«Ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς, πρέπει να λειτουργεί θεσμικά, με νέο ήθος και να εισάγει στα κοινά ένα νέο πολιτικό πολιτισμό… Αλλαγή, από τη γενιά των γονιών μας, στη γενιά των παιδιών μας…»!!!

Τα παραπάνω  ανήκουν στον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ ΝΙΚΟ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ο οποίος, απάντησε σε μια σειρά ερωτήσεων του «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ», ενόψει της εκλογής του νέου προέδρου στον υπό ίδρυση νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, αξίωμα που διεκδικεί και ο ίδιος.
Η επιλογή του προσώπου του Νίκου Ανδρουλάκη, από την πλευρά μας, έγινε συνειδητά και με το σκεπτικό ότι ο ίδιος εκφράζει τη νέα γενιά, όσο κανείς άλλος από τους διεκδικητές της αρχηγίας του εν λόγω κόμματος.

Το περιεχόμενο της εν λόγω συνέντευξης έχει ως εξής:

Πως βλέπει ένας νέος πολίτικος την απομάκρυνση των συνομήλικων του από την πολιτική;

«Μου προκαλεί θλίψει η απομάκρυνση των συνομήλικών μου από την πολιτική. Καταλαβαίνω ότι συμπεριφορές και πρακτικές στο παρελθόν τους έχουν πληγώσει, η απομάκρυνση από τα κοινά όμως δεν αποτελεί λύση. Πρέπει οι νέοι να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων για να καταγράφονται οι αγωνίες τους και όχι να χρησιμοποιούνται απλά ως ντεκόρ παλαιών συστημάτων εξουσίας. Το ζητούμενο βέβαια σήμερα είναι ευρύτερο: πως θα δημιουργήσουμε μια παράταξη που θα εκφράζει όλους. Από τη γενιά των γονιών μας μέχρι και τη γενιά των παιδιών μας. Εάν καταφέρουμε να επιτύχουμε αυτή την αλλαγή, τότε το στοίχημα θα έχει κερδηθεί».
 
Ποιο είναι το ιδεολογικό σας στίγμα;

«Επιθυμία μου είναι να εκφράσω το σύνολο των ιδεολογικών ρευμάτων που συναθροίζονται σήμερα στο χώρο από τη σοσιαλδημοκρατία μέχρι το φιλελεύθερο κέντρο, ώστε να ανταποκρίνεται στο ιστορικό και κοινωνικό της εύρος. Αυτή η παράταξη υπάρχει σήμερα, βρίσκεται σήμερα στα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα που βιώνουν τον κίνδυνο της φτωχοποίησης, στα μεσαία στρώματα που βλέπουν τους κόπους μιας ζωής να εξανεμίζονται και στον κόσμο της αγροτιάς που ζει με την εγκατάλειψη της υπαίθρου. Η πρόκληση για εμάς είναι να γίνουμε ξανά ο εκφραστής αυτών των κοινωνικών ομάδων που ιστορικά αποτέλεσαν τον κορμό της παράταξης».

Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ο νέος φορέας σε σχέση με τα σημερινά κόμματα που συμπράττουν στο νέο εγχείρημα;
 
«Πάνω από όλα ο  νέος φορέας πρέπει να εμφορείται από μια νεωτερικη προσέγγιση στα θέματα εσωτερικής δημοκρατίας σε σχέση με το ό,τι είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα. Πρέπει να λειτουργεί θεσμικά, με νέο ήθος και να εισάγει στα κοινά ένα νέο πολιτικό πολιτισμό. Με αλλαγή γενιάς και παραδείγματος, να φτιάξουμε ένα κόμμα που να απαντά στα πραγματικά προβλήματα της Ελλάδας του 2017. Θέλω να δώσω  πολιτική έκφραση στους νέους, σε αυτούς που προσπαθούν να δημιουργήσουν υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες μέσα στη χώρα αλλά και σε εκείνους που έφυγαν έξω και περιμένουν ένα σήμα ότι κάτι γίνεται για καλά, για να επιστρέψουν και να συμβάλλουν στην εθνική ανάταση».

Ποια είναι η θέση σας για την εκλογική διαδικασία; Πως πρέπει να προχωρήσει;

«Είναι εξαιρετικά κρίσιμο να διασφαλίσουμε το αδιάβλητο της ψηφοφορίας. Εξίσου σημαντικό είναι και να υπάρξει μαζική συμμέτοχη ώστε να δοθεί ισχυρή εντολή στην επόμενη ηγεσία της παράταξης. Για αυτό ήμουν από την αρχή υπέρ της ηλεκτρονικής εξ αποστάσεως ψηφοφορίας  ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή των ελλήνων, και ειδικά των νέων που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν τα τελευταία χρόνια. Τουλάχιστον για αυτούς, θα έπρεπε να υπάρχει η δυνατότητα της συμμετοχής εξ αποστάσεως.. Στη περίπτωση όπου τα τεχνικά θέματα δεν μπορούν να διευθετηθούν για τις 5 Νοέμβριου τότε μπορεί να δοθεί μια μικρή παράταση  ώστε οι εκλογές να γίνουν το συντομότερο δυνατό».
 
Δεν είναι επικίνδυνο για την μελλοντική ενότητα της παράταξης να υπάρχουν τόσοι πολλοί υποψήφιοι αρχηγοί;

«Είτε με πολλούς είτε με λίγους υποψηφίους το σημαντικό είναι η πολιτικοποίηση του εγχειρήματος. Για αυτό επιμένω στη διεξαγωγή δυο τηλεοπτικών συζητήσεων αλλά και τη διοργάνωση 5 μεγάλων εκδηλώσεων στην περιφέρεια. Οφείλουμε να δεσμευτούμε όλοι, μέσω της δημόσιας παρουσίας μας, ότι θα καταθέσουμε το πολιτικό περιεχόμενο των προτάσεων μας για την παράταξη και το μέλλον της χώρας.
Οι προοδευτικοί πολίτες της χώρας είναι απογοητευμένοι από τις πολλές προσωπικές στρατηγικές και τα μεγάλα «εγώ» που οδήγησαν τον χώρο στην πολυδιάσπαση. Το εγχείρημα του ενιαίου φορέα δεν μπορεί παρά να απαντά στην ανάγκη των πολιτών για ενότητα με όρους μέλλοντος.  Σε ότι με αφορά δεσμεύομαι ότι θα παραμείνω στη παράταξη, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας, και θα αγωνιστώ για αυτή όπως έκανα και σε δύσκολες στιγμές στο παρελθόν».
 
Στη περίπτωση που θα απαιτηθεί θα συμμετείχατε σε συγκυβέρνηση με τη ΝΔ;

«Αποτελεί περιφρόνηση της λαϊκής βούλησης να σχεδιάζουμε κυβερνητικά σχήματα από τώρα για την επόμενη μέρα των εκλογών. Έθεσα υποψηφιότητα γιατί πιστεύω ότι η κεντροαριστερά μπορεί μέσα από νέο ήθος και πρόγραμμα να ανατρέψει τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς και να αναδειχθεί σε αυτόνομο πόλο του πολιτικού συστήματος και όχι να λειτουργήσει ως συμπλήρωμα. Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε κυβερνητική συνεργασία πρέπει να έχει ως απαράβατο όρο την κατάρτιση αναλυτικής προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων που θα συμμετέχουν».
 
Ποια είναι η θέση σας για τα γεγονότα στα Καταλονία;

«Οι εικόνες βίας που είδαμε αποτελούν επιλογή του κ. Ραχόι, και σίγουρα δεν αρμόζουν σε μία Ευρωπαϊκή χώρα. Σε κάθε περίπτωση όμως η Ισπανία είναι μια ώριμη, φιλελεύθερη και πλουραλιστική δημοκρατία, το σύνταγμα της είναι από τα πλέον αποκεντρωμένα σε επίπεδο εξουσιών του πλανήτη. Δεν είναι όλα τα δημοψηφίσματα δημοκρατικά, η τοπική εθνικιστική κυβέρνηση της Καταλονίας επέλεξε το διχασμό προκηρύσσοντας και διεξάγοντας ένα παράνομο δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα του οποίου είχε ήδη προαναγγελθεί. Η τήρηση του Συντάγματος είναι απαραίτητο συστατικό της Δημοκρατίας. Όμως η Δημοκρατία προϋποθέτει το διάλογο και την ειρηνική συμβίωση, η βίαιη καταστολή δεν μπορεί να είναι η λύση.  Η  συνεχιζόμενη αδιαλλαξία δημιουργεί μία πραγματικότητα με μόνους χαμένους τους απλούς κατοίκους της Καταλονίας και της Ισπανίας. Απαιτείται συναίνεση από όλες τις πλευρές και ειλικρινής διάλογος για την αποκλιμάκωση της κατάστασης».


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top