αδελφοτήτων της Δ.Ε. Αθαμανίας του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων  παιδίατρος Αντώνης Κοντός αφού ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά και καλή χρονιά είπε:  

"Καλώς ήρθατε και  εφέτος εδώ στην γέφυρα Τζαρή, στην τελετή του αγιασμού των υδάτων που  γίνεται για 10η  χρόνια! Πρίν από δέκα χρόνια η τελετή αυτή ήταν συγχρόνως και μια διαμαρτυρία ενάντια στο φράγμα του Αγίου Νικολάου. Τελικά ο αγώνας μας δικαιώθηκε, το ποτάμι σώθηκε και θα κυλάει για πάντα εδώ κάτω  από την γέφυρα Τζαρή, αφού το Σ.τ.Ε με αμετάκλητη  απόφαση απέτρεψε ένα ακόμα  καταστροφικό για την περιοχή  φράγμα !

Η τελετή όμως του αγιασμού των υδάτων παραμένει και θα παραμένει για πάντα, διότι συγχρόνως με την τελετή , όλοι μας  δηλώνουμε και  υπογράφουμε  με την παρουσία μας  πως πάντα θα προστατεύουμε αυτό το ποτάμι,  που είναι ένα από το ομορφότερα της Ευρώπης. 

Εδώ  κάθε χρόνο το κίνημα κατά του φράγματος διαμηνύει στους κερδοσκόπους πως δεν μπορούν να καταστρέψουν αυτό το πανέμορφο περιβάλλον,  δεν μπορούν να εξαφανίσουν  ότι έχει  απομείνει από τον Άραχθο! 

Από εφέτος μάλιστα όπως είδατε γίνεται πιο οργανωμένα με την δυναμική συμμετοχή των ενοριών του Κεντρικού και της Ράμιας, που τις ευχαριστούμε πάρα πολύ καθώς επίσης και την Ιερά Μητρόπολη Άρτας. 

Εφέτος αποφασίσαμε να δώσουμε , τιμής ένεκεν,  μια αναμνηστική πλακέτα στην εταιρία του Rafting

 '' ALPINΕ  ZONE '' που πάντα είναι μαζί μας και ανασύρει για πολλά χρόνια  τον σταυρό από τα παγωμένα  νερά  του Άραχθου. Τιμούμε επίσης  την '' ALPINΕ  ZONE '' , διότι με τις δραστηριότητές της και με τις καταβάσεις που κάνει στον Άραχθο, έκανε τα παιδιά μας να αγαπήσουν περισσότερο αυτό το ποτάμι. Προβάλει επίσης τις ομορφιές της περιοχής μας σε όλους τους ξένους επισκέπτες που έρχονται, δίνει δε  αρκετές θέσεις εργασίας στους συμπατριώτες μας.     

Τελειώνοντας  θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους  όσους βοήθησαν για να γίνει η σημερινή εκδήλωση:

Τον  σεβαστούς ιερείς :  Χρύσανθο Μάνο και Βασίλειο Γιαννόπουλο των ενοριών Κεντρικού και Ράμιας αντίστοιχα που τέλεσαν τον αγιασμό των υδάτων !  

Τον  Πάνο Λαμπράκη και Κώστα Σφήκα που έστησαν και πάλι εφέτος την εξέδρα!  Τα παιδιά της εταιρείας του rafting  "ALPINΕ  ZONE"  που ανέσυραν   τον σταυρό από τα παγωμένα νερά του Αράχθου! 

Τις ταβέρνες του Στέφανου Σφήκα και του Κώστα Βασιλείου που έκαναν τους τσιπουρομεζέδες που  όλοι μας  δοκιμάσαμε"

Στη συνέχεια ο αντιδήμαρχος  του Δήμου Κεντρικών  Τζουμέρκων Νίκος Σιμόπουλος έδωσε στην  '' ALPINΕ  ZONE ''    την  τιμητική  πλακέτα και ο ιερέας Αθανάσιος Αθανασίου της ενορίας Ροδαυγής μοίρασε σταυρουδάκια στο πλήρωμα της βάρκας  του Rafting " που ανέσυραν τον Σταυρό!

Στους παρευρισκόμενους προσφέρθηκε τσίπουρο και τσιπουρομεζέδες.

Στη συνέχεια ακολούθησε Ηπειρώτικο γλέντι στις ταβέρνες της περιοχής: Στέφανου Σφήκα στο Κρυονέρι, Κώστα Βασιλείου " ζεύκι" στο Βαθύκαμπο και στον ξενώνα "Άραχθος χαγιάτι " στη Φτέρη.

Στην εκλήλωση παραβρέθηκαν:  Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου  του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων Γιώργος Σιολιόγκας. Οι αντιδήμαρχοι  του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων:

Νίκος Σιμόπουλος, Λίτσα Καραγιάννη και Νότα Αντωνάκη. οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων: Λεωνίδας Τσίπρας, Φώτης Χαχούλης, Νίκος Τρομπούκης και  Κώστας Αλυμάρας.  Οι  πρόεδροι των τοπικών Συμβουλίων : Διστράτου  Γιώργος Ντάλας και Ροδαυγής Φάνης Κίτσιος.  Ο εκδότης της εφημερίδας "Ταχυδρόμος της 'Αρτας" Βασίλης Παππάς  και του περιοδικού  "Ηπειρος Άπειρος Χώρα"  Γiώργος Βασιλείου, καθώς και η δημοσιογράφος Βίκυ Καινούργιου. Το μέλος του Συλλόγου "πολιτών Παρέμβαση"  Δημήτρης Βλαχοπάνος, ο λαογράφος και χοροδιδάσκαλος  Σπύρος Νεραϊδιώτης,  ο πρόεδρος  του τοπικού Συμβουλίου Ράμιας Κων/νος Σακκάς , ο πρόεδρος πολιτιστικού  Συλλόγου Ροδαυγής  Χρήστος Σταύρου.  

 

 

 

 

 

  

 

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top