Την ανάγκη άμεσης και ουσιαστικής στήριξης του μοναδικού εργοστασίου χυμοποίησης εσπεριδοειδών, στην ευρύτερη περιοχή Άρτας – Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας – Αγρινίου και Μεσολογγίου, τόνισε στον «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ» ο Πρόεδρος του τοπικού Αγροτικού Συνεταιρισμού «ΟΙ ΕΣΠΕΡΙΔΕΣ», ΤΑΚΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, με αφορμή τα συνεχόμενα προβλήματα λειτουργίας του εργοστασίου χυμοποίησης «Ο ΑΡΑΧΘΟΣ», που αφορούν κυρίως οφειλές του στην Εθνική Τράπεζα, οφειλές που με «καλή θέληση», μπορούν να ρυθμιστούν προς όφελος των πορτοκαλοπαραγωγών της περιοχής, της τοπικής οικονομίας και της ίδιας της Τράπεζας.

Ακόμη ο κ. Παπαβασιλείου καλεί τους αγρότες της Άρτας να οργανωθούν και να ενταχθούν στις τάξεις του Συνεταιρισμού και μαζί να διεκδικήσουν λύσεις στα πολλά, χρονίζοντα και οξυμμένα προβλήματά τους.

Ο διάλογος που είχαμε μαζί του έχει ως εξής:

Κύριε πρόεδρε ποια είναι σήμερα η κατάσταση για τους παραγωγούς εσπεριδοειδών της Άρτας;

«Ιδιαίτερα προβληματική και χωρίς προοπτικές καλυτέρευσης ή περιορισμού των επιπτώσεων, λόγω των πολλών και οξυμένων προβλημάτων που υπάρχουν, όχι μόνο στα εσπεριδοειδή, αλλά και σε όλα τα προϊόντα της περιοχής μας. Κάθε χρόνο η ίδια κατάσταση. Εξευτελιστικές τιμές, ασυδοσία στην εμπορία και χυμοποίηση, έως και μηδαμινά περιθώρια κέρδους για την επιβίωση των αγροτών»!

Ποια τα αίτια;

«Οι αναποτελεσματικές αγροτικές πολιτικές των ελληνικών κυβερνήσεων, αλλά και των προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν εξυπηρετούν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Οι εξαγωγές είναι ασήμαντες, η ζήτηση στην εσωτερική αγορά υποτονική, οι τιμές του παραγωγού είναι αρκετά κάτω του κόστους και η έλλειψη ρευστότητας περιορίζουν σημαντικά τις καλλιεργητικές φροντίδες, με αποτέλεσμα ποιοτικά υποβαθμισμένους καρπούς και χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις. Κινούμαστε στο σημείο μηδέν. Και το πιο σημαντικό είναι ότι οι Ομάδες Παραγωγών απειλούνται με διάλυση, λόγω της χρηματοοικονομικής κρίσης, που τις σπρώχνει εκτός, για να αποφύγουν τις όποιες κρατήσεις»!

Τι πρέπει να γίνει;

«Φρονώ ότι πρέπει επιτέλους να γίνει μια σοβαρή μελέτη των προοπτικών και των διαμορφούμενων τάσεων στην καταναλωτική αγορά»!

 

Σε τοπικό επίπεδο;

«Μετά την αδρανοποίηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας – Φιλιππιάδας, επιβάλλεται η ανασύνταξη των δυνάμεων του αγροτικού κόσμου της περιοχής, επιβάλλεται η συμπόρευση όλων των αγροτών, μέσα από τις τάξεις και του Αγροτικού Συνεταιρισμού «ΟΙ ΕΣΠΕΡΙΔΕΣ». Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να φέρουμε αποτέλεσμα. Ισχύς εν τη ενώσει! Πριν από λίγα χρόνια στην Άρτα λειτουργούσαν έξι εργοστάσια χυμοποίησης και άλλα τόσα συσκευασίας. Σήμερα λειτουργεί μόνο ένα εργοστάσιο χυμοποίησης και ΕΝΑ, ΙΣΟΝ ΚΑΝΕΝΑ. Τα άλλα τα πήρε ο… Άραχθος και κινδυνεύει και το μοναδικό, «Ο ΑΡΑΧΘΟΣ», που εξυπηρετεί τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής Άρτας – Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας – Αγρινίου και Μεσολογγίου. Κινδυνεύει να κλείσει λόγω οφειλών στην Εθνική Τράπεζα, πρόβλημα που με λίγη «καλή θέληση», μπορεί να αντιμετωπιστεί, προς όφελος του αγροτικού κόσμου της περιοχής, της τακτικής οικονομίας και της ίδιας της Τράπεζας. Αν κλείσει κι αυτό το εργοστάσιο, οι αγρότες χάνουν τις επιδοτήσεις, που είναι 3-4 λεπτά το κιλό, δηλαδή το 40%  από ότι σήμερα πουλάνε το προϊόν τους (0,10 λεπτά).
Πιστεύω ότι σε αυτό το πρόβλημα πρέπει όλοι να βάλουν πλάτη, τοπικοί φορείς, τοπικοί παράγοντες, κόμματα, αγρότες, όλοι οι αρτινοί. Σε αντίθετη περίπτωση, το κόστος, λόγω κομίστρων προς άλλα εργοστάσια χυμοποίησης, κυρίως της Πελοποννήσου, είναι απαγορευτικά και αποτρεπτικά για την συνέχιση της παραγωγής εσπεριδοειδών, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την τοπική οικονομία».

Έχετε κάτι τελευταίο να πείτε;

«Μόνο τούτο! Η Άρτα ήταν και είναι πλούσια, χάρη στην ευλογημένη γη της, αλλά η έλλειψη έστω και υποτυπωδών υποδομών επεξεργασίας και διακίνησης αγροτικών προϊόντων, περιορίζει τις όποιες εκμεταλλεύσεις του πλούτου της. Το γεγονός δε ότι τα τελευταία χρόνια έκλεισαν πάνω από 10 εργοστάσια χυμοποίησης και συσκευασίας και παραμένει ένα και μόνο και με ανυπέρβλητες δυσκολίες στη λειτουργία του, σε συνδυασμό με το κλείσιμο της ΒΙ.Κ.Η και των πολλών και αξεπέραστων οικονομικών προβλημάτων της ΕΑΣΑΦ και του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού και η απλή αισιοδοξία για καλύτερο μέλλον του αγροτικού κόσμου, κατάντησε πλέον όνειρο.
Οι αγρότες να αφυπνιστούν, γιατί οι καιροί είναι επικίνδυνοι, οι αγρότες να οργανωθούν, για να διεκδικήσουν λύσεις των προβλημάτων τους, μακριά από αγροτοπατερισμούς, κομματισμούς, προσωπικές φιλοδοξίες και συμφέροντα».

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top